Preşedintele Traian Băsescu a spus, vineri, la Bruxelles, că România nu este o ţară neputiincioasă şi şi-ar putea permite să contribuie la capitalizarea FMI, deşi nu este necesar să o facă, având un acord cu Fondul.
„Statele care sunt în acord cu Fondul nu trebuie să participe la facilitate. Nu a ridicat nimeni problema ca statele care sunt în acord cu Fondul să participe la facilitate. România n-ar fi incapabilă să participe – n-aş vrea să fie titlu – pentru că sunt diverse moduri de a participa. Nu vreau să gândiţi că România nu este în stare să participe la un efort solidar”, a spus preşedintele.
El a mai adăugat că următoarele săptămâni experţii din fiecare ţară vor lucra la textul Acordului. Şeful statului a mai spus că Acordul va fi semnat de şefii statelor până la finalul lunii martie 2012.
Acordul va fi semnat, pe lângă România, de ţările din zona euro şi alte cinci state din afara blocului monetar. Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise vineri de Consiliul Uniunii Europene după discuţiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.
Alte declaraţii ale preşedintelui:
*Uite cum a venit UE şi pare a spune «Domnule preşedinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament.
*S-a ajuns la o a treia soluţie, care în această fază nu modifică tratatul pentru că nu s-a putut ajunge la un consens, blocat de Marea Britanie. S-a mers pe o soluţie juridică pe care tratatelel Uniunii nu o interzic: un acord inter-guvernamental în interiorul UE. În această fază se numeşte acord de guvernanţă fiscală.
*Miza pentru noi a fost să fim parte a proceselor ce se vor desfăşura în interiorul euro-zonei. Lungi au fost discuţiile astă-noapte, până la urmă acordul este deschis oricărui stat membru, indiferent că se află în zona euro sau în afara zonei.
*Suntem interdependenţi de tot ce se întâmplă în zona euro.