19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTroc PNL-PSD pe serviciile secrete

Troc PNL-PSD pe serviciile secrete

» PNL vrea sa modifice rapid legea CSAT.

» Omul de incredere al lui Basescu din SRI, Florian Coldea, fara atributii.

» Liberalii ar putea prelua sefia SRI, iar PSD pe cea a SIE.

Directorul SRI, Cristian George Maior, ar putea fi schimbat la finalul anchetei Comisiei SRI, afirma surse parlamentare. Potrivit surselor citate, dupa vacantarea postului exista posibilitatea unei rocade intre PNL si PSD in privinta serviciilor secrete, ceea ce ar insemna ca PNL sa obtina conducerea SRI, iar PSD conducerea SIE. Pana la varianta rocadei, in PNL s-au vehiculat cateva nume pentru sefia SIE. Primul a fost cel al lui Mihnea Constantinescu, iar dupa ce acesta a refuzat s-a vehiculat numele lui Stejarel Olaru, reprezentantul primului ministru in Comunitatea Nationala de Informatii.
George Maior a anuntat, ieri, ca pana la finalizarea anchetei privind scurgerile de informatii din serviciu catre partide va prelua responsabilitatile prim-adjunctului Florian Coldea. Prim-adjunctul directorului SRI este promovat in cadrul serviciului de catre presedintele Traian Basescu.
Maior a declarat ca ajungerea in spatiul public a unor notite de birou din interiorul serviciului reprezinta "un incident grav de securitate" si, pentru evitarea oricaror suspiciuni, a decis sa preia responsabilitatile privind activitatea operativa pe care Coldea le avea in subordine. Maior a declarat ca nu se sustin acuzatiile liderului PSD, Mircea Geoana, privind folosirea SRI de catre presedintele Basescu in scopuri de santaj, ca politie politica, impotriva unor judecatori ai Curtii Constitutionale. Maior a spus ca nici o institutie si nici Traian Basescu nu au cerut SRI date despre judecatori, iar serviciul nu a oferit nici o informare vreunei institutii si nici presedintelui suspendat in privinta Curtii.
Pe de alta parte, George Maior a mai spus ca nici o persoana din conducerea SRI nu a transmis si nici nu a aprobat vreun ordin de verificare a unor hotarari judecatoresti, iar documentul prezentat de Dan Nica era aprobat de seful Directiei Judetene Dambovita.
In paralel, Comisia parlamentara pentru controlul SRI a desfasurat noi audieri. Concluzia: ancheta parlamentara in cazul biletelului Coldea nu duce catre Traian Basescu, ci catre conducerea SRI, iar masurile anuntate de seful SRI, George Maior, vor fi urmate si de alte actiuni, a declarat presedintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI, liberalul Radu Stroe. "Nu ne-am gandit sa il chemam pe Traian Basescu pentru ca drumul nu duce la Traian Basescu, ci la conducerea SRI", a declarat Stroe dupa audierea adjunctului SRI, Ionel Marin, si a sefului Directiei Juridice a SRI, Matei Marin.
Ieri dupa-amiaza, dupa plenul reunit, comisia a avut o noua sedinta. Stroe a precizat ca exista o lista cu persoane care nu fac parte din servicii si care vor fi chemate la audieri.

Cum a ajuns biletul lui Coldea la Geoana?

Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a afirmat ca din declaratia facuta de directorul SRI, George Maior, referitoare la cazul Coldea nu a aflat nimic nou, Maior fiind, in opinia sa, preocupat doar de modul in care biletelul lui Coldea a ajuns in presa, nu "de fondul problemei". Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca partidul pe care il reprezinta nu comenteaza deciziile luate de conducerea SRI si asteapta raportul comisiei parlamentare.

Guvernul ar putea modifica legea CSAT prin ordonanta
Pe langa posibilitatea schimbarilor sefilor serviciilor secrete, liberalii i-au mai pregatit o surpriza lui Traian Basescu. PNL pregateste si modificarea Legii CSAT, iar surse din partid afirmau ca se viza reducerea atributiilor lui Traian Basescu. Varianta este dezmintita oficial cu jumatate de gura de consilierul primului ministru Marius Oprea: "Nu vrea nimeni sa-i ia presedintelui din atributiile presedintelui legate de coordonare, dar asta nu inseamna ca presedintele coordoneaza lucrurile pana la nivel de executie. Pe de alta parte, nu este normal ca CSAT sa se ocupe de traficul de obiecte din patrimoniu, care este important, dar nu are legatura cu siguranta nationala". Reprezentantii PSD si PNL s-au intalnit, ieri, pentru o prima negociere pe tema modificarii Legii CSAT. Pesedistii au dat semnale ca nu se grabesc cu modificarea legilor sigurantei si ca nu sunt de acord cu modificarea legii CSAT. Reprezentantii lui Tariceanu la negocieri au sustinut ca, daca nu vor reusi sa treaca modificarea prin Parlament, o vor promova prin ordonanta de urgenta.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă