Petra Kvitova (cap de serie 4) și Agnieszka Radwanska (5) se vor întâlni, duminică, de la ora 12.30, în finala Turneului Campioanelor, de la Singapore, acolo unde vor disputa cel de-al 9-lea duel din carieră.
Petra Kvitova și Agnieszka Radwanska au stabilit un record la Turneul Campioanelor, după ce au devenit primele finaliste cu o singură victorie în grupe, începând din 2003 când s-a introdus formatul actual. Cele două au ajuns în ultimul act după ce au reușit revenire fantastice, în semifinale, în fața unor rivale din clasamentul mondial. Radwanska a revenit de trei ori de la scorul de 1-4, în meciul cu Garbine Muguruza (2), pentru a se impune în cele din urmă cu 6-7(5/7), 6-3, 7-5. Kvitova a revenit și ea, în partida cu Șarapova (3), în setul al doilea, de la scorul de 1-5, învingând cu 6-3, 7-6(3).
Cele două finaliste nu au impresionat deloc în faza grupelor, ambele obținând calificări aproape miraculoase în semifinale. În timp ce Kvitova a beneficiat la maximum de ajutorul compatrioatei sale Lucie Safarova (8), singura pe care a învins-o și cea care a scos-o din competiție pe principala contracandidată a Petrei, Radwanska și-a arătat clasa doar spre finalul meciului cu Simona Halep, singura pe care a învins-o în grupe.
Un turneu al surprizelor, edița din acest an de la Singapore va avea o finală cu rezultat deschis. Kvitova conduce cu 6-2 în duelurile directe cu Radwanska, însă acest record va conta prea puțin împotriva unei jucătoare care în ultimele două zile a eliminat două rivale, în fața cărora era considerată o țintă sigură. Atât Halep, cât și Muguruza conduceau în ultimele dueluri cu poloneza, însă Radwanska a spulberat orice așteptări.
Cu atât mai interesant la acest duel este faptul că Radwanska și Kvitova s-au întâlnit, până acum, la patru ediții diferite ale Turneului Campioanelor, de fiecare dată în faza grupelor, iar scorul este de 2-2. Totuși meciurile nu au avut caracter eliminatoriu, astfel că miza nu a fost la fel de mare ca la această finală.
Meciuri directe: New Haven 2015 (Kvitova 7-5, 6-4), Turneul Campioanelor 2014 (Radwanska 6-2, 6-3), Turneul Campioanelor 2013 (Kvitova 6-4, 6-4), Dubai 2013 (Kvitova 6-2, 6-4), Turneul Campioanelor 2012 (Radwanska 6-3, 6-2), Turneul Campioanelor 2011 (Kvitova 7-6(4), 6-3), Eastbourne 2011 (Kvitova 1-6, 6-2, 7-6 (2)), Linz 2009 (Kvitova 6-3, 6-2).
Citește și UPDATE. Turneul Campioanelor: Programul finalelor de duminică și rezultatele complete
Radwanska și Kvitova nu trec prin cea mai bună formă, ambele suferind accidentări pe parcursul acestui an. Totuși poloneza a părut mai revigorată la ultimele două meciuri. Radwanska a avut și un parcurs mai bun decât al cehoaicei dup US Open, cu titlu la Tokyo și Tianjin și apoi semifinală la Beijing (Premier Mandatory). Singura eliminare prematură a fost la Wuhan, în fața lui Venus Williams, însă cehoaica pare să-și regăsit ritmul după meciurile cu Halep și Muguruza de la Singapore.
Kvitova a avut un parcurs slab mai ales în a doua jumătate a anului, cu un singur titlu la New Haven și un sfert de finală la US Open. Singurul său merit de a se afla în semifinala de la Singapore rămâne modul inteligent în care a reușit să întoarcă soarta partidei cu Șarapova, luându-i rusoaicei cinci game-uri la rând cu un tenis bazat pe răbdare și o permanentă schimbare a unghiurilor. De altfel Kvitova și Radwanska nu sunt jucătoare foarte ofensive, iar cel mai probabil lupta din finală va fi dată foarte mult de pe liniile de fund ale terenului. Cele două rămân însă jucătoare capabile de execuții foarte precise, astfel că un factor decisiv va fi cine va rezista mai bine, mai ales psihic, la raliurile lungi, la un joc de uzură.
Citește TOTUL despre Turneul Campioanelor Singapore 2015
Radwanska rămâne marea ghinionistă dintre jucătoarele care au luat startul în acest an. Deși joacă a șaptea ediție, în care a disputat inclusiv trei semifinale, aceasta este primadată când ajunge în ultimul act. În schimb, Kvitova se află la a cincea apariție și a cucerit deja trofeul în 2011.
Agnieszka Radwanska (5/6, 26 ani, Polonia)
2015 Titluri: 2 (Tokyo, Tianjin)
2015 V-Î: 48-23
2015 Cel mai bun GS: Wimbledon (semifinalistă)
Turneul Campioanelor: a 7-a ediție (6-10, semifinalistă 2012, 2014)
Petra Kvitova (favorită 4/loc 5 WTA, 25 ani, Cehia)
2015 Titluri: 3 (Sidney, Madrid, New Haven)
2015 Record: 35-13
2015 Cel mai bun Grand Slam: US Open (sferturi)
Turneul Campioanelor: a 5-a apariție (8-5, campioană 2011)