19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportTabara Ponta il impinge pe Geoana la concesii

Tabara Ponta il impinge pe Geoana la concesii

» In jurul lui Victor Ponta se aduna incet tot mai multe filiale, dupa ce tonul a fost dat de PSD Timis, condus de socrul fostului ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

» Mircea Geoana a incercat ieri sa contracareze dezertarile din tabara sa cu o jumatate de concesie: la congres se vor vota liste, dar macar ele vor fi deschise, adica pentru acelasi post se vor putea inscrie mai multi candidati din aceeasi echipa.

Pana acum, de partea lui Victor Ponta s-au adunat, dupa unele calcule, zece filiale. Dupa altele, numarul este mult mai mare. Mai sunt apoi organizatiile "impartite" intre Ponta, Geoana si ceilalti (inca) contracandidati.
Doua filiale au anuntat public ieri ca il sustin pe Victor Ponta in lupta pentru sefia PSD. Este vorba despre organizatiile Bistrita-Nasaud si Caras-Severin. In cazul PSD Bistrita-Nasaud, s-a decis practic ignorarea rezolutiei pro-Geoana adoptata la conferinta judeteana din 5 februarie. In urma cu doar o zi, liderul filialei, deputatul Radu Moldovan, se plangea ca este pus sa aleaga intre "cuscrul" sau, Mircea Geoana, si prietenul sau, Victor Ponta. "Am discutat cu presedintele Mircea Geoana si i-am spus ca ma retrag din echipa care il sustine, pentru ca am ales sa fiu alaturi de Victor Ponta, iar filiala Bistrita-Nasaud il va sustine, in majoritatea ei, tot pe Victor Ponta", a declarat insa ieri Moldovan.

De partea fostului ministru pentru Relatia cu Parlamentul s-a plasat si PSD Caras-Severin. "Nu a fost o hotarare a filialei, insa – din discutiile cu delegatii la congres – cei mai multi il vor pe Victor Ponta in fruntea PSD", a aratat prim-vicepresedintele filialei, Mirel Patriciu Pascu.
Celor doua filiale li se adauga PSD Timis, al carui sef, Sorin Grindeanu, i-a cerut lui Geoana sa se retraga din cursa si sa sustina "proiectul Victor Ponta". De partea vicepresedintelui PSD s-ar mai afla – potrivit surselor – si filialele Salaj, Harghita, Dambovita si Hunedoara. Ramane de vazut ce se va intampla cu PSD Vrancea si PSD Constanta. Prima organizatie, condusa de Marian Oprisan, este de partea lui Miron Mitrea. In privinta celei de-a doua, Mitrea a subliniat si ieri ca-l vrea in echipa sa pe primarul Radu Mazare si ca acesta va renunta sa mai candideze la sefia PSD. Lamuriri suplimentare au venit de la prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu. Acesta a spus ca i-a depus deja dosarul de candidat lui Radu Mazare, dar ca, daca nu se va renunta, la congres, la ideea votului pe liste, acesta ar putea intra intr-o alta echipa. "Ori face Mazare echipa, o completeaza la secretar general, la prim-vicepresedinte si la ceilalti 15 vicepresedinti si 15 secretari executivi; ori intram in alta echipa. Miron Mitrea il vrea pe Mazare pe lista si Mazare il vrea pe Mitrea pe lista lui, Dragnea il vrea pe lista lui pe Miron Mitrea (in numele lui Geoana sau in nume propriu? – n.r.), Ponta il vrea pe lista lui pe Cristian Diaconescu, si tot asa. E concurenta intre echipe", a declarat Constantinescu.

Apoi, drept rasplata pentru sprijinul primit de la PSD Gorj, Ponta a anuntat ieri ca liderul Florin Carciumaru va face parte din echipa sa, ca vicepresedinte al partidului. La randul sau, Carciumaru a aratat ca si ceilalti aspiranti la sefia PSD au incercat sa-l coopteze: "si Miron Mitrea, si Mircea Geoana au descoperit acum cat de importanta este organizatia de la Gorj si mi-au propus sa devin vicepresedinte. (…) Am spus ca nu este normal sa accept propunerea lor, pentru ca lucrurile stau acum cu totul si cu totul altfel".
Pentru o functie de vicepresedinte vrea sa candideze si deputatul Mugurel Surupaceanu. Acesta nu intentioneaza insa sa intre in cursa "pe lista". "Intram intr-o zona a penibilului, pe care nu vreau s-o comentez. Dupa ce ne-am batut pentru uninominal la Parlament si am sustinut ca este singura solutie pentru a face o selectie mai buna si corecta a celor care vor sa reprezinte electoratul, acum ne intoarcem in interiorul PSD la votul pe lista. Este o dovada de inconsecventa, un mesaj neproductiv", a explicat Surupaceanu. Acesta a mai precizat ca-l sustine pe Ponta in lupta cu Mircea Geoana.

Liderul PSD Iasi sustine varianta lui Iliescu
O alta schimbare de optica in tabara Geoana a venit si de la PSD Iasi. Liderul filialei, Gheorghe Nichita, a spus ieri ca la congres ar trebui ales doar presedintele PSD, varianta sustinuta si de Ion Iliescu. "Astazi o spun foarte raspicat: mi se pare corect ca in congres sa alegem presedintele (…), iar vicepresedintii, secretarul general, prim-vicepresedintele sa fie alesi in Consiliul National", a declarat ieri Nichita. Aceasta in conditiile in care Geoana a insistat si ieri pe ideea votarii unei liste, pentru ca presedintele partidului "sa aiba o echipa mai coerenta in jurul lui".

Geoana face o jumatate de concesie
Pentru a contracara dezertarile din tabara sa, accentuate de ultimatumul lui Ion Iliescu, Mircea Geoana a acceptat sa faca un pas inapoi: la congres se va vota pe liste, dar acestea vor fi deschise. Propunerea a fost facuta, potrivit unor surse citate de Mediafax, de liderii organizatiilor din Ardeal si Muntenia, iar Geoana a acceptat-o desi este adeptul "competitiei intre echipe". Concret, fiecare candidat vine cu mai multe propuneri decat functiile. De pilda, pentru posturile de vicepresedinte ar urma sa se inscrie pe lista de candidati mai mult de 15 persoane, urmand ca delegatii sa aleaga castigatorii. La fel s-ar proceda pentru functiile de prim-vicepresedinte, secretar general si secretari executivi.
Ramane de vazut daca aceasta varianta multumeste lideri precum Liviu Dragnea. Reamintim ca acesta s-a razgandit, dupa anuntul lui Ion Iliescu, in privinta modului de alegere a conducerii. Intrebat ieri pe cine mai sustine la sefia PSD, Dragnea a raspus: "Pe oricine nu sustine liste inchise".

Vanghelie a vazut "gramada de defecte" ale lui Geoana
Valuri a facut ieri si o inregistrare audio in care presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, este auzit spunand ca nu e indragostit de Mircea Geoana si ca acesta are o "gramada de defecte". Pentru colegii de partid adversari ai lui Mircea Geoana, Vanghelie a folosit termeni precum "lepre" si "idioti" si a spus ca ar fi in stare "sa-si vanda si nevestele" pentru a primi functii. Nu a scapat de injuraturi nici Mircea Geoana. Ieri, Vanghelie a incercat sa se explice: "A fost o gluma, eram suparat ca ieseam de la o discutie si vorbeam de realitatea din partid". Se pare ca stilul in care Marian Vanghelie a incercat sa-si convinga colegii de filiala sa-l sustina pe Mircea Geoana l-a suparat atat de tare pe liderul PSD incat acesta a preferat sa nu fie prezent la sedinta de ieri a organizatiei PSD Bucuresti. Cel putin aceasta era situatia la ora inchiderii editiei.
Aceasta, in conditiile in care la consiliul PSD Bucuresti de marti seara Vanghelie a tinut sa spuna bancuri despre vizita liderului PSD la Sorin Ovidiu Vantu. In aceeasi sedinta, Consiliul Municipal al PSD Bucuresti a validat propunerile filialei: Cristian Diaconescu pentru functia de prim-vicepresedinte; Marian Vanghelie, Rodica Nassar si Ecaterina Andronescu pentru functia de vicepresedinte al PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă