21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportServiciul secret al Armatei spioneaza Palatul Cotroceni

Serviciul secret al Armatei spioneaza Palatul Cotroceni

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii va analiza documentul privind activitatile pe care ofiterii de contrainformatii ai MApN urmau sa le intreprinda in mediile politice, de afaceri si jurnalistice. Ministrul Apararii a recunoscut ieri existenta documentului, mergand pe varianta ca nu a stiut de emiterea lui si ca nu si-ar fi produs efectele. Atanasiu a recunoscut ca documentul viza si oamenii de afaceri. Insa cu o seara inainte, intr-o emisiune televizata, acelasi Atanasiu recunostea, de bunavoie si nesilit de nimeni, nici mai mult, nici putin decat ca a folosit serviciul secret al armatei pentru a spiona Palatul Cotroceni.
Documentul secret primit de ofiterii de contrainformatii din Armata prin care li se cerea sa faca lobby pe langa parlamentari va ajunge pe masa CSAT. Anuntul a fost facut ieri de presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara. Mihai Stanisoara sustine ca a primit documentul respectiv si nu il poate prezenta public, dar l-a trimis CSAT pentru ca este institutia care se ocupa de organizarea si coordonarea activitatilor care privesc siguranta nationala. Asteptam masurile pe care le va lua ministrul Teodor Atanasiu, fiind cunoscut faptul ca, daca la comisie a afirmat ca nu cunoaste acest document, ieri a luat cunostinta de document”, a afirmat presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, care a transmis documentul CSAT.

Atanasiu ordonase si filarea oamenilor de afaceri

Prezent ieri la Parlament pentru Delegatia Permanenta a PNL, Atanasiu a sustinut ca nu-si aminteste ca la vremea emiterii (aprilie 2005) sa fi vazut un astfel de document. Acum, dupa izbucnirea scandalului, spune ca a vazut atat circulara, cat si raportul DGIA despre aceasta. In opinia lui Atanasiu, era "o activitate de rutina” si "nu se pune problema ca parlamentarii sa fi fost filati sau monitorizati”. Atanasiu a sustinut ca materialul nu si-a produs niciodata efectele, pentru ca s-ar fi dat un ordin de anulare a acestuia. Intrebat de ziaristi ce inseamna dezvoltarea si diversificarea informatorilor de mediu, Atanasiu a recunoscut anvergura intentiilor MApN: "Se cerea sa se ia legatura cu diverse medii de influenta, de la oameni de afaceri pana la administratiile locale si centrale, astfel incat sa avem la timp informatia relevanta pentru MApN. De fapt, nu pentru minister, ci pentru DGIA, astfel incat sa-si poata desfasura activitatea specifica”. Atanasiu a insistat pe faptul ca documentul "nu se poate desecretiza”. Dar el a recunoscut ca "face referire la o larga activitate a ofiterilor de informatii si nu poate fi desecretizata”.

La DGIA se stie tot ce misca la Cotroceni

Intr-o emisiune televizata difuzata in direct miercuri seara, pe ministrul Apararii l-a luat gura pe dinainte si, cu o nonsalanta incredibila, a recunoscut ca el, la minister, foloseste serviciul informativ al MApN pentru spionaj politic. In emisiunea mentionata, Atanasiu a povestit chiar ca este spionat Palatul Cotroceni. "Am si eu o directie intreaga de informatii, care imi spuneau (sic): ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului… Deci nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza pe piata de acolo (de la Cotroceni Ð n.n.)”. Intrebat de catre realizator daca crede tot ce ii spun spionii din serviciul secret al MApN, Atanasiu a raspuns: "Nu cred totul, ca, daca as crede, ar insemna ca…”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă