UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţă de Guvern, în contextul declaraţiei făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, potrivit căreia ţara s-ar afla înt-o situaţie dezastruoasă, că există bani şi pentru pensii şi pentru salarii.
„Prim-ministrul, ministrul de Finanţe min Finanţe, FMI, Banca Mondială nu reprezintă nimic dacă un domn iese seara şi îşi dă cu părerea (…). Stăm foarte bine (…). Avem banii de pensii, avem banii de salarii, poate nu îi mai avem îi luam de la Caraş, poate îi tăiem de acolo”.
Citeşte şi Ponta îi dă REPLICA lui Frunzăverde: Avem bani de pensii, avem bani de salarii
_ _ _ _
Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat că ar putea fi probleme cu achitarea tranşei către FMI, potrivit Realitatea.net.
În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de marţi, au fost aprobate, printre altele, bugetele instituţiilor şi serviciilor publice de sub autoritatea forului judeţean sau finanţate de către acesta, pe anul 2013.
Cele mai mari bugete au fost aprobate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – 66,365 de milioane de lei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin – 60,330 milioane de lei şi pentru Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin – 12,845 milioane de lei.
Cele mai mici bugete le-au primit Căminul pentru Persoane Vârstnice din Caransebeş – 577.000 de lei, Camera Agricolă Caraş-Severin – 320.000 de lei şi Liceul Tehnologic Bocşa – 246.000 de lei.
Citeşte şi De ce avem nevoie de încă un acord cu FMI
Înainte ca bugetele să fie supuse votului, consilierul Nicolae Ştefănescu a spus că ar dori să afle părerea şefilor instituţiilor respective, dacă banii alocaţi sunt suficienţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde a replicat: „Nu văd sensul acestei întrebări. Ştim cu toţii că banii nu ajung, dar acestea sunt posibilităţile. În ţară situaţia este dezastruoasă. Nu ştim dacă vom putea plăti următoarea tranşă de rambursare a împrumutului de la FMI. Dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi! În aceste condiţii, întrebarea dumneavoastră, domnule Ştefănescu, este retorică”, potrivit argument-cs.ro.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a prelungit pentru o perioadă de trei luni, până la 30 iunie 2013, împrumutul acordat României, transmite Reuters. Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro a fost aprobat iniţial în 2011. Autorităţile de la Bucureşti au optat ca acordul să fie preventiv, iar fondurile să fie atrase numai în caz de necesitate. ‘Prelungirea împrumutului, solicitată de autorităţile române, le va oferi timpul necesar pentru a pune în aplicare unele dintre condiţionalităţile menţionate în cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by’, a precizat FMI într-un comunicat. ‘Prelungirea acordului va oferi, în special, oportunitatea de a reduce arieratele administraţiei centrale şi locale şi de a lua măsuri de îmbunătăţire a managementului în companiile de stat’, se mai arată în documentul amintit. Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat prelungirea cu trei luni a acordurilor încheiate cu România în şedinţa sa de la 15 martie.