UPDATE 23.30: Șeful Senatului a explicat, duminică seara, la postul Digi 24, îndemnul său către colegii din Parlament să refuze a se pronuța pe tema vreunei cereri venite din partea procurorilor DNA. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că mesajul său a urmărit a atrage atenția la faptul că Parlamentul „este o țintă de discreditare”.
„Scopul (apelului – n.r.) nu a fost acela de a face valuri, ci de a atrage atenţia la modul foarte serios că Parlamentul, de o buna bucată de vreme, este o ţintă de discreditare. Parlamentul rămâne totuşi singura instituţie realmente democratică a statului, nu numai în România, peste tot în democraţiile parlamentare. Acest demers de discreditare permanentă poate fi făcut în diverite feluri, am văzut în perioada preşedintelui Băsescu. Acum, mai recent, DNA si-a fixat ca ţintă, fără ca cineva să îi fi alocat această sarcină, anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului, în ultima perioadă. Înainte de alegerile locale am văzut că DNA a făcut el selecţia înainte de a o face alegătorii. Asta încearcă şi acum", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
–––
Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, duminică, un apel către parlamentarii din ambele camere să refuze să se pronunțe asupra vreunei cereri venite din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Senatului și pe pagina de Facebook, Tăriceanu susține că „DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci a devenit un instrument pentru anihilarea adversarilor politici”.
„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”, susține Tăriceanu.
În opinia sa, cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare, revin în antenția procurorilor anticorupție întâmplări care au avut loc urmă cu cinci – opt ani.
„Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu cinci, șase, șapte sau opt ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar două luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, mai susțin el.
În acest context, face apel către parlamentari să refuze, până la finalul legislaturii, să se pronunțe asupra cererilor venite de la DNA.
„Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe”, mai precizează Tăriceanu.
El susține că apelul său „nu are niciun fel de legătură cu apartenența politică a celor vizați de DNA”.
„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții. Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”, conchide el.