Avertismentele pe care le-au primit parlamentarii Coalitiei sa nu mai chiuleasca de la dezbaterea bugetului pe 2006 par sa-si fi facut efectul. Prezenta inregistrata ieri a depasit considerabil cifrele de saptamana trecuta. Ceea ce nu inseamna insa ca discutarea si adoptarea prevederilor bugetului de stat nu se desfasoara in ritm de melc. Catinel, catinel, maximum 5-6 articole pe zi…
Chichitele procedurale, specialitatea opozitiei
„Vreti sa tensionati tensiunea?”, „Aveti tendinte tendentioase”, „Aveti un logos tip abureala”, „Nu vreau sa ma apuce Craciunul aici”… Acestea sunt doar cateva exemple despre cum inteleg senatorii si deputatii sa discute atat de importantul proiect al bugetului de stat pe anul 2006. Stratagemele alesilor de a tergiversa dezbaterile se diversifica de la o zi la alta. Daca pe parcursul zilei de marti parlamentarii nu s-au putut, chipurile, concentra si au suspendat sedinta din cauza reflectoarelor montate in sala de televiziuni, ieri s-au intrecut in intepaturi si jigniri, alternate cu pauze lungi si interminabile interventii pe chichite procedurale. Degeaba au propus senatorii si deputatii Coalitiei sa se limiteze timpul pentru asa-zisele interventii pe procedura, caci reprezentantii opozitiei au facut ce stiu ei mai bine: au tras de timp. De altfel, deputatul PRM Olguta Vasilescu i-a avertizat ieri pe cei doi ministri prezenti – Sebastian Vladescu si Mihail Hardau – ca dezbaterile in Parlament se vor termina doar atunci cand se va parafa pacea cu sindicatele. „Nu se va ajunge la capitolul Invatamant pana cand nu veti semna acordul cu sindicatele. Obisnuiti-va cu interventiile pe procedura pentru ca nu veti pleca de aici”, a avertizat parlamentarul peremist. Aceeasi Olguta Vasilescu a ajuns sa ceara suspendarea sedintei pe motiv ca intr-o parte a salii mirosea urat…
Un articol intins pe doua zile
Alesii au reusit o adevarata „performanta”: un singur articol al bugetului dezbatut si adoptat de-a lungul a doua zile. Este vorba de articolul 13, care reglementa sumele din taxa pe valoarea adaugata care vor fi destinate in 2006 bugetelor locale. Marti, PSD a cerut amanarea discutarii articolului pana cand ministrul Educatiei, Mihail Hardau, se va prezenta in fata Parlamentului. Cererea venea dupa mai bine de cinci ore de dezbateri asupra respectivului articol. Ieri, ministrul Invatamantului le-a facut pe plac senatorilor si deputatilor, luand loc in sala alaturi de colegul de la Finante, Sebastian Vladescu. In cele din urma, dupa alte ore bune de discutii, s-a votat ca pentru o parte din sumele acumulate din taxa pe valoarea adaugata sa se precizeze clar destinatia. Este vorba de 368,4 milioane lei noi pentru finantarea sistemului de protectie a copilului, iar pentru finantarea cheltuielilor de personal din invatamantul preuniversitar suma se va stabili ulterior, cand se va discuta bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.