8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCioncan a fost ucisa de laptop!

Cioncan a fost ucisa de laptop!

Medicii bulgari au efectuat ieri autopsia Mariei Cioncan, iar legistul care s-a ocupat de caz a fost de parere ca decesul sportivei a survenit din cauza faptului ca un laptop aflat pe bancheta din spate a masinii ar fi lovit-o pe atleta în cap, provocându-i un sever traumatism cranian. Medicul Maria Stoeva, care i-a facut sportivei autopsia în cursul diminetii de luni, a mai declarat ca moartea atletei române a survenit la câteva secunde dupa impact sau în cel mult un minut.
Responsabilul politiei bulgare, Ivailo Dicof, a declarat ca modul în care s-a produs accidentul este ciudat. El a explicat ca, din primele cercetari, s-a observat ca nu au existat urme de frânare si, mai mult, se pare ca sportiva ar fi accelerat în loc sa încerce sa opreasca masina. Dicof a prezentat doua ipoteze pe care le considera mai apropiate de adevar: prima ar fi aceea ca masina ar fi avut o defectiune tehnica, iar cea de-a doua ca sportivei i-ar fi cazut ceva la picioare si sa fi încercat sa ia acel obiect, acest moment distragându-i atentia. Dicof a mai marturisit ca declaratiile masorului Bogdan Lungu, care s-a aflat în masina Mariei Cioncan si a scapat cu viata în urma accidentului, nu i-au fost de nici un ajutor, dat fiind ca acesta a spus ca nu îsi aminteste nimic.

Cauza mortii: traumatism cranio-cerebral sever

Cauza mortii atletei Maria Cioncan este traumatism cranio-cerebral sever, conform pasaportului mortuar ridicat de la morga din Plevna de consulul si atasatul pentru afaceri interne din cadrul Ambasadei române la Sofia, a declarat un responsabil din cadrul MAE. Repatrierea corpului neînsufletit a avut loc în cursul zilei de ieri, dupa încheierea ultimei formalitati, care a constat în obtinerea certificatului de deces international de la Primaria din Plevna.
Cât despre masorul Ion Bogdan Lungu, aflat pe locul din dreapta al masinii conduse de atleta Maria Cioncan si internat, dupa accident, la spitalul regional din Plevna, directorul general adjunct al Directiei Generale Afaceri Consulare din cadrul MAE, Radu Dobre, a precizat ca acesta a fost externat înca de duminica seara, dupa realizarea unor investigatii medicale complete. El a suferit numai traumatisme superficiale si este în afara oricarui pericol.

A explodat un cauciuc?

Politia bulgara înca nu a realizat raportul complet în ancheta privind accidentul, dar, potrivit raportului preliminar citat de Radu Dobre, accidentul s-ar fi produs din cauza exploziei unui pneu al masinii, iar atleta nu circula cu viteza în acel moment.
Atleta Maria Cioncan, medaliata cu bronz în proba de 1.500 de metri la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, a decedat duminica în urma unui accident rutier produs în Bulgaria. Accidentul a avut loc la ora 10.50, pe soseaua dintre Sofia si Plevna, lânga satul Gorni Dabnik, unde, potrivit politiei bulgare, se produc foarte multe accidente. Sportiva se întorcea, împreuna cu membrii staff-ului sau tehnic, dintr-un cantonament efectuat în Grecia. Masina condusa de Maria Cioncan, o Skoda Fabia, în care se mai afla masorul Ion Bogdan Lungu, a iesit de pe carosabil si s-a izbit de un copac aflat pe marginea soselei, sportiva decedând imediat dupa ce a fost scoasa din autoturism, înainte de sosirea ambulantei.

Urma sa fie ultimul ei an competitional

Mama Mariei Cioncan spune ca 2007 urma sa fie ultimul an competitional al atletei care a murit într-un accident rutier petrecut în Bulgaria. “Mi-a spus ca doreste sa mai concureze anul acesta, sa mai câstige niste bani sa-si faca un viitor. «La anul nu mai stiu daca o sa mai pot sa mai alerg, ca am îmbatrânit si eu, de aceea anul acesta vreau sa mai câstig câteva concursuri», spunea ea. Eu mereu am sustinut-o, am fost alaturi de ea, i-am spus sa îsi urmeze visul”, a declarat Ana Cioncan.
Întreaga comuna Maieru deplânge disparitia atletei. “A fost o fata simpla, de la tara, care a muncit enorm sa ajunga unde a ajuns. Era foarte ambitioasa, vroia sa scape de saracie. E asa cum a declarat când a luat medalia, ca a iesit din opinci si a intrat în pantofi”, povesteste un satean.
Desi medalia olimpica o transformase într-o persoana foarte cunoscuta, Maria Cioncan a ramas aceeasi fata simpla care pleca din localitatea natala la numai 14 ani pentru a se înscrie la Liceul Sportiv din Bistrita-Nasaud. “Ultima data a venit acasa înaintea Craciunului. A stat de vorba cu noi, asa cum o facea de fiecare data când ajungea pe acasa”, spune cu lacrimi în ochi vecina familiei Cioncan.
“Pentru localitatea noastra este un simbol. Datorita ei, Maieru a devenit o comuna cunoscuta în lume”, spune unul dintre tinerii localnici. “Întreaga suflare din Maieru este în doliu. Toti am iubit-o pe Maria, fata aceea simpla si cuminte care alerga pe dealuri desculta”, spune cu amaraciune Sever Ursa, fost profesor al atletei.
Tablouri cu medaliile si diplomele Mariei Cioncan stau pe peretii salii de sport din Maieru, unde va fi depus trupul atletei, pentru ca întreaga comuna sa îsi poata lua ramas-bun de la ea.

ANS cere ancheta la Federatia de Atletism

Agentia Nationala pentru Sport recomanda federatiilor si cluburilor sa reglementeze si sa limiteze deplasarea la si de la cantonamente si competitii a sportivilor cu masinile personale, pentru ca incidente precum cel în care a fost implicata Maria Cioncan sa fie evitate. “Tragicul eveniment rutier îngrijoreaza profund ANS, tinând cont de modalitatea prin care s-a asigurat deplasarea sportivei pentru stagiul de pregatire. Având în vedere cele întâmplate, precum si alte cazuri asemanatoare, Agentia recomanda tuturor federatiilor si cluburilor sa adopte masurile necesare pentru a reglementa si limita deplasarea la si de la catonamente si competitii a sportivilor cu masina personala, astfel ca asemenea incidente sa poata fi evitate”, spune ANS.
ANS va cere Federatiei de Atletism sa analizeze conditiile în care a fost pregatit si urmarit cantonamentul sportivei Maria Cioncan si circumstantele care au condus la accident, pentru ca astfel de evenimente sa fie preîntâmpinate.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă