-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialExclusiv. Interviu Begu vs Tecău: De la Melbourne la Paris, obiective de...

Exclusiv. Interviu Begu vs Tecău: De la Melbourne la Paris, obiective de 2015 și Fed/Davis Cup

Horia Tecău, 11 ATP la dublu, și Irina Begu, 33 WTA la simplu, prinși între tenisul la simplu și cel la dublu, între națională și turneele din circuit, au noi provocări și obiective pentru anul 2015.

Anul 2015 este unul important atât pentru Irina, care își dorește să intre în top 30 WTA, cât și pentru Horia, care țintește un prim titlu de Grand Slam. Despre ce provocări întâlnesc în circuit sau în Fed/Davis Cup, cei doi vorbesc într-un interviu pentru România liberă, direct pe zgura de la București, de la BRD Năstase-Țiriac Trophy.

Vezi în galeria de mai sus imagini cu Irina și Horia, la turneul ATP de la București

Horia Tecău spune că recuperarea, după accidentarea suferită de la Monte Carlo, care l-a făcut să abandoneze înaintea primului meci de la București, decurge bine. “Săptămâna viitoare (n.r. începând cu 27 aprilie) nu joc niciun turneu, după accidentarea suferită la Monte Carlo. Mă recuperez pentru Madrid, iar marți sau miercuri o încep să joc la antrenamente.  După cum a evoluat recuperarea până acum cred că voi fi apt 100% la Madrid.”

Irina a debutat pe zgură săptămâna aceasta, la Praga, însă startul a fost unul stângaci, ea fiind eliminată în primul tur. Numărul 33 WTA spunea, înaintea turneului, că: “Recuperarea după meciul de Fed Cup a decurs foarte bine. Sunt refăcută complet și pot începe să joc pe zgură.”

Citește și FOTO. Sfaturi pentru părinți de la Irina Begu și Horia Tecău. Când câștigi primii bani din tenis

De la Melbourne la Paris

Ambii iubesc turneele din Australia, în primul rând datorită oamenilor, iar acest lucru s-a văzut la Australian Open, acolo unde anul a început pentru ei cum nu se putea mai bine.

“Oamenii sunt foarte relaxați și primitori. Melbourne, New York și Roma sunt orașele mele favorite”, a spus Irina.  

Irina a câștigat foarte mulți fani mai ales după ce a ajuns în optimile Grand Slam-ului de la Melbourne, acolo unde a cedat doar în fața lui Eugenie Bouchard, scor 1-6, 7-5, 2-6, canadianca trecând la acea dată printr-o formă net superioară celei din meciul de Fed Cup cu România.

“Australian Open e bine organizat, au grijă de jucători. Distanțele sunt mai mici, între teren și hotel, parcă este mai puțin lume și ai mai mult spațiu. Organizatorii fac aproape totul pentru jucători”, completează Horia. La Melbourne, românul a ajuns în semifinale, iar acest lucru i-a dat speranțe ca în 2015 să-și treacă în palmares și primul său Grand Slam.

Marea provocare pentru cei doi va fi următorul turneu de mare șlem, cel de la Paris, unul de asemenea foarte iubit și în același timp râvnit de jucătorii români. După Ruzici sau Ilie Năstase, care s-au impus pe zgura pariziană, doar Simona Halep a mai jucat finala.

Fed/Davis Cup: între eroi și forța de grup

Dincolo de circuitele WTA sau ATP Begu și Tecău s-au dedicat mereu meciurilor naționalei, în ultimii ani putând fi observate progrese și la feminin și la masculin. Dacă în 2016, fetele vor juca în Grupa Mondială, băieții vor avea șansa să se califice în elita mondială.

Irina Begu crede în șansele României între primele 8 echipe ale lumii, acolo unde s-a calificat după eliminarea Canadei, scor 3-2. “În Fed Cup avem șanse foarte bune, având în vedere că am câștigat 7 meciuri la rând. Este o performanță pentru noi și sper să fim în continuare foarte unite și sănătoase. Noi avem o bază mare de jucătoare, avem de unde alege și atunci o jucătoare va evolua în funcție de cum se simte în ziua respectivă.”

Legat de fiecare meci în parte, Irina spune că mereu a existat câte o eroină, însă că importantă rămâne forța de grup, deoarece Fed Cup nu este o competiție individuală. “La Budapesta am reușit să ne adunăm toate și să ne câștigăm meciurile. Împotriva Serbiei Sorana a fost eroina, apoi a urmat la Galați, acolo unde am adus eu 2 puncte, dar de fiecare dată fiecare și-a făcut treaba. Chiar dacă eu am câștigat 2 puncte (n.r. cu Spania) să nu uităm că și celelalte fete au jucat foarte bine – Simona, Monica. Acum Alexandra a jucat foarte bine în Canada. Suntem toate foarte motivate și cred că merităm să fim în primele 8.”

Horia spune că meciurile din Cupa Davis, la fel ca și în competiția similară de la feminin, uneori trebuie să sacrifici turnee pentru a concura. “Sunt solicitante aceste meciuri de Cupa Davis. Eu joc doar la dublu și nu pot să compar cum ar fi să joc și simplu și dublu și apoi să mă duc la un turneu în săptămâna următoare. E foarte obositor, trebuie să-ți faci foarte bine programul. De multe ori trebuie să renunți la unele turnee ca să joci în Cupa Davis, dar mi-a plăcut tot timpul să joc aici. Este și ideea de echipă, se aseamănă cu dublul.”

“Am auzit tot felul de discuții, ca Davis Cup să aibă loc o dată la doi ani, ca toate meciurile să se desfășoare într-un turneu, timp de două săptămâni. Însă Cupa Davis/Fed Cup țin de ITF, o organizație care nu-și schimbă regulile prea des, iar în momentul de față rămâne același sistem. Se vede și la alte țări că e greu să concurezi tot timpul, de la an la an”, mai spune Horia.

Simplu sau dublu?

Irina Begu joacă la dublu mai mult din plăcere și din dorința de a-și completa jocul de la simplu. “Întotdeauna pentru mine simplul a fost o prioritate, în timp ce la dublu joc doar de plăcere. Încerc să joc și la dublu de fiecare dată când nu mă simt obosită. Am luat decizia ca anul acesta să joc dublu doar la turneele mai mari, având în vedere că acum joc mult mai bine la simplu și aceste turnee mă solicită mai mult. La turneele mari de obicei joci simplu într-o zi și dublu în alta, deci nu se intercalează meciurile.”

Un moment decisiv în cariera unui jucător vine atunci când are de ales între simplu și dublu, cum a fost și în cazul lui Horia. „Fiecare își dorește să ajungă în primii zece, primii douăzeci la simplu. Asta ne dorim toți. În cazul meu am fost dintotdeauna un jucător mai bun la dublu, însă mi-am dorit să încerc să ajung în top la simplu. Nu am reușit lucrul acesta și am luat decizia să fiu dedicat dublului pentru a nu mai renunța la aceste turnee în schimbul celor de simplu. Ranking-ul meu a crescut foarte repede și nu m-am mai uitat înapoi. A fost o decizie grea atunci, dar a fost cea mai bună”, a spus Horia.

Irina nu a mai concurat, la Praga și la dublu, așa cum obișnuia în alte turnee, drept urmare a decizie luate de a se concentra mai mult pe simplu, cu toate că cea mai apropiată jucătoare din circuit rămâne partenera sa de dublu, Lara Arruabarrena, din Spania. În schimb Horia se bazează foarte mult pe parteneriatul cu Jean-Julien Rojer, care îi este de asemenea prieten.

La turneul ATP 250 de la București, în timp ce Horia a figurat și pe tabloul principal de dublu, înainte de abandon, Irina a participat doar în calitate de invitat, alături de alte nume marcante din sport, precum Nadia Comăneci sau Ilie Năstase.

Cele mai citite

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă