15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportTőkés: UDMR împiedică înregistrarea unui nou partid maghiar

Tőkés: UDMR împiedică înregistrarea unui nou partid maghiar

Europarlamentarul Tőkés László susţine că UDMR colaborează cu o persoană fizică română „cu un fundal îndoielnic şi simţăminte ostile” pentru a pune piedici înregistrării noului partid maghiar, iniţiat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), transmite NewsIn.

Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), Tőkés László, afirmă, într-o declaraţie remisă presei luni, că a rămas uluit când a citit în presa maghiară că avocatul Adrian Drăghici, care a contestat în instanţă înregistrarea noului partid maghiar, l-a împuternicit în faţa notarului public pe preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR, Budai Richárd şi pe consilierul ministrului Kelemen Hunor, Novák Levente, pentru ca aceştia să studieze şi să copieze dosarul de înregistrare al CNMT.

Europarlamentarul spune că îşi exprimă pe bună dreptate protestul faţă de faptul că UDMR colaborează cu o persoană fizică română „cu un fundal îndoielnic şi cu simţăminte ostile” împotriva partidului iniţiat de CNMT. El reaminteşte, în declaraţia de presă, că preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că „UDMR nu impiedică în instanţă înregistrarea partidului”.

Tőkés mai afirmă că UDMR nu a cruţat nici bani, nici oboseală „şi poate nici aparatul ministerial” pentru a verifica dosarul CNMT şi, în cadrul acestuia, semnăturile de susţinere pentru înfiinţarea noului partid.

„După acestea, este greu de crezut şi faptul că Garda Financiară, care este condusă de UDMR, a verificat săptămâni întregi contabilitatea centrelor de democraţie în spiritul <> şi că nu la comandă au <>, dealtfel în mod ilegal, la un cotidian central, datele noastre financiare, colectate în acest fel”, a mai afirmat Tőkés László.

Politicianul a mai spus că, dincolo de lipsa solidarităţii naţionale, acest comportament politic înseamnă batjocorirea democraţiei şi este o ruşine pentru maghiarimea din Transilvania.

„Pe ce bază am putea cere socoteală politicienilor români majoritari de drepturile noastre democratice dacă nici noi înşine nu le respectăm?!”, se întreabă retoric vicepreşedintele PE.

Tőkés solicită conducerii UDMR să pună punct acţiunilor de acest gen şi atrage atenţia că maghiarii din Transilvania vor fi mai bine reprezentaţi dacă UDMR se va ridica împotriva oricărei alte formaţiuni politice „cu foc şi fier” şi dacă, ridicându-se deasupra intereselor proprii, formaţiunile maghiare vor „trage căruţa în aceeaşi direcţie”.

Înregistrarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT a fost contestată în instanţă de persoana fizică Adrian Drăghici, de Partidul Popular şi de Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună. Adrian Drăghici a depus contestaţia pe motiv de fals şi uz de fals, susţinând că apar nişte semnături false la documentaţie.

Cele mai citite

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă