20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportStrategii pro si anti-Basescu

Strategii pro si anti-Basescu

Pentru ca au putin timp la dispozitie pana pe 19 mai, partidele au facut ieri strategii pentru referendum.

Democratii vor arunca in joc toate resursele de care dispun, implicandu-se total pentru a-l sustine pe Traian Basescu. Liderii PD au decis sa puna la dispozitia lui Basescu toata infrastructura de care dispune partidul. Din punct de vedere logistic, Basescu poate deja folosi centrul de campanie electorala organizat de PD in sediul din Aleea Modrogan nr. 22 din Capitala. Vasile Blaga a fost desemnat seful campaniei. "PD isi face propriul staff de campanie pentru organizarea referendumului si isi va suporta intreaga implicare. Trebuie sa-i convingem pe cetateni pentru un NU! hotarat asupra demersului Parlamentului", a anuntat liderul democrat Adriean Videanu.
Reprezentantii PRM si-au dezvaluit, ieri, intentia de a specula prevederile constitutionale in sensul acreditarii ideii ca suspendarea presedintelui Traian Basescu poate fi prelungita pe durata nedeterminata daca nu se prezinta la urne un numar suficient de votanti pentru a fi validat referendumul. Potrivit vicepresedintelui executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas, ne-am afla in situatia unui "vid legislativ". "Constitutia este clara. Poporul este chemat sa se pronunte asupra demiterii presedintelui. Daca nu o face, inseamna ca acesta ramane in functie", ne-a declarat insa presedintele Comisiei juridice, senatorul Peter Eckstein Kovacs.  C.V. Tudor va cere demiterea procurorului general Laura Codruta Kovesi si a sefului DNA, Daniel Morar.
si liderii PSD si-au batut ieri capul sa gaseasca o solutie juridica pentru absenteism, bazandu-si argumentele pe acelasi "vid legislativ". "Parerile sunt impartite. Unii spun ca Basescu s-ar intoarce la Cotroceni si altii spun ca in aceasta situatie el ramane suspendat pentru trei luni de zile pana la organizarea unui alt referendum. Vom intreba Curtea Constitutionala", ne-a declarat ieri Viorel Hrebenciuc. Intre timp, liderii PSD au pregatit strategia botezata "ziua si lovitura": sa fie adoptate legile sigurantei nationale prin care atributiile actuale ale presedintelui sa fie anulate, sa fie numit si un director la SIE si altele.
Premierul Tariceanu a dat de inteles ca inclina ca electoratului PNL sa i se recomande sa voteze potrivit propriei constiinte. Crin Antonescu ar vrea sa se voteze pentru demitere. Dan Motreanu a propus, ieri, relansarea dezbaterilor despre introducerea in Romania a unei republici parlamentare.

"In cazul in care referendumul este invalidat sau nu se intruneste numarul necesar pentru suspendarea presedintelui, acesta nu este demis si isi reia atributiile", spune profesorul universitar Corneliu Liviu Popescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă