5.9 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportTurcan: Ponta şi-a angajat răspunderea că banii pentru despăgubiri vor fi daţi...

Turcan: Ponta şi-a angajat răspunderea că banii pentru despăgubiri vor fi daţi de alt guvern

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că “asumarea răspunderii pentru legea retrocedărilor este o mascaradă”, scrie Mediafax.

“Legea nu restituie imobilele proprietarilor, decât ca excepţie. Legea nu apară proprietatea, ci creează haos imobiliar. Legea nu aduce dreptate celor care au fost nedreptăţiţi de regimul comunist, ci doar o bătălie pe nişte puncte”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, “legea naşte speranţe, dar oferă dezamăgire” şi este “neconstituţională, pentru că restituirea proprietăţii, într-o ţară în care Constituţia garantează proprietatea, trebuie să fie regulă, şi nu excepţie”.

Turcan a adăugat că “Guvernul Ponta oferă proprietarilor puncte până în 2016, urmând ca, în perioada 2017-2024, să se facă plăţi, în tranşe”.

Citeşte şi Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea retrocedărilor

“Până atunci, toţi cei care aveau dosare soluţionate şi aşteptau despăgubiri vor fi blocaţi. Blocarea totală a procesului despăgubirilor până în 2016, inclusiv pentru cei cu dosare rezolvate, duce la blocarea cadastrării şi la instabilitatea circuitului civil. Oricum, în România se înregistrează cel mai mic procent de cadastrare din UE. Menţinând acest procent infim de cadastrare a proprietăţilor şi blocând procesul până în 2016 înseamnă haos imobiliar şi instabilitatea circuitului civil”, susţine vicepreşedintele democrat-liberal.

Potrivit Ralucăi Turcan, singurul avantaj pe care-l are legea pentru care Victor Ponta şi-a asumat răspunderea este acela că “nu presupune nicio responsabilitate financiară pentru Guvern”.

“Practic, Ponta şi-a asumat responsabilitatea că banii vor fi daţi de alt guvern. În momentul în care restituirile se fac după 2017 şi până atunci va fi doar bătălie pe puncte acest lucru înseamnă foarte clar că Ponta şi-a asumat răspunderea că practic nu va da niciun ban foştilor proprietari”, a conchis Raluca Turcan.

Citeşte şi Tişe: Guvernul Ponta s-a transformat în Guvernul “mafiei imobiliare” după asumarea pe despăgubiri

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, miercuri, în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
Ultima oră
Pe aceeași temă