19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportSever Voinescu si Lucian Leustean au primit aviz negativ

Sever Voinescu si Lucian Leustean au primit aviz negativ

Ambasadorul nominalizat pentru Statele Unite ale Americii, Sever Voinescu, a primit, astazi, aviz negativ din partea parlamentarilor din comisiile reunite de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului, el primind 16 voturi impotriva, 7 favorabile si 1 abtinere.

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana, s-a pronuntat inca de la inceputul sedintei de audiere impotriva trimiterii lui Sever Voinescu la Washington, subliniind ca acesta s-a exprimat ca un suporter al presedintelui Basescu si a demonizat in editorialele sale imaginea Partidului National Liberal.

"Nu cred ca domnul Voinescu va putea pastra echilibrul necesar unui ambasador, care trebuie sa fie echidistant politic, fapt necesar intr-un moment ca acesta, de mare schimbare pe scena politica romaneasca", a spus Geoana, referindu-se la subiectul suspendarii presedintelui Traian Basescu.

 

Ambasadorul nominalizat pentru Slovacia, Lucian Leustean, a primit astazi aviz negativ din partea comisiilor reunite de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului, primind 15 voturi impotriva si 7 favorabile.

Leustean este al doilea ambasador nominalizat care a fost respins astazi la sedinta de audiere de la comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, inaintea sa primind un vot negativ Sever Voinescu, propus de MAE la conducerea Ambasadei Romaniei la Washington.

Lui Leustean i-a fost reprosata de catre vicepresedintele comisiei de politica externa a Senatului, senatorul PRM Eugen Mihaescu, gafa facuta in 2006 la o sedinta a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor pe tema Ordonantei Gojdu. Lucian Leustean, care la acel moment ocupa functia de secretar de stat pentru Afaceri Europene in MAE, a declarat in fata parlamentarilor ca Romania se afla in fata Ungariei in problema Gojdu in aceeasi pozitie a nationalei de fotbal a Liechtensteinului in fata unui meci cu selectionata Braziliei.

Leustean a ocupat din septembrie 2006 functia de secretar general al MAE, el fiind adus in diplomatie de fostul ministru al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, cu care a fost coleg de banca si catedra la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

Un alt apropiat al fostului ministru Ungureanu, seful sau de cabinet, Cornel Feruta, a primit aviz favorabil din partea comisiilor cu 13 voturi pentru si 5 impotriva, el fiind propus pentru functia de sef al misiunii Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena.

Fostului sef de cabinet al lui Mihai-Razvan Ungureanu i s-a reprosat de catre Eugen Mihaescu faptul ca a absolvit Liceul agricol din Bals, judetul Olt, si ca a fost nominalizat pentru acest post pentru a-i fi aproape fostului sef al diplomatiei, care este in prezent reprezentantul special al Romaniei la Viena, pe langa Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI).

Feruta a intrat in diplomatie in urma cu zece ani, ocupand un post in perioada 2000-2004 la misiunea Romaniei de la Viena si fiind director in MAE pentru Balcanii de Vest.

Alti trei ambasadori nominalizati au primit aviz favorabil:
– Calin Fabian pentru Ambasada Romaniei in Olanda
– Eduard Iosiper pentru Israel
– Valeriu Gheorghe pentru Filipine.

Calin Fabian este diplomat de profesie, fost ambasador al Romaniei la Budapesta in perioada 2001-2005, fiind in prezent consilierul pe probleme de politica externa al premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Eduard Iosiper este un tanar diplomat de religie iudaica, ocupand un post de atasat la Ambasada Romaniei la Washinton unde s-a ocupat de relatia cu organizatiile evreiesti si functia de director in MAE pentru Orientul Apropiat si MAE.

Valeriu Gheorghe este deputat PNL, membru in Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor.

Votul comisiilor de politica externa ale Legislativului este consultativ, decizia numirii acestora apartinand presedintelui Traian Basescu, care trebuie sa semneze un decret de trimitere la post pe care este necesara si contrasemnatura premierului Calin Popescu-Tariceanu.

La audieri au lipsit alti patru nominalizati pentru posturile de ambasadori: Teodor Baconschi pentru Franta, Mihail Florovici pentru Muntenegru, Calin Sava pentru Elvetia si Ion Valcu pentru Argentina.

Presedintele comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana, i-a reprosat ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ca nu si-a respectat promisiunea luata in urma cu doua saptamani in fata parlamentarilor, la audierea sa de catre comisiile de specialitate, de a revizui lista de propuneri. Presedintele PSD si-a exprimat, in urma cu doua luni, opozitia fata de nominalizarile lui Sever Voinescu si Lucian Leustean.

Votul de astazi a fost contestat de senatorul PD, Cristian Cucuian, secretarul comisiei de la Senat, pe motiv ca votul secret in cazurile lui Sever Voinescu si Lucian Leustean a fost exprimat inainte de audierea celor doi, dar si prin corespondenta, de la sedinta lipsind un numar important de membri al celor doua comisii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă