21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTimisoara: Un oras dificil pentru toti candidatii

Timisoara: Un oras dificil pentru toti candidatii

In oras nelinistit si protestatar. Cu o istorie recenta mereu diferita fata de alte orase (cateva luni, in 1990, a fost condus de armata, apoi s-au organizat alegeri libere cu electori si s-a constituit primul Consiliu local, anulandu-se suprematia FSN).
Un oras condus, din 1996, de acelasi primar (Gheorghe Ciuhandu), ajuns la al patrulea mandat, care apartine unui partid politic (PNTCD) disparut practic in restul tarii. Un oras in care au sosit primele investitii straine si care a ajuns in acest an, cu cel mai mare buget din tara, dupa Bucuresti si cu somajul coborat sub 1 la suta. Un oras obosit, insa, de a mai purta imaginea de locomotiva, in care se demoleaza cladiri istorice si care pare a-si fi pierdut imaginea de lider. Un oras bogat, cu oameni mandri… Aici, miza electorala nu o constituie locurile de munca sau locuintele sociale.

 

Miza ramane una politica, timisorenii fiind atasati, in mod traditional, de siglele anumitor partide intr-atat incat sunt, de cele mai multe ori, dispusi sa ignore imaginea slaba a candidatului din colegiul lor. Alegeri fara figuri importante aduse de la Bucuresti si fara personalitati locale dispuse sa-si incerce sansele in colegiile din Timisoara, unde, practic, nimeni nu e sigur pe nimic. Adrian Cioroianu (presedintele filialei PNL Timis) a renuntat la a mai candida, iar liderii locali ai celorlalte partide si-au ales colegii cat mai indepartate, acolo unde primarii inca mai pot garanta sustinerea sefilor lor. PNTCD nu a depus candidaturi. Iar, in lipsa PNTCD, care castiga cele mai multe voturi in Timisoara, orasul pare dificil pentru toti candidatii.

Revolutionarul – deputat
Deputat PD-L in actuala legislatura, provenind din PNL, in care a intrat in urma fuziunii PNL-PAC. Copresedinte al PD-L Timis. Unul din initiatorii legii lustratiei, neadoptata nici in ziua de astazi de catre Parlament. Primul ofiter care a vorbit din balconul Operei in decembrie 1989, cerand armatei sa intre in cazarmi. Fost primar al Timisoarei din partea Partidului Aliantei Civice, fost sef al Politiei Timis, fost secretar de stat in Ministerul Apararii. A facut parte din Comisia guvernamentala pentru aflarea adevarului din timpul Revolutiei de la Timisoara.

Cartea pe care mizeaza PNL la Timisoara
A intrat in PNL si in politica cu o luna inainte de inceperea campaniei electorale. Este profesor universitar la Universitatea Politehnica din Timisoara, pe care o si conduce in calitate de rector, la al doilea mandat, dupa ce a indeplinit consecutiv si doua mandate de prorector. La ultimele alegeri pentru functia de prorector nu a avut nici un contracandidat. Este recunoscut in Politehnica pentru aptitudini manageriale.

 

Mereu demnitar
Membru al Partidului Umanist devenit Partidul Conservator, a ocupat din 1990 diverse demnitati publice sub diferite sigle de partid. Senator FSN, senator PD, ambasador al Romaniei la Belgrad, deputat PC. A candidat, fara succes, si in campania electorala pentru alegerile locale din partea Partidului Conservator.

 

Exilul candidatilor indezirabili
Jumatate din populatia judetului Timis este concentrata la Timisoara. Voturile timisorenilor sunt, in mod traditional, diferite de cele din restul judetului, unde influentele liderilor locali sunt inca puternice. Chiar in conditiile unui vot uninominal, la Timisoara, cred analistii, se va da, in continuare, un vot politic.
PSD nu a castigat niciodata, in nici o sectie de votare din oras, alegerile pentru Parlament. Asa ca, figurile importante ale PSD s-au indreptat catre orasele mai mici si zonele rurale, in care sansa de a obtine voturi este mai mare. Cele mai multe voturi PSD le-a obtinut, la alegerile anterioare, in zona orasului Faget, colegiu pe care Ilie Sarbu, presedintele filialei Timis a PSD si, in prezent, presedintele Senatului, l-a oprit pentru propria candidatura. PD-L si PNL au renuntat practic la lupta pentru un post de senator in colegiul in care prima sasa o are Ilie Sarbu, trimitand contracandidati aproape necunoscuti.

 

Candidaturile par a fi fost transate la masa verde, astfel incat "greii partidelor"sa nu aiba surprize. Aripa "pro Iliescu" din PSD, dar si cele doua candidaturi cedate Partidului Conservator, au primit colegiile cel mai dificile, in Timisoara, acolo unde sansele PSD-PC sunt aproape inexistente. "Sacrificatii" din PSD-PC sunt Florica Birsasteanu, stefan Glavan, Dumitru Tucu, Maria Grapini sau Petru Andea. De altfel, Ilie Sarbu a evitat si la alegerile locale o confruntare directa pentru Primaria Timisoarei unde, practic, nu avea sanse de reusita, preferand-o pe cea pentru fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean, unde s-a situat, insa, doar pe locul trei. PNL are doua arme pe care isi doreste sa le foloseasca cu succes in campania electorala. Prima se numeste Gheorghe Ciuhandu, primarul PNTCD al Timisoarei, care isi pune certa popularitate in slujba partenerilor liberali din administratia locala.

 

PNTCD Timis a cerut, in schimbul sustinerii electorale, bani pentru definitivarea unor lucrari de infrastructura demarate in Timisoara. Au aparut, astfel, afise electorale purtand sigla Aliantei pentru Timisoara, alianta electorala ce a functionat in timpul alegerilor locale din primavara. Pentru a face economii au folosit si o parte din afisele ramase pe stoc de la alegerile locale unde, insa, apare si Forumul Democrat German, formatiune care are, acum, propriul candidat, timisoreanul Ovidiu Gant, si care, in fapt, nu mai face parte din alianta. Cea de-a doua arma este aparitia a doua figuri noi in politica – un professor universitar, Nicolae Robu, rectorul Politehnicii, si un om de afaceri Radu Dimeca.

S-a facut loc si pentru actualul ministru al Invatamantului, Anton Anton, pentru care a fost din nou sacrificat Viorel Coifan, care a detinut mai multe functii in administratia locala si centrala, printre care secretar de stat, subprefect sau presedinte al Consiliului Judetean, trimitandu-l in batalia pentru o functie de senator, intr-un colegiu in care porneste cu sansa a treia. Viorel Coifan face parte dintr-o grupare disidenta din partid, grupare cu care filiala locala, condusa acum de Adrian Cioroianu, s-a reconciliat de curand.

Tehnica PSD de a alege colegii usoare pentru apropiatii conducerii partidului functioneaza deci in toate partidele. Pot aparea, insa, si surprize. O surpriza pregateste UDMR, care in sud-vestul judetului il propune pe Kaba Gabor, primarul (trei mandate) Jimboliei, ales de fiecare data din primul tur intr-un oras in care etnicii maghiari reprezinta mai putin de 20 la suta din totalul alegatorilor cu drept de vot din oras. si acum, Kaba Gabor se bazeaza tot pe voturile romanilor din zona, fiind cunoscut drept un bun gospodar.

La fel ca in PSD sau PNL, si in PD-L exista doua tabere. Una este condusa de presedintele organizatiei, Dorel Borza (fost viceprimar al Timisoarei), iar cea de-a doua de presedintele Consiliului judetean, Constantin Ostaficiuc. Aici nu asistam insa la exilari in circumscriptii dificile ale indezirabililor. In PD-L Timis lucrurile au fost transate de la inceput. Toti candidatii sunt apropiatii actualului lider, Dorel Borza. Nu au aparut candidati-surpriza, dar nici personalitati extrem de cunoscute. PD-L se bazeaza, in judetul Timis, pe votul politic, pe lipsa PNTD din campanie, dar si pe votul neoprotestantilor, trei din candidati fiind si pastori neoprotestanti.

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul 1 – Radu Lambrino (PD-L), Petru Andea (PSD±PC), Horia Cristian (PNL)
Colegiul 2 – stefan Dragulescu (PD-L), Dumitru Tucu (PSD-PC), Longin Popescu (PNL)
Colegiul 3 – Marius Dugulescu (PD-L), Maria Barna (PSD-PC), Anton Anton (PNL)
Colegiul 4 – Gheorghe Nuditi (PD-L), Maria Grapini (PSD-PC), Dan Bara (PNL)
Colegiul 5 – Alin Popoviciu (PD-L), Iosif Oncu (PSD-PC), Ioan Romosan (PNL)
Colegiul 6 – Valeriu Tabara (PD-L), Ciceronis Cumpanasoiu (PSD-PC), Flavius Nicoara (PNL)
Colegiul 7 – Marius Martinescu (PD-L), Sorin Stragea (PSD-PC), Dana Varga (PNL)
Colegiul 8 – Ioan Balas (PD-L), Eugen Dogariu (PSD-PC), Claudiu Taga (PNL)
Colegiul 9 – Tiberiu Lelescu (PD-L), Dorel Covaci (PSD-PC), Ionel Patrichi (PNL)
Colegiul 10 – Gheorghe Ciobanu (PD-L), Marcel Miclau (PSD-PC), Dan Sarmes (PNL)

 

SENAT

Colegiul 1 – Gheorghe David (PD-L), Florica Birsasteanu (PSD-PC), Radu Dimeca (PNL)
Colegiul 2 – Viorel Oancea (PD-L), stefan Glavan (PSD-PC), Nicolae Robu (PNL)
Colegiul 3 – Dorel Borza (PD-L), Viorel Matei (PSD-PC), Viorel Coifan (PNL)
Colegiul 4 – Cornelia Corescu (PD-L), Ilie Sarbu (PSD-PC), Ioan Ambrus (PNL)

 

Campanie murdara
Campania pentru alegerile locale de la Timisoara, din primavara acestui an, a fost declarata de toate partidele drept cea mai murdara campanie. Atunci au aparut zeci de fluturasi, raspanditi in tot orasu, prin care erau denigrati sau caricaturizati adversarii politici. Au aparut chiar si fluturasi cu sigla PNTCD, care cereau moldovenilor si oltenilor sa plece din oras. Evident, fluturasii nu fusesera raspanditi de partidul respectiv. Se pare ca nu a fost un accident, ci un inceput. Au aparut deja astfel de fluturasi, in conditii grafice excelente, in cutiile postale din intreg orasul. Intr-unul din fluturasi se face referire la declaratia de avere a deputatului PD-L Radu Lambrino, insinuandu-se ca cei patru ani petrecuti in Parlament i-au adus si o avere impresionanta.

 

O poza cu primarul aduce voturi
PNL Timis isi bazeaza campania electorala pe sustinerea declarata a primarului PNTCD Gheorghe Ciuhandu. Astfel, pe fiecare din fluturasii candidatilor PNL apare, sub semnatura, si declaratia de sustinere a primarului. Unii candidati profita de aceasta situatie si folosesc telefoanele mobile ale directorilor primariei pentru a rezolva urgent problemele sesizate de cetateni la intalnirile neformale cu candidatii, in piete sau parcuri. Candidatul Nicolae Robu a facut astfel de demonstratii, iar de la celalalt capat al firului a fost asigurat ca problemele vor fi rezolvate urgent.

Europarlamentarul Cristian Busoi, director de campanie, crede ca una din datoriile parlamentarilor este si aceea de curea de transmisie intre cetatean si cei care sunt pusi sa rezolve problemele urbei. Exista si unele dezavantaje. Recent, Primaria Timisoara a taiat pe Aleea CFR 35 de tei, actiune incriminata de mai multe voci din Timisoara. A urmat un eveniment electoral al PNL. Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu candidatii PNL din Timis, au plantat, fara legatura cu actiunea Primariei, 100 de puieti de tei, intr-o alta zona a orasului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă