3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportStenograma discutiei dintre presedintele Basescu si reprezentantii PNL

Stenograma discutiei dintre presedintele Basescu si reprezentantii PNL

"Traian Basescu: Domnilor, dupa cum va este cunoscut am facut o propunere pentru o formula de guvernare solida, as vrea sa stiu care este punctul dvs. de vedere, sau mai solida in orice caz, decat cea de acum.
Sau daca aveti alternative la propunerea mea.

Crin Antonescu: Putem sa va spunem deja.

T.B.: Sigur, ca eu am trimis, deci nu-i nevoie de introducere lunga, pentru ca eu am trimis in scrisoare punctul de vedere.

C.A.: Sigur ca da, pai nu o sa incep chiar cu concluzia.
Domnule Presedinte, dincolo de continutul propunerii, mai intai o chestiune de forma. Sigur ca noi suntem aici, asa cum v-am mai spus de atatea ori, din respect pentru Institutia Prezidentiala si pentru formalitatile jocului politic.

Dar, convingerea noastra este ca ceea ce ne propuneti dvs. sa discutam astazi, subiectul acestei consultari excede cadrele constitutionale, chiar prerogativele dvs., din nou, din pacate. Deoarece conform citirii pe care noi o facem Constitutiei Romaniei, mi se pare ca aici prea multe dubii nu pot fi, Presedintele cheama la consultari partidele pentru cautarea unei noi formule guvernamentale atunci cand un guvern, fie imediat dupa alegerile generale…

T.B. Sau cand institutia nu functioneaza, domnule… Cand functioneaza prost! Sau cand e condusa de oligarhi din afara institutiei…

C.A.: Nu stiu daca in Constitutie scrie exact, dar dupa stiinta noastra in Constitutie sunt cele doua situatii: dupa alegeri generale, cand, repet, Presedintele cheama la consultari, incredinteaza un mandat pentru alcatuirea unei majoritati sau atunci cand un guvern care a functionat si a incetat existenta in urma demisiei Premierului sau a unei motiuni de cenzura trecute prin Parlament.

Nu suntem in niciuna din cele doua situatii si ca atare a discuta, noi, cel putin, cautarea unui premier si a unui guvern, mi se pare chiar imposibil.

T.B.: Cand e atat de bine cu PSD-ul…

C.A. Bun ! Asta este o alta discutie, dar repet, noi avem un guvern, care functioneaza, evident ca acest guvern se afla sub comentariul prezidential, ca de altfel al oricui din tara asta, sub eventualele recomandari ale presedintelui, sub cerinte ale presedintelui, care pot fi facute publice, dar sub cenzura parlamentara.

Cu alte cuvinte, cata vreme o motiune de cenzura n-a trecut, si, Slava Domnului, avem una saptamana viitoare, daca ea va trece atunci sigur ca am putea sa facem aceasta discutie in deplina liniste constitutionala, pana atunci insa, cel putin din punctul nostru de vedere, nu avem subiectul discutiei sau am fi complici cumva la o excedere, ca sa nu zicem incalcare, a Constitutiei.

T.B. Am inteles. Deci pentru dvs. solutia actuala este solutia cea mai buna care poate functiona. Eu vreau sa stiti ca in baza aceleeasi Constitutii pe care o invocati, constat ca una din institutiile statului functioneaza foarte prost si aceea se numeste Guvernul Romaniei. Incapabil sa faca fata realitatilor secetei, incapabil sa gestioneze resursa financiara de la UE, incapabil de coerenta in politica externa, este un guvern al dezastrului Romaniei.

Un dezastru de care este pacat sa avem parte dupa ce am intrat in UE. Iar eu nu vreau sa fiu complice la acest dezastru. Sigur, cei care isi asuma solutia actuala isi vor asuma si responsabilitatile electorale, de buna seama. Dar eu partener la un dezastru nu voi fi.

De dragul de a mentine un guvern pe care l-am si descris a fi un Consiliu de administratie, mai degraba decat un guvern al Romaniei, dar poate si un Consiliu de administratie eficient este bun, cu conditia sa faca fata prioritatilor Romaniei. Din pacate nu face, nu face fata si eu nu voi fi partas la un dezastru planificat. Sigur, nu poate fi un dezastru de tipul celor care puteau sa apara in perioada de tranzitie. Eu consider ca tranzitia s-a incheiat odata cu intrarea un UE. Dar sa nu valorifici sansa de a fi in UE, sa fii incapabil sa o valorifici, mi se pare un dezastru. Pentru romani. Pentru partide e bine!

C.A. Domnule Presedinte, sigur, bun, noi nu va impartasim…

T.B. Va rog sa priviti din aceasta prisma invitatia, ingrijorarea mea ca una din institutiile statului nu functioneaza cum trebuie.

C.A.: Am inteles pe deplin. Sigur ca noi nu va impartasim evaluarea, dar nici nu ne gandim vreo secunda sa constestam dreptul dvs. de a avea aceasta opinie, de a o exprima si public si oriunde doriti, evident cu forta institutiei pe care o incarnati temporar, dar si daca lucrurile ar sta asa sau nu, chestiunea asta se discuta si se decide in Parlamentul Romaniei, prin motiunea de cenzura, pe care din punctul meu de vedere dvs. o puteti sprijini si public. Puteti indemna parlamentarii sa o voteze, dar nu putem veni noi, aici, cata vreme exista un guvern, despre a carui performanta avem oricum alta interpretare, sa punem la cale un alt guvern. Pentru ca, repet, ar fi in afara Constitutiei. Asta-i tot. Sigur ca in rest evaluarile…

T.B. Pentru liberali propunerea mea trebuia sa aiba o semnificatie mai mare decat simpla chestiune a guvernului. Ar fi trebuit sa aiba o semnificatie mai mare. V-ati autodistrus partidul si v-am propus sa il repuneti la loc, intr-o guvernare. Nu vreti sa dati atentie acestui lucru este problema dvs.

C.A.: Stiti bine ca opinia noastra exact… este usor inversa.

T.B. Bun.

C.A. Ati incercat sa ne distrugeti partidul si noi incercam in continuare sa va impiedicam, daca totusi tineti mortis… E o situatie sigur nefericita.

T.B. Probabil avem viziuni diferite despre lucrul asta, mi se pare ca v-am si avertizat si ati fost la discutie cand v-am avertizat "nu va dati oamenii afara".

C.A. Da! Sigur.

T.B. Cu mai bine de o luna inainte de a trece la operatiunile de curatare a tot ce era anti-grupul din varful partidului.

C.A.: Asta este, iarasi, interpretarea dvs., noi ne-am luat deciziile si ni le vom lua cata vreme vom fiinta in Romania, ni le vom lua noi… (…)

T.B. Aici nu am dubii, domnul Crin Antonescu, aveti insa grija de distrugerea Dreptei si a partidului dvs, a propriului dvs. partid. Mare grija sa aveti, pentru ca ar fi un pacat sa il autodistrugeti.

C.A. Eu va multumesc pentru gandurile bune si va spun sincer ca faptul ca cei de dreapta devenim din ce in ce mai multi, ne bucura sincer. E o sansa a Dreptei, domnule Presedinte, absolut reala, daca suntem mai multi de dreapta, unii mai slabi, altii mai puternici, dar chestiunile care tin de PNL, aveti convingerea ca noi le vom rezolva, PNL-ul.

T.B. Nu am niciun dubiu, eu nu vreau sa ma amestec in interiorul PNL, dar vad evolutiile publice.

C.A. Da, sigur . Si eu va inteleg ingrijorarile…

T.B. Si am dreptul sa am aceasta ingrijorare pentru ca am incercat sa construiesc dreapta, este adevarat cu altii, nu cu dvs. dar am incercat sa o construiesc.

C.A. Nu ne ramane decat sa va uram succes, asa, cu politete.

T.B. Si eu va doresc succes. Mult succes.

C.A. Multumim foarte mult.

T.B. Va doresc o zi buna."

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă