3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportŞoc şi groază în USL. Ponta menţine în programul de guvernare „PNDI-ul...

Şoc şi groază în USL. Ponta menţine în programul de guvernare „PNDI-ul lui Udrea”

Din strategia noului Executiv lipsesc cu desăvârşire obiective precum reducerea CAS sau a TVA la anumite produse de bază. În schimb, se vor continua programe desfăşurate de guvernele PDL, inclusiv „PNDI-ul lui Udrea”, despre care liderii USL spuneau că are rolul să hrănească clientela politică.

În programul de guvernare depus joi seară la Parlament, împreună cu lista miniştrilor propuşi, nu găsim nici un cuvânt despre priorităţile USL enunţate cu atâta pompă înainte de instalarea la putere: majorarea „din prima zi” a salariului minim pe economie, reducerea CAS, crearea a un milion de locuri de muncă, acordarea unui card de credit pentru IMM-uri, etc. Cum lipseşte cu desăvârşire şi ideea reducerii TVA la anumite produse de bază. Liderii USL pot invoca în apărarea lor faptul că acest program de guvernare ar urma să acopere doar următoarele şase luni, până la alegerile parlamentare. Totuşi, capacitatea USL de a-şi ţine promisiunile este pusă sub semnul întrebării şi din perspectiva reîntregirii salariilor bugetarilor şi a restituirii contribuţiilor reţinute ilegal din pensii.

Salariile – majorare doar cu 8%, de la 1 iunie

În ciuda declaraţiilor apăsate că există bani la buget pentru revenirea salariilor la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% şi că statul trebuie să înapoieze imediat banii reţinuţi fără temei pensionarilor, Guvernul Ponta îşi nuanţează acum poziţia, şi ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene. Concret, salariile bugetarilor nu vor reveni, de la 1 iunie, la nivelul din 2010, ci vor creşte doar cu 8% (aproximativ jumătate din procentul care ar fi fost necesar pentru reîntregirea salariilor). Când va fi acordată cealaltă majorare, nu se ştie. Cum nu se ştie exact nici modul de soluţionare a problemei contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari. Potrivit ministrului de Finanţe desemnat, Florin Georgescu, pensionarii îşi vor primi banii înapoi în tranşe lunare, începând tot cu luna iunie. Nu se ştie însă pe ce perioadă se va întinde această restituire, chiar dacă în comisiile parlamentare, înainte de preluarea puterii, deputaţii USL spuneau că restituirea trebuie să se facă până la sfârşitul anului 2012.

Pentru ca cele două măsuri anunţate să fie aplicate din luna iunie, FMI şi Comisia Europeană au acceptat majorarea deficitului bugetar.

„PNDI-ul lui Udrea” rămâne în picioare

În repetate rânduri, liderii USL au susţinut necesitatea suspendării Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, deoarece acesta ar fi „un program prin care se risipesc banii publici înspre clientela politică” (Victor Ponta, 15 februarie  2012). Ei bine, PNDI nu va dispărea în mandatul Ponta, iar în programul de guvernare se prevede vag doar „revizuirea proiectelor cuprinse în PNDI, precum şi în Programul Naţional de Modernizare a Localităţilor pentru a asigura stimularea dezvoltării regionale la nivelul României”.

Exprimări foarte vagi găsim şi în alte domenii, precum absorbţia fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale. Concret, în privinţa banilor UE, Guvernul Ponta îşi propune doar „creşterea substanţială a gradului de absorbţie”. Spre comparaţie, Guvernul Ungureanu îşi stabilise ca ţintă pentru anul 2012 atingerea pragului de 20% prin atragerea a 6 miliarde de euro din fondurile europene (2,5 miliarde euro în agricultură şi 3,5 miliarde din fondurile de coeziune).

Apoi, în privinţa evaziunii, în Programul Ponta apare doar „aplicarea de proceduri moderne de control, lupta fermă împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei”. Nici o cifră, nici o ţintă (vezi cele 2 miliarde euro cerute de Mihai Răzvan Ungureanu să fie strânse în două luni din combaterea evaziunii fiscale).

Învestire fără emoţii?

Conform calculelor USL, ziua de astăzi nu ar trebui să aducă prea mari emoţii pentru premierul desemnat. Mai precis, graţie înţelegerii cu UNPR şi minorităţile naţionale, Guvernul Ponta ar urma să beneficieze la votul de învestitură de circa 40 de voturi în plus faţă de minimum necesar.

Ba chiar s-ar putea strânge şi mai multe voturi, în cazul în care USL ajunge la o înţelegere şi cu liderii UDMR. O întâlnire între Ponta şi liderii UDMR este programată înaintea audierii miniştrilor în comisii şi se va discuta şi despre situaţia de la UMF Târgu Mureş. Dacă subiectul a fost intens folosit de USL în preajma moţiunii anti-Ungureanu, Ponta se mulţumeşte acum să spună că va „restabili legalitatea” şi subliniază că „UDMR este un partener de dialog”.  

Ce-şi propune Guvernul Ponta să facă în următoarele 6 luni:

 Priorităţi esenţiale:

 Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze.

 Repararea inechităţilor sociale.

 Implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării.

 Depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic.

 Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Protecţie socială:

 Reîntregirea salariilor personalului bugetar şi restituirea contribuţiei la sănătate încasate de la pensionari.

 Reanalizarea Acordului tripartit privind evoluţia salariului minim brut pentru 2012-2016.

 Reanalizarea Codului Muncii şi a Legii salarizării unice pentru bugetari.

 Reanalizarea cadrului legislativ în domeniul asistenţei sociale în sensul armonizării prevederilor legale şi reanalizarea măsurilor de ocupare a posturilor vacante în domeniul asistenţei sociale.

 Crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupaţionale.

Sănătate

 Finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii.

  Pregătirea condiţiilor tehnice necesare reorganizării sistemului de sănătate (costul pe act medical, clasificarea spitalelor pe niveluri de competenţă, planul naţional de paturi).

 Înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente.

 Înfiinţarea de noi centre de primire urgenţe în zonele cu risc crescut.

 Reducerea costurilor cu medicamentele, inclusiv prin implementarea unui sistem de achiziţii centralizate.

Administraţie şi Interne:

 Întărirea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor prin eficientizarea activităţii şi a cooperării între structurile de ordine şi siguranţă publică.

 Combaterea corupţiei, a criminalităţii organizate transnaţionale şi a formelor grave ale criminalităţii economice şi financiare.

 Continuarea eforturilor pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

 Adoptarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare în condiţii de deplină legalitate.

 Depolitizarea administraţiei publice, prin organizarea transparentă şi corectă a concursurilor pentru recrutarea şi promovarea în funcţii publice.

 Pregătirea, în parteneriat cu structurile asociative ale autorităţilor locale, a introducerii standardelor de calitate, cost şi a normativelor de personal pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.

 Eliminarea tuturor formelor de discriminare în alocarea fondurilor guvernamentale destinate autorităţilor publice locale.

Justiţie:

 Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă (termen estimat: 1 septembrie 2012), precum şi pregătirea intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală (termen estimat: primul semestru al anului 2013).

 Identificarea, împreună cu instituţia Agentului Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a unei soluţii optime de implementare a hotărârii pilot a CEDO în materia dreptului de proprietate, după realizarea unei consultări publice de substanţă.

Educaţie:

 Gestionarea în condiţii optime a examenelor naţionale.

  Redeschiderea şcolilor care au fost închise în mod abuziv.

 Finalizarea programului de campusuri şcolare.

 Eliminarea violenţei în şcoli.

 Deblocarea posturilor în învăţământul superior.

 Continuarea proiectelor privind acesul la internet rapid într-un număr cât mai mare de localităţi, prin dezvoltarea reţelei RoEduNet.

Transporturi:

 Finalizarea secţiunilor de autostradă şi a centurilor ocolitoare aflate în construcţie: autostrada Bucureşti-Ploieşi şi autostrada Cernavodă-Constanţa; varianta de ocolire Deva-Oraştie, centuri Arad şi Constanţa.

 Demararea lucrărilor de execuţie pentru tronsoanele de autostradă, cu finanţare europeană,
aflate pe Coridorul IV Pan European (Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva), precum şi pentru lucrările de modernizare a drumurilor naţionale DN 66 Bumbeşti-Jiu-Petroşani şi DN 76 Şoimuş -Vârfurile.

 Realizarea studiului de prefezabilitate pentru construcţia Autostrăzii Sudului: Bucureşti – Alexandria – Slatina – Craiova – Timişoara.

 Lansarea în regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunăre la Brăila-Galaţi.

Agricultură:

 Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole (prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului şi care să încurajeze tranzacţiile cu terenuri agricole în scopul comasării).

 Facilitarea cumpărării de energie la cost de producător, pentru ca fermierii să aibă acces la apă pentru irigaţii.

  Înfiinţarea de centre de colectare legume-fructe.

Mediu:

 Reanalizarea cazului Roşia Montană în mod transparent şi pe bază de dialog deschis şi democratic, astfel încât deciziile să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

 Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă