21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTraian Băsescu îl avertizează pe Ponta că prezenţa sa la Bruxelles ar...

Traian Băsescu îl avertizează pe Ponta că prezenţa sa la Bruxelles ar putea avea efecte juridce

Scandalul între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema participării la Consiliul European din 28-29 iunie a ajuns la faza scrisorilor. Preşedintele i-a trimis prim-ministrului, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivaleazæ juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui, transmite Mediafax.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroboratæ cu lipsa delegærii exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuøire a unei atribuflii constituflionale a preøedintelui României de cætre prim-ministru”, se aratæ în scrisoarea trimisæ de preøedinte, potrivit Antena 3.

Contactat de MEDIAFAX, purtætorul de cuvânt al øefului statului, Bogdan Oprea, nu a dorit sæ comenteze subiectul legat de scrisoarea trimisæ premierului, miercuri, de cætre preøedintele Traian Bæsescu.

Într-o intervenflie telefonicæ la Antena 3, sâmbætæ searæ, preøedintele PNL, Crin Antonescu, a spus cæ dacæ preøedintele va da naøtere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranøare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuflie despre suspendare”.

„Sper ca preøedintele sæ nu dea naøtere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranøare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuflie despre suspendare”, a atenflionat preøedintele PNL, Crin Antonescu, sâmbætæ, într-o intervenflie telefonicæ la Antena 3.

Preøedintele Bæsescu øi premierul Ponta au discutat, sæptæmâna trecutæ, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, færæ a ajunge la o concluzie. Discufliile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o øedinflæ a CSAT øi depunerea juræmântului de învestituræ în funcflia de ministru al Culturii de cætre senatorul PNL Puiu Haøotti.

Marfli, premierul Victor Ponta a declarat cæ „nu a avut inima” sæ-l sune pe preøedintele Traian Bæsescu în legæturæ cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând cæ întâlnirea cu øeful statului va avea loc totuøi înainte de 25 iunie, când este programatæ o øedinflæ a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeanæ componenfla delegafliei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca øef al delegafliei, ministrul Afacerilor Externe øi ministrul Afacerilor Europene, nu øi pe preøedintele Traian Bæsescu, a anunflat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat cæ lista delegafliei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisæ Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene øi Serviciului European de Acfliune Externæ. Lista a mai fost transmisæ atât tuturor statelor membre UE, cât øi Croafliei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeanæ.

Preøedinflia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încæ de marfli, o listæ cu componenfla delegafliei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca øef al delegafliei, era menflionat preøedintele Traian Bæsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtætorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă