22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportTraian Băsescu: Nu aş accepta NICIODATĂ o soluţie cipriotă pentru România

Traian Băsescu: Nu aş accepta NICIODATĂ o soluţie cipriotă pentru România

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, într-un interviu acordat Evenimentul zilei, că nu va accepta niciodată pentru România o soluţie similară celei din Cipru.

“În ce mă priveşte, am mai spus-o, n-aş accepta niciodată o astfel de soluţie pentru România, ca ţară care îşi bazează dezvoltarea într-o măsură importantă şi pe investiţiile străine directe. În acelaşi timp nu putem să nu observăm că taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost acceptată şi de Guvernul şi de Parlamentul acestei ţări. Ca atare, lucrurile merg înainte. Vă pot spune însă că soluţia cipriotă a avut şi un efect pozitiv neaşteptat, demonstrând că UE poate lua orice măsură pentru a menţine moneda unică. Dacă vreţi, a fost demonstraţia maximă că moneda europeană va fi menţinută. Confirmarea a ceea ce vă spun vine din faptul că pieţele finaciare au reacţionat pozitiv la măsurile luate în Cipru”, a explicat şeful statului.

Citeşte şi EDITORIALUL lui Dan Cristian Turturică – Ce urmăreşte Băsescu când îl laudă pe Ponta? Dar atunci când nu suflă o vorbă despre clanul Ruşanu?

În acest context, preşedintele Traian Băsescu a reiterat afirmaţiile făcute în cadrul conferinţei de presă, când a subliniat că România are toate şansele să aibă o creştere economică: “Nu spun că suntem perfect sănătoşi, ci doar că s-au creat condiţii să reluăm o creştere economică durabilă, bazată pe investiţii care să creeze locuri de muncă şi pe o stimulare prudentă a consumului. Sunt mulţi care pledează pentru creştere prin stimularea masivă a consumului, dar ar fi o mare greşeală. La noi, stimularea excesivă a consumului ar deteriora imediat situaţia deficitului de cont curent, pentru că s-ar materializa în creşterea masivă a importurilor pentru consum”.

Întrebat care ar fi sursele de finanţare a creşterii economice, Traian Băsescu a enumerat patru: “Spre exemplu, anul acesta avem alocate 6,5 miliarde euro de la UE. Problema este dacă reuşim să-i atragem. A doua sursă ca importanţă ar trebui să fie banii alocaţi investiţiilor din bugetul de stat. Aici, problema noastră este legată de capacitatea guvernului de a prioritiza investitiile şi de a rezista presiunilor administraţiilor locale, presiuni cărora nu le-a rezistat prea bine nici guvernul Boc. A treia sursă pentru investiţii o reprezintă investiţiile străine directe”.

Citeşte şi PSD: Băsescu încearcă să-şi asume rezultatele guvernării USL

 

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă