10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor...

Traian Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militare

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţionalăm, prin care aceste pensii se recalculează, potrivit NewsIn.

CCR a respins pe 6 iulie contestaţia a 131 de parlamentari PNL şi PSD pe Legea de aprobare a OUG 1/2011 privind măsurile în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, constatând constituţionalitatea actului normativ.

Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, că sunt neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, fiind respectate prevederile art.115 alin.(4) şi (6) din Constituţie referitoare la condiţiile de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.

În plus, conform CCR, sunt inadmisibile criticile de neconstituţionalitate intrinsecă a dispoziţiilor Legii de aprobare a OUG 1/2011, întrucât autorii obiecţiei de neconstituţionalitate nu au formulat o veritabilă critică de neconstituţionalitate intrinsecă, ci au prezentat o analiză teoretică a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, fără a contesta conţinutul normativ al legii supuse controlului de constituţionalitate.

Prin urmare, susţine CCR, autorii obiecţiei nu au respectat exigenţele art.10 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora sesizările adresate Curţii Constituţionale trebuie să fie motivate.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 21 iunie, legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militarilor, respingând amendamentele formulate de opoziţie, care a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, întrucât actul normativ ar încălca principiul neretroactivităţii legii.

Legea de aprobare a OUG 1/2011 a întrunit 168 voturi favorabile, 116 “împotrivă” şi şapte abţineri. Contestaţia parlamentarilor USL a fost înregistrată pe 28 iunie.

Conform OUG, plata pensiilor militarilor se va face la nivelul din decembrie 2010, dacă în urma recalculării au scăzut, urmând ca după finalizarea recalculării, statul să recupereze sumele dacă au fost mai mari decât cele calculate pe principiul contributivităţii. Executivul a menţinut principiul după care pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă