Emil Boc şi actualii grei ai partidului şi-au „aranjat” cărţile pentru alegerile interne din vară, care se vor desfăşura după regulile vechi: vot pe listă cu echipă propusă de căştigătorul preşedinţiei.
Mult aşteptatele modificări de statut ale PD-L, ţinute „la secret” de mai marii partidului timp de aproape două luni, s-au dovedit a fi de fapt nişte „cârpeli” pe ici pe colo. Alegerea prim-vicepreşedinţilor şi a secretarului general se va face tot pe liste ca şi până acum, aceştia fiind desemnaţi de candidatul la preşedinţie care va depune moţiunea câştigătoare la Convenţie. Cum până la această oră, nici un alt nume din partid nu a fost vehiculat pentru scaunul lui Emil Boc, primul-ministru are ca şi asigurat următorul mandat în fruntea PD-L. şi, o dată cu el, o parte dintre actualii lideri, precum Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, care vizează fiecare câte un fotoliu dintre cele patru de prim-vicepreşedinţi, dar şi Vasile Blaga, care cel mai probabil va candida din nou pentru secretariatul general al partidului.
Prima gardă a PD-L va fi aleasă pe 15 iulie, în prima zi a Convenţiei Naţionale, a doua zi urmând să fie aleşi uninominal cei 15 vicepreşedinţi, opt secretari executivi şi trei secretari generali adjuncţi. Până atunci, se vor organiza alegeri interne în organizaţiile din teritoriu, conform unui calendar care urmează să fie stabilit în perioada următoare. Partizanii alegerilor de jos în sus – lideri din filiale puternice care ţintesc posturi în conducerea centrală – au izbândit astfel o primă victorie, duminică, în Colegiul Director. Marea absentă a şedinţei de ieri a fost Elena Udrea, despre care s-a vehiculat în lipsă că ar dori o funcţie de prim-vice, la concurenţă cu Monica Macovei. Aceasta din urmă a negat însă că ar fi interesată de vreun post în partid, explicând că statutul este preocuparea sa majoră.
Chiar dacă a repurtat o victorie de etapă în faţa susţinătorilor votului uninominal 100%, precum Roberta Anastase, misiunea lui Boc de a-şi stabili echipa nu va fi uşoară, întrucăt prim-vicepreşedinţia este vânată şi de oameni cu imagine bună în partid, ca Gheorghe Flutur sau Gheorghe Falcă. Noua organigramă a conducerii va fi supusă aprobării Consiliului Naţional de Coordonare din 9 aprilie.
PD-L îşi suspendă penalii
Una dintre puţinele modificări de substanţă aduse statutului partidului se referă la suspendarea de drept a membrilor arestaţi preventiv. „Acestă constatare (n.red- de suspendare) se face de către Biroul Permanent şi se va lua act de ea în prima şedinţă de lucru. Această suspendare operează până se decide o condamnare definitivă, caz în care respectiva persoană va fi exclusă din partid, sau se decide punerea în libertate, iar atunci va putea să-şi reia calitatea de membru”, a explicat preşedintele partidului, Emil Boc. Din vechiul statut a fost eliminată şi pevederea potrivit căreia „ideile noi nu pot fi exprimate în afara partidului”.
Iniţiativa aparţine europarlamentarului Cristian Preda, unul dintre cei mai vocali contestatari ai statutului vechi a PD-L. Deşi bucuros că a avut o mică „victorie”, Preda este dezamăgit de conţinutul proaspătului statut, despre care spune că arată „tot o Dacie din 93, cârpită în mai multe locuri”, în loc să fie Ford sau o „maşină mai performantă„, în ton cu vremurile. Tot ieri, pedelştii au decis să păstreze trandafirul ca siglă şi denumirea partidului, cu o modificare – renunţarea la cratimă, abrevierea PD-L devenind astfel PDL.