15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportTariceanu ramane singur in PNL

Tariceanu ramane singur in PNL

» Apelul lansat de Calin Popescu Tariceanu in PNL pe blogul sau de a intra la guvernare alaturi de PDL si de a renunta la politica romantica promovata de Crin Antonescu nu pare sa fi avut ecou in randul liberalilor.

» Ei s-au aratat la fel de rezervati si in privinta declaratei disponibilitati a lui Traian Basescu de a coopta PNL la guvernare.

Fostul lider al liberalilor sustine ca partidul sau se afla intr-un mare pericol derivat dintr-o posibila intelegere intre PDL si PSD pentru introducerea unui sistem de vot uninominal majoritar, care ar duce la instuararea bipartidismului. Efectul produs de declaratiile lui Tariceanu a fost insa exact invers in partid: reactiile au fost critice la adresa fostului presedinte. Chiar si fostii colaboratori ai lui Tariceanu se dezic de declaratiile acestuia. De asemenea, liberalii nu vad cu ochi buni noua invitatie venita din partea presedintelui Traian Basescu de a intra la guvernare, considerand-o o noua capcana intinsa PNL de seful statului.

Vicepresedintele liberal Relu Fenechiu, un fost apropiat al lui Tariceanu si, in urma cu doua saptamani, sustinator al ideii de intrare la guvernare a PNL, a declarat ca "marele pericol pentru partid sunt tocmai astfel de declaratii facute de domnul Tariceanu". "Fac aceste afirmatii cu prietenie si respect pentru Tariceanu", a precizat Fenechiu.  Acesta sustine ca fostul presedinte  pune PNL in pozitia de outsider, considerand "de la sine" ca partidul liberal nu se afla in randul partidelor mari. "Dupa experienta pe care ne-au oferit-o alegerile prezidentiale, putem spune ca PNL este singurul partid parlamentar care are un lider-locomotiva", a spus Relu Fenechiu. Acesta a catalogat noua oferta a lui Traian Basescu, lansata la ceremonia de investire a Cabinetului Boc, drept "o minciuna", o invitatie "doar de fatada". Traian Basescu spusese atunci ca regreta absenta PNL din Guvern si ca exista disponibilitatea ca fostii parteneri din Alianta D.A. sa intre totusi la guvernare.

Si fostul ministru al Educatiei din Guvernul Tariceanu Cristian Adomnitei ne-a declarat ca ii da dreptate si ca sustine politica intransigenta a lui Crin Antonescu. "PDL a castigat alegerile, sa-si asume singur raspunderea guvernarii. PSD a condus tara patru ani, PNL, un an si jumatate. Democrat-liberalii sa dea seama tarii pentru anii in care se afla la guvernare. Nu sa gaseasca un tap ispasitor pentru a da vina pentru nerealizarile lor", a spus Adomnitei.
Presedintele PNL Teleorman, Marian Almajan, vrea sa creada ca Tariceanu doreste binele partidului. "Ar putea fi un pericol pentru partidul nostru sistemul de vot uninominal majoritar. De la PSD ne putem astepta la orice. Este un partid care nu-si respecta cuvantul dat", a spus Almajan. Insa liderul liberal respinge apelul fostului presedinte de a intra la guvernare. "Eu imi doresc cu adevarat ca PNL sa faca o adevarata opozitie, sa ne facem o imagine de cel mai important partid de opozitie", a spus Almajan. Acesta considera  propunerea lui Basescu o capcana, "seful statului  dorindu-si numai distrugerea partidului liberal si formarea unui partid unic de centru-dreapta".
Politologul Cristian Parvulescu, director al Pro Democratia, sustine ca sistemul de vot uninominal majoritar este promovat de Traian Basescu de cativa ani. "Face parte din planul lui Basescu de a avea in maini toate parghiile de putere. Vrea parlament unicameral pentru a controla Parlamentul, vrea sistem bipartid pentru a detine suprematia pe scena politica", a afirmat Parvulescu. Acesta a afirmat ca uninominalul majoritar este un sistem nedemocratic, care a fost introdus pentru prima data in Romania de comunisti, in 1948. "Acum nu functioneaza decat in Franta. In nici o tara  din Uniunea Europeana nu-l mai intalnesti. Dar Franta este o republica semiprezidentiala", a mai spus Cristian Parvulescu.

Pe de alta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, redeschide subiectul modificarii legislatiei electorale. Geoana a propus luni seara la un post de televiziune introducerea unui Cod electoral "care sa elimine imperfectiunile constatate la ultimele scrutine". "Se simte nevoia de a se veni cu un Cod electoral, un sistem de legi electorale, sa depasim aceasta etapa profund nedemocratica, deoarece alegerile nu mai reflecta vointa suverana a poporului roman", a spus Geoana.

Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Politico: România stabilește o nouă dată pentru alegeri, dar riscă același rezultat

Dacă nu va fi interzis, ultranaționalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru a câștiga reluarea alegerilor prezidențiale din mai, scrie Politico România...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă