19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTokes si Bela au dat mana dar n-au ajuns la o intelegere...

Tokes si Bela au dat mana dar n-au ajuns la o intelegere privind listele

Presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, nu au ajuns, luni, la nicio intelegere privind participarea lui Tokes pe o lista comuna a maghiarilor vizand alegerile pentru Parlamentul European, relateaza Mediafax.
O decizie finala in acest sens va fi luata pana in 24 august, transmite agentia citata.
Tokes a caracterizat drept "importanta" discutia de luni, sustinand ca maghiarii din Romania nu au nicio sansa in Uniunea Europeana daca nu sunt uniti.

In cadrul discutiilor, au fost abordate si punctele de vedere ale UDMR, pe de o parte, si CNMT, pe de alta parte, privind dezideratele comunitatii maghiare din Romania, cum ar fi diferitele forme de autonomie, schimbarile din sistemul de invatamant sau dezvoltarea Transilvaniei.
Liderul UDMR Marko Bela si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, s-au intalnit, luni, la Centrul Diaconic "Bethnen Kata" din Cluj-Napoca, principala tema a discutiilor constituind-o componenta listei cu reprezentantii comunitatii maghiare pentru PE. Discutiile dintre cei doi au inceput la ora 14.00. Marko Bela a ajuns insotit de vicepresedintii UDMR Borbely Laszlo si Lakatos Andras, in timp ce episcopul a venit cu vicepresedintii CNMT Toro Tibor si Szilagy Zsolt.

Principala tema a discutiilor a constituit-o componenta listei cu reprezentantii comunitatii maghiare pentru Parlamentul European.
Presedintele Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, si presedintele UDMR, Marko Bela, si-au dat mana la Cluj-Napoca si au promis continuarea dialogului in vederea identificarii deziteratelor comunitatii maghiare si a stabilirii unei liste comune pentru alegerile europarlamentare.
"Tema discutiilor noastre nu s-a restrans numai asupra candidaturii la alegerile europarlamentare. Noi consideram ca inainte de toate ar trebui sa ne preocupam de un program comun si apoi sa cadem la intelegere privind o candidatura comuna. Noi am propus o schimbare de fond in viata politica si publica a maghiarilor din Romania. Problema esentiala este reprezentarea comunitatii maghiare in Bruxelles dar si la Bucuresti", a declarat Tokes, intr-o conferinta de presa.

El a reiterat in fata liderului UDMR, Marko Bela, propunerea de infiintare a unui for de coordonare a intereselor maghiarilor care sa includa toata viata publica a maghiarilor.
La randul sau, Marko Bela, a declarat ca fiecare delegatie a propus teme de dialog, pornind de la identificarea deziteratelor comune de conlucrare.
"Este nevoie de o colaborare a UDMR cu aceste grupari, si actiuni solidare, nu numai din considerente electorale, ca exista un prag electoral, ci din necesitatea de a ne corela dezideratele majore ale maghairimii", a afirmat Marko Bela.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă