19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTema de campanie pentru euroalegeri: majorarea pensiilor

Tema de campanie pentru euroalegeri: majorarea pensiilor

» Desi electoratul este inca in vacanta, campania electorala pentru alegerile europarlamentare este in toi.
» Presedintele Basescu este si el plecat prin tara, dupa ce a facut sa dispara gunoaiele de la Glina in timp-record.
» PNL se lauda cu marirea pensiilor, PSD este indignat ca PNL ii fura procentele, iar PD acuza guvernul PNL-UDMR de toate relele.

Temele de campanie electorala ale liberalilor sunt: masurile sociale luate pentru pensionari si profesori, banii alocati de Guvernul liberal pentru refacerea scolilor, pentru constructia de autostrazi, repararea de poduri si drumuri, si masurile populiste luate de ministrul Nicolaescu, promitand analize gratuite pentru toata populatia tarii. Un set de scrisori ii va instiinta pe romani ca liberalul Nicolaescu le face cadou o consultatie gratuita la medic, iar al doilea le va reaminti ca actualul Guvern este cel care a marit pensiile.
Scrisorile electorale au adancit conflictul iscat intre PNL si PSD pe tema "cine are, de fapt, meritul majorarii pensiilor". Principala tema de campanie a PSD pentru alegerile de la toamna este tot marirea pensiilor, avand in vedere ca proiectul de lege a fost initiat si impus de oamenii lui Geoana. Liderii PSD s-au aratat indignati de faptul ca PNL isi asuma meritele acestei masuri sociale si l-au amenintat din nou pe Tariceanu cu motiunea de cenzura. Chiar ieri, partidul lui Geoana a cerut Guvernului sa renunte la intentia de a trimite pensionarilor scrisori prin care sa-i anunte majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008, apreciind ca o asemenea campanie publicitara poate fi suspectata ca avand caracter electoral cu scopul de a determina alegatorii sa uite ca PSD a propus marirea pensiilor.
Democratii incearca si ei sa-si aroge o parte din meritul maririi pensiilor, liderii PD declarand de cate ori au ocazia ca ei au promovat in Guvern cadrul legislativ necesar pentru ameliorarea nivelului de trai. Temele de campanie ale PD se axeaza insa pe atacuri si acuzatii sustinute la adresa guvernarii Tariceanu. Cu cele minimum 40 de procente aratate de sondaje in dreptul PD, liderii din Modrogan nu-si fac foarte multe probleme in perspectiva alegerilor din noiembrie. Mai ales ca ei mizeaza si pe sprijinul implicit pe care il vor obtine de la presedintele Basescu, atragand din capitalul acestuia de imagine.

Dan Voiculescu incearca si el sa "muste" din majorarea pensiilor, reamintind aproape zilnic, in comunicatele de presa, ca PC a fost primul care a propus sa se dea mai multi bani pentru romanii de varsta a treia. Conservatorii se tem de alegerile pentru PE, avand in vedere ca nu au practic nici o sansa sa treaca de pragul electoral, asa ca strategia de campanie a PC se invarte in jurul lui Dan Voiculescu – transformat intr-un fel de "mascota" a partidului, plimbat prin tara in fruntea candidatilor – si in jurul mesajelor populiste: de la reducerea TVA pana la atacarea extremistilor maghiari din Transilvania.
Cele mai putine "inovatii" se vor gasi, probabil, in temele de campanie ale UDMR si PRM, dat fiind ca formatiunile se vor baza pe aceleasi arhicunoscute teme uzitate din ’90 incoace. Oficial, liderii PRM si UDMR se feresc sa vorbeasca despre subiectele pe care isi vor construi campania, mai ales ca ambele formatiuni nu si-au definitivat inca listele de candidati. Cele mai mari probleme pare sa le aiba UDMR, fortat sa-si canalizeze atentia spre negocierile cu Laszlo Tokes si cu cele sase formatiuni care sustin candidatura acestuia. De-abia dupa ce-l vor convinge pe episcop sa nu divida electoratul maghiar printr-o candidatura independenta si, implicit, isi vor asigura premisele de a ramane in "cartile" pentru europarlamentare, liderii UDMR se vor gandi si la temele de campanie. Un lucru este insa sigur: discursul udemeristilor se va radicaliza, in incercarea de a obtine cat mai multe voturi, inclusiv din randul sustinatorilor lui Laszlo Tokes.
De cealalta parte, PRM va marsa pe ceea ce stie mai bine: retorica nationalista, antimaghiara. si in acest caz tusele vor fi mai mult ca sigur ingrosate, ca reactie la radicalizarea discursului udemeristilor.

» Partide mici, Prag mare

Partidele mici PIN, PLD, PNTCD se zbat si ele sa prinda un loc prin Parlamentul European, dar fara mari sanse. In lipsa unei campanii structurate, avand in vedere ca alianta cu PNL nu i-a bagat si pe liste comune cu liberalii, taranistii au venit cu solicitarea reducerii pragului electoral. PLD se concentreaza pe atacurile la adresa Guvernului si spera ca imaginea lui Stolojan, cap de lista pentru PE, va trage partidul macar cat sa obtina un mandat. Peledistii sperau ca "prietenii" de la PD ii vor ajuta, plasandu-i pe liste comune, dar Blaga si Berceanu s-au opus unei aliante electorale "cu partiduletul desprins din PNL".

» Confuzie la nivel inalt

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca data exacta a alegerilor pentru PE urmeaza sa fie fixata de catre Guvern, o data cu reintoarcerea  parlamentarilor din vacanta. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca alegerile vor avea loc la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lunii decembrie, partidele urmand sa decida in luna septembrie.

"Legal, data alegerilor va fi anuntata inainte cu 60 de zile. Cred ca in luna septembrie  se va face o consultare cu toate partidele politice si se va stabili data exacta", a spus Olteanu. La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a solicitat Guvernului sa inceapa negocierile cu partidele pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare, democratii propunand organizarea acestui scrutin la sfarsitul lunii octombrie-inceputul lunii noiembrie. El a explicat ca nu este nevoie ca data alegerilor sa fie anuntata cu trei luni inainte de scrutin pentru ca ordonanta prin care acestea s-au amanat  este una prin care procesul electoral a fost intrerupt. Videanu a precizat ca scrutinul poate avea loc la 62 de zile de la anuntarea datei. Potrivit legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE – lege in vigoare –, ziua de referinta se stabileste si se aduce la cunostiinta publica de catre Guvern, prin hotarare, cu cel putin 90 de zile inainte.
Nici cu 60, nici cu 62.

» Societatea civila asteapta sa primeasca spre verificare listele de candidati

La fel ca in cazul alegerilor parlamentare din 2004, societatea civila si-a propus sa monitorizeze atent listele de candidati pe care le intocmesc partidele, mai ales ca miza este una deosebit de mare: imaginea si credibilitatea Romaniei in Uniunea Europeana. Pana acum, profitand de faptul ca Executivul nu a fixat noua data pentru europarlamentare, nici o formatiune politica nu s-a grabit sa trimita listele de candidati organizatiilor nonguvernamentale. E drept insa, unele partide nici nu si-au creionat listele, fie pentru ca au dificultati in a gasi doritori, fie ca sunt angrenate in diferite negocieri. Cat despre disponibilitatea de a colabora cu societatea civila, aceasta a fost exprimata explicit, in ultima vreme, doar de PD si PLD, dar nu este exclus ca si alte partide sa intre in "jocul" organizatiilor pentru a nu-si afecta imaginea si asa sifonata. Printre cele mai importante criterii dupa care vor fi judecati eurocandidatii se numara: sa nu fi fost colaborator al fostei Securitati – ca agent sau ca informator –, sa nu fi fost sau sa nu fie in ancheta a DNA si sa nu fi obtinut vreun profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese, pe perioada detinerii de functii publice. Cele noua organizatii care formeaza "Coalitia pentru un Parlament curat – Alegeri europene" mai doresc sa nu fie pe liste migratori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă