8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportTokes, reales preşedinte al CNMT, anunţă că va candida din nou la...

Tokes, reales preşedinte al CNMT, anunţă că va candida din nou la PE şi va lupta pentru autonomie

Eurodeputatul Laszlo Tokes, reales sâmbătă preşedinte al CNMT, a anunţat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, informează Mediafax.

Cei 120 de delegaţi care au participat sâmbătă la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) l-au reales în unanimitate pe eurodeputatul Laszlo Tokes în funcţia de preşedinte.

Dup realegerea sa, Tokes a spus că CNMT va continua, spre deosebire de UDMR, “lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic”, şi că el personal va candida pentru un nou mandat la Parlamentul European în numele unei coaliţii a partidelor maghiare “la egalitate”, ca independent sau “în altă formulă”.

Laszlo Tokes, preşedintele în exerciţiu al CNMT, a fost reales fără să fi avut vreun contracandidat, primind voturile unanime ale celor 120 de delegaţi care au participat la Adunarea Generală a Consiliului, desfăşurată sâmbătă la Oradea. Totodată, delegaţii au aprobat reducerea numărului de membri ai Consiliului de Conducere a CNMT de la 11 la 9 persoane, realeasă fiind şi Sandor Krisztina în funcţia de preşedinte executiv.

Într-o conferinţă de presă ulterioară, Tokes a afirmat că CNMT va continua să lupte pentru “autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic şi din Transilvania”, afirmând că din acest punct de vedere se detaşează de UDMR, care “a uitat de acest lucru” şi preferă să colaboreze cu Guvernul de la Bucureşti.

“Noi continuăm lupta pentru autonomie. UDMR a uitat de acest lucru, dar se pare că se înţelege cu plagiatorul Ponta, numai noi (CNMT şi PPMT – n.r.) suntem excluşi din politica din România. Ponta, de altfel, a şi spus că îi recunoaşte doar pe ei, şi este bine pentru el că UDMR nu face probleme Guvernului”, a afirmat Tokes.

Pe de altă parte, vorbind despre eşecul iniţiativei civice în Parlamentul European pentru ca Uniunea Europeană să statueze în mod special protecţia minorităţilor din statele membre, Tokes a spus că regretă acest lucru şi că este adeptul “introducerii unui terminus tehnicus de antimaghiarism”.

“Îmi pare rău că nu am reuşit să adoptăm iniţiativa noastră civică şi să introducem conceptul de atitudine duşmănoasă împotriva minorităţilor din Uniunea Europeană, care să fie ca şi antisemitismul şi antiiudaismul, şi sunt de părere că trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism”, a spus Tokes.

Totodată, preşedintele CNMT a ţinut să dezmintă un “zvon” conform căruia ar intenţiona să candideze la un nou mandat de parlamentar european pe lista UDMR, afirmând că acesta are scopul de a-l “compromite”.

“Între colegi se zvoneşte că aş participa la alegerile pentru Parlamentul European pe lista UDMR. Nici nu este vorba despre această participare, este vorba despre posibilitatea unei coaliţii între partidele maghiare, pe baze egale, dar nu să candidez pe lista UDMR. Cine spune asta doreşte să mă compromită, de aceea vreau să resping această ştire falsă”, a spus Tokes.

“Dacă UDMR doreşte ca ungurii din Transilvania să fie reprezentaţi la Parlamentul European, pot să se înţeleagă cu o astfel de coaliţie. Pentru mine nu candidatura mea este importantă, ci reprezentarea comunităţii maghiare. Dacă UDMR doreşte să rişte această reprezentare, atunci va continua cu această necolaborare cu PPMT, dacă doreşte această reprezentare, va reuşi să ne aliem. Dar există şi alte alternative, să mă duc candidat independent ori să mă duc în altă formă”, a spus Laszlo Tokes.

 

Cele mai citite

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul și viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”. Aceste emisiuni aduc în prim-plan poveștile de succes...

Caz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a preluat el postul

Decizia premierului interimar bulgar, Dimităr Glavcev, de a demite ministrul de externe, Stefan Dimitrov, la doar două săptămâni de la numirea acestuia în post,...
Ultima oră
Pe aceeași temă