19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTraian Basescu a scos lista musafirilor sai de taina

Traian Basescu a scos lista musafirilor sai de taina

» Presedintele Basescu a dezvaluit ieri ca Adrian Nastase, Ludovic Orban, Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu i-au cerut, in timpul mandatului sau, sa intervina pentru rezolvarea unor dosare. Cei amintiti de seful statului au prezentat propriile variante ale episoadelor invocate si l-au acuzat pe presedinte de minciuna.

Pe ultima suta de metri a campaniei electorale, Traian Basescu a avansat o lista cu numele unor persoane publice care i-ar fi cerut sa intervina pe anumite subiecte, dar a subliniat ca nu a raspuns acestor solicitari.
"Adrian Nastase a venit la mine acasa. In prima parte a mandatului. A venit pentru a gasi o solutie sa se inchida dosarul. Daca neaga, o sa am toate probele ca a facut-o. Exista inregistrarile (scriptice de intrare-iesire in resedinta – n.r.) ca m-a vizitat", a declarat ieri Traian Basescu intr-un interviu pentru Realitatea FM. In replica, seful Consiliului National al PSD a calificat drept "mincinoase" afirmatiile lui Traian Basescu si a apreciat ca acestea contureaza "o noua smecherie" a acestuia. "M-a invitat la el acasa (as fi putut sa merg acolo fara sa fi fost invitat de el?) pentru a se justifica si pentru a-mi spune ca el nu da dispozitii procurorilor.

 

La randul meu, i-am spus ca nu-l cred si ne-am despartit, eu pastrandu-mi si acum parerea ca instructiunile respective le-a transmis prin intermediari", a raspuns Adrian Nastase pe blogul personal. Liderul PSD considera totodata ca "iesirea din scena" a "acestui fost presedinte" este "una urata".
Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a aratat insa dezinteresat de astfel de discutii "simpatice" si a sustinut ca ar fi irelevante pentru romanul obisnuit: "Sa se lamureasca domnul Basescu cu domnul Nastase. Ce au facut in viata lor anterioara e problema domniilor lor (…). Daca dezgropam mortii de acum cinci ani de zile, nu cred ca intereseaza pe cineva. Lumea vrea sa vada ce se intampla in urmatorii cinci ani de zile".

In acelasi interviu, seful statului l-a mai indicat si pe fostul ministru liberal al Transporturilor Ludovic Orban, care ar fi intervenit pentru a afla daca accidentul rutier pe care l-a provocat in fata Palatului Cotroceni a fost surprins de camerele video ale institutiei prezidentiale. "Vroia sa stie daca poate continua minciuna ca nu a lovit copilul", a afirmat Basescu. Orban a negat episodul si a adus ca argument in apararea sa relatia de adversitate pe care o are cu seful statului. "Este absurda declaratia lui Traian Basescu (…). Daca i-as fi cerut un lucru ilegal, sunt convins ca ar fi profitat si ar fi anuntat public. Faptul ca vine si arunca o fumigena la doi ani distanta de eveniment il descalifica", a spus Orban. Acesta a sugerat totodata ca iesirea lui Basescu ar fi o incercare de a recupera teren in campania electorala: "Imi pare rau, nu stie sa piarda, sa accepte infrangerea".

Pe lista presedintelui Basescu s-au regasit si "Patriciu cu Rosca Stanescu". Candidatul PDL la prezidentiale nu a detaliat insa vizita celor doi, precizand ca episodul este de notorietate. Dupa interviul lui Traian Basescu, Sorin Rosca Stanescu a redactat un drept la replica, publicat pe blogul personal, in care declara ca l-a ascultat "cu stupoare" pe presedinte. "In urma cu doua luni, a reiterat aceeasi acuzatie si l-am actionat in judecata, procesul fiind pe rol", a completat Rosca Stanescu.
Intrebat daca acasa la el a fost si Arpad Paskany, Traian Basescu a raspuns ca omul de afaceri i-a trimis un memoriu presedintelui, in care se semnala o problema juridica. Basescu a mentionat ca a trimis memoriul catre responsabili ai Justitiei.

» Presedintele si presa
Seful statului si-a exprimat ieri regretul ca in mandatul sau nu a mentinut o relatie directa cu mass-media. El a lasat a se intelege ca vinovati pentru legatura actuala cu presa ar fi propriii consilieri. "Nu trebuia sa las relatia cu presa numai in mana intermediarilor", a declarat Traian Basescu, adaugand ca "timpul si punctul de vedere al consilierilor" l-au impiedicat sa mentina conexiunile cu jurnalistii. Nu este pentru prima oara cand presedintele face o astfel de afirmatie. "Eu am facut greseala sa am o excesiva incredere ca face cineva pe interfata in relatia mea cu ziaristii cu care am avut o relatie amicala. si am gresit. Iar cand mi-am dat seama, era prea tarziu, putea parea slugarnicie", declara presedintele pe 20 noiembrie, intr-o emisiune televizata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă