3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportTraian Ungureanu: dacă şandramaua nu e dărâmată, ne luăm adio de la...

Traian Ungureanu: dacă şandramaua nu e dărâmată, ne luăm adio de la viitor

Eurodeputatul PDL Traian Ungureanu laudă pe blogul său reformele propuse de Traian Băsescu şi PDL, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă, susţinând că dacă „şandramaua supraetajată” de instituţii nu este dărâmată, România „îşi poate lua adio de la viitor”, potrivit NewsIn.

„Dacă şandramaua supraetajată construită şi reconstruită în ultimii 20 de ani nu va fi dărîmată în următorii cîţiva ani, ne putem lua adio de la viitor. Ofensiva condusă de Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă, optimizarea regiilor de stat, readucerea judecătorilor la statutul de cetăţean român şi eliberarea fondurilor euopene luate ostatec de adminstraţie, nu e o toană sau un complot prezidenţial. Acest gînd sistematic şi în răspăr a fost lansat de preşedinte încă din 2005. Spre deosebire de promisunile politice tipice în România ultimilor 20 de ani, schimbarea iniţiată de preşedintele Băsescu a devenit un program încăpăţînat, aproape războinic, într-un sistem politic egal cu propria imagine televizată şi programat să apere lipsa de schimbare. (…) Ctitoriile politice betonate de Iliescu nu pot fi înlăturate decît într-un acces de energie politică şi executivă cu totul neobişnuit”, scrie Ungureanu.

„Iar reconstrucţia iniţiată de Preşedintele Băsescu nu trebuie să aibă soarta patriei fără trup şi organizare visată de revoluţionari în decembrie 1989 şi domesticită, în lunile următoare, de geniul adminstrativ-mineresc al lui Ion Iliescu. Reconstrucţia iniţiată de Preşedintele Băsescu trebuie să lase României o Românie utilă. Altfel spus, o naţiune capabilă să înainteze, după ce a eliminat lestul administrativ. Iar, pentru aşa ceva, Revoluţiile şi revoltele sînt nepotrivite”, adaugă el.

Pentru a demonstra necesitatea reformelor propuse de actualii guvernanţi, Ungureanu face o radiografie a societăţii, opinând că pentru starea precară şi pentru pesimismul naţiunii responsabili sunt politicienii care, prin instituţiile statului, au alocat resursele ţării exclusiv către ei şi apropiaţii lor. Mai întâi, Ungureanu se arată dezamăgit de scăderea demografică. „Apropiata noastră involuţie se sprijină pe cifre de precizie funebră. Datele publicate recent de Eurostat descriu o Românie care îşi aşterne de dispariţie. Următorii 50 de ani vor fi anii dinaintea irelevanţei absolute: o populaţie redusă cu 20%, o rată de îmbătrînire asistată senin de leagăne goale, o structură de viaţă în care fiecare persoană de peste 65 de ani e asistată de doi tineri incerţi, din care unul simte că s-a născut în vremuri greşite iar celălalt se pregăteşte să plece din asemenea vremuri şi ţară. Putem presupune măcar atît: o ţară care refuză să nască milioane de oameni, refuză să conceapă, mental şi biologic, propriul viitor”, notează el, care găseşte apoi şi explicaţia.

„Pentru că realitatea oficială României e un dezastru care îngăduie prosperitatea aleşilor şi dictează disperarea celor ce aleg. (..). În 20 de ani, pesimismul nostru colectiv a trecut din poezie în demografie. (…) Izvorul care hrăneşte pesimismul demografic al românilor nu un mister inaccesibil. E, dimpotrivă, un fluviu vizibil. O inundaţie permanentă distribuită egal de infernul administrativ. O democraţie care produce un singur dig: paravanul parlamentar. O piramidă de seraiuri economice plătite de stat în folosul aleşilor plus rude, amici, amante, colegi de primară, generală, liceală, armată şi universitate foarte recentă (în ordinea biografică a carierei)”, mai scrie eurodeputatul.

„E timpul să devenim, cu adevărat, o Republică. Toată dezbaterea pe tema republică parlamentară sau prezidenţială s-a dus, după obiceiul locului, în lipsa obiectului. În lipsa Republicii. Aşa cum sîntem astăzi, nu facem decît să multiplicăm forme elementare de dominaţie şi control: birouri, inspectorate, regii, regii pentru controlul regiilor. Singura funcţie a acestei reţele e protecţia prin îndestulare a familiilor politice şi a dependenţilor. Singura destinaţie e anul electoral, în care micile stăpîniri locale basculează recolta către centru. Însumînd, singura realitate istorică e o formă de guvenrămînt pre-modernă şi pre-republicană. O monarhie informală care genereatză mini-monarhiile locale prin care îşi finanţează succesul în alegeri”, se mai arată în postarea lui Ungureanu.

El avertizează că nereformarea României va duce la „stingerea” ţării. „Dacă există cu adevărat motive fundamentale pentru reforma de stat, atunci e vorba de pericolul pe care structurile în vigoare, cu greutatea lor oficială şi statală, îl pun în faţa naţiunii cu existenţă reală. Acum, sîntem subordinaţii unui sistem de stat egal cu o reţea de extracţie. Urmînd această cale, mîiine, vom fi martorii răzleţi ai propriei noastre stingeri”, crede Traian Ungureanu. El avertizează că schimbarea va fi un proces dificil. „”Greu, nu? Risipirea rînduielilor şi reconstrucţia internă avansează ameninţînd un veac de indolenţă. Nu atît veacul trecut, pierdut printre frisoane naţionale şi comuniste, cît veacul de nemişcare şi cancer obştesc pe care ni-l pregătim”, mai avertizează eurodeputatul PDL.

Traian Ungureanu acuză din nou USL că se opune viitorului ţării. „În lipsa unei Republici cetăţeneşti autentice, administrarea falimentului de jos devine o ocupaţie rentabilă la vîrf. E exact ocupaţia pe care USL, un soi de Uniune pentru Slăbirea Libertăţii, o rezervă clasei politice. Socialismul administrativ iniţiat de Iliescu n-a avut niciodată un înţeles diferit de schema unui joc piramidal care scuteşte populaţia de drumul cu sacul de bani, pentru că a organizat ghişee de preluare în fiecare comună, oraş şi judeţ. Schema aduce cîştiguri garantate şi în vremuri de ciumă, mai ales că se pricepe să le grăbească. În faţa acestui mecanism de randament imbatabil, Ponta şi Antonescu sînt datori cu un singur lucru: evitarea schimbărilor. Serviciul politic al acestor doi şefi de reţea se reduce la suma propunerilor menite să întîrzie sau să blocheze acţiunea propiu-zisă. Vreţi Constituţie? Să mai discutăm! Pînă cînd? Pînă uităm ce discutăm! Vreţi un Parlament adus la proporţii normale? Avem noi o lege cu care putem complica şi trage de timp! Vreţi să defrişaţi jungla judeţeană? Bine, dar mai întîi s-o declarăm codru de interes naţional şi s-o protejăm prin legea patrimoniului. Cine spune că USL n-are nici un viitor se înşală. USL are un viitor dar nu pentru România”, decretează el.

La final, Ungureanu are un mesaj şi pentru PDL, recomandându-i să renunţe la împărţirea resurselor precum celelalte partide, lucru care va aduce victoria în alegeri şi învingerea USL. „Adevărat, Ponta şi Antonescu dau ordinul de luptă însă trupa e mult mai numeorasă şi mai compactă decît ar sugera-o liniile de partid sau decît şi-ar dori-o subsemantul membru PDL. Familia e transpartinică şi practică un apolitism fratern, mai ales la nivel local. (…) Mai precis, PDL are şansa de a sărăci, de a cîştiga alegerile după ce cîştigă încrederea unui electorat resemnat şi de a face de petrecanie viitorului abject pe care îl pregăteşte USL. Toate deodată şi în interes naţional”, conchide eurodeputatul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă