4.2 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSportTăriceanu: Se încearcă înlocuirea statului de drept cu un stat de forță

Tăriceanu: Se încearcă înlocuirea statului de drept cu un stat de forță

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pentru B1 TV, referitor la inițiativa privind modificarea statutului magistraților și propunerea CSM ca arestarea preventivă să fie pentru 48 de ore, în loc de 24, că sistemul judiciar nu este suficient de consolidat pentru astfel de măsuri, dar și că se încearcă  înlocuirea statului de drept cu un stat de forță. 

„Aici, fiecare din Senat, care e singura instituție democratică, nici DNA, să nu ne imaginăm că DNA-ul e o instituție democratică, nici Guvernul măcar (..) Eu am numai un vot și nimic altceva, sunt obligat de regulament să formalizez deciziile pe care le ia instituțiile în ansamblul ei.
Am militat de ceva vreme la mai multă reținere și respect pentru aceste drepturi și libertăți, așa încât eu ca liberal niciodată nu voi fi adeptul unor astfel de măsuri pentru că eu le circumscriu unui demers mai larg prin care se încearcă înlocuirea statuluui de drept cu un stat de forță. Sistemul nu e destul de consolidat să ne permitem aprobarea a astfel de măsuri”, a mai spus Tăriceanu.

Citește și: DNA amenință Senatul cu obstrucționarea Justiției, Biroul Permanent trimite actele procurorilor

Tăriceanu a comentat și scrisoarea din partea DNA prin care i se transmitea că dacă nu îndeplinește obligația de a redacta hotărârea adoptată de parlamentari în cazul lui Dan Șova obstrucționează justiția.

Astfel, fostul prim-ministru a explicat că nu decide în numele Senatului, iar președintele Camerei doar consemnează hotărârile luate de membrii acesteia.

„Deciziile nu le iau eu în numele Senatului, ci Senatul adoptă hotărâri cu majoritatea membrilor săi. Această solicitare nu poate să conțină în adresă către Senat, către Senat se adresează președintele care acționează pe baza hotărârii membrilor Senatului. Am sesizat că se încearcă să se dea o conotație politică acestei solicitări a DNA. Am spus și în scrisoarea adresată ministrului Justiției că BP a analizat solicitarea DNA și am spus că nu există problemă în a pune la dispoziție documentele solicitate, remarcând că nu e procedural corect cum au întocmit procesul, însă BP al Senatului a luat horărârea să mandateze secretarul general al Senatului să strângă toate documentele solicitate și să le ducă la Parchet”, a explicat Tăriceanu.

Cele mai citite

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă