-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportSenatul respinge trecerea STS în subordinea MAI

Senatul respinge trecerea STS în subordinea MAI

Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 79 de voturi „împotrivă” şi doar 4 voturi „pentru”, proiectul de lege privind trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului de Interne, după primirea unor puncte de vedere negative din partea CSAT, SRI şi SIE, relatează Mediafax

Proiectul de lege care face parte din categoria legilor organice a fost iniţiat de deputaţi şi senatori PSD şi se referă la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), precum şi a altor acte normative, Senatul fiind cameră decizională.

Citește și: Directorul STS: La prezidențiale au fost atacuri cibernetice în scop politic

Proiectul de lege a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere, dat de comisia de apărare din Senat.

Raportul de respingere a ţinut cont de punctele de vedere negative primite pe marginea acestui proiect din partea CSAT, SRI şi SIE.

Potrivit acestor instituţii, prin modificarea statutului STS şi trecerea acestuia la MAI ”pot fi generate situaţii de natură să producă disfuncţii în buna funcţionare a instituţiilor din cadrul Sistemului securităţii naţionale, administraţiei publice centrale şi locale”.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit, în martie 2014, de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere – 20 martie 2014 – fusese depăşit.

Potrivit acestui proiect de lege, STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi sau eliberaţi din funcţie prin decizia primului ministru.

În proiect se mai arată că la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

Citește și: Comisia de Apărare a Senatului respinde proiectul de lege prin care STS trece în subordinea MAI

Premierul Victor Ponta anunţa, în martie 2014, după o întâlnire cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea ”unei formule mai bune” pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar Serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

Șeful Guvernului a spus că, din punctul de vedere al USL, pentru că ştia despre acest proiect şi l-a discutat şi cu ceilalţi colegi, consideră că „este o idee chiar mai bună decât cea a Guvernului”.

„Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic”, spunea atunci preşedintele PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă