31.8 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportSorin Grindeanu, pentru Bloomberg: România se bazează pe accelerarea economiei, pentru a...

Sorin Grindeanu, pentru Bloomberg: România se bazează pe accelerarea economiei, pentru a ține sub control deficitul bugetar

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg, că Guvernul ia măsuri pentru a sprijini ritmul de creștere a economii, astfel încât România să-și mențină deficitul bugetar în limitele stabilite de blocul comunitar, informează Agerpres.

Șeful Executivului a precizat că, în condițiile în care industria și exporturile au consolidat un boom al consumului,  estimarea Guvernului privind un avans al economiei de 5,2% anul acesta, care a surprins analiștii la momentul publicării, nu mai pare optimistă. Astfel, nu vor fi necesare majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a menține deficitul fiscal sub 3% din PIB.

„Vom lua toate măsurile necesare pentru a sprijini ritmul de creștere a economiei. Eu și ministrul de Finanțe monitorizăm săptămânal veniturile bugetare și cheltuielile astfel încât să fim siguri că vom îndeplini țintele și orice potențiale derapaje sunt corectate în timp util'', a mai spus Sorin Grindeanu.
El a continuat precizând că economia României a înregistrat o creștere anuală de 5,7% în primul trimestru din 2017, stimulată de reduceri de taxe și majorări de salarii pentru angajații din sectorul bugetar. Deși expansiunea sprijinită de consum a provocat îngrijorarea Băncii Naționale a României privind sustenabilitatea creșterii economice, sunt pregătite noi măsuri de relaxare fiscală.

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar, care va majora salariile angajaților din sectorul bugetar cu cel puțin 10 miliarde de lei (2,5 miliarde de dolari) numai în 2018.

„Am făcut toate calculele și putem susține majorările salariale'', a afirmat Grindeanu, adăugând că noile proiecte de infrastructură, o absorbție mai ridicată a fondurilor europene, majorarea investițiilor străine și crearea de locuri de muncă vor majora veniturile.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta și de 3,7% din PIB anul viitor. Leul s-a depreciat anul acesta cu 0,7% față de euro, comparativ cu evoluții mai bune ale altor valute din regiune.

 

Cele mai citite

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Ultima zi de școală

Elevii vor intra de astăzi, după finalizarea cursurilor, în vacanţa de vară, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii din clasele a XII-a zi, a...

Șoșoacă și Lazarus, oficial europarlamentari

Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, și Luis-Vicențiu Lazarus sunt în mod oficial europarlamentari, anunță formațiunea politică. „Această victorie nu este doar a noastră, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă