10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSportSefii SGG propun repolitizarea prefectilor

Sefii SGG propun repolitizarea prefectilor

Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, a propus la Bacau, unde a fost prezent la investirea subprefectului Constantin Scripat, repolitizarea prefectilor. Lui Berca i se pare ca ar fi necesar ca prefectii sa fie inscrisi intr-un partid deoarece ei trebuie sa puna in practica politica partidului de guvernamant.
"Propunerea de repolitizare o voi supune consultarilor cu toate partidele. Daca vom ajunge la un consens, ea poate fi pusa in practica printr-o ordonanta de urgenta. Sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca, atata vreme cat un guvern politic numeste prefectul, acesta nu poate fi apolitic. Aceeasi remarca este valabila si pentru functia pe care o detin acum", a declarat Berca, fost prefect de Bacau.
Berca a fost intrebat daca si subprefectii vor fi politizati. "Aceasta urmeaza sa se stabileasca la consultarile intre partide. Vom vedea daca se va vrea ca si subprefectii sa ramana membri de partid", a mai spus secretarul general al Guvernului.

Senatorul PNL Radu Stroe, fost sef al SGG, a continuat la Bucuresti ofensiva actualului conducator al Secretariatului General al Guvernului, anuntand ca prefectii ar trebui sa aiba coloratura politica deoarece sunt reprezentanti ai Executivului. Stroe crede ca, de fapt, nici nu ar trebui sa existe prefecti, ci presedinti de CJ care sa se ocupe de activitatea economica.

"Prefectul, daca este reprezentantul Guvernului in teritoriu, iar daca Guvernul este unul politic, de partid, nu ai cum sa ai reprezentant in teritoriu un om asa-zis apolitic sau independent. Este o poveste chestia asta. Greseala nu este la situatia de astazi, greseala este la pacatul originar, de la pornirea initierii acestui prefect. Era suficient un presedinte de consiliu judetean pe problematica economica si pe dezvoltarea judetului, nu era necesar un reprezentant al Guvernului fara culoare politica. Ori pui un reprezentant al Guvernului cu o culoare politica, ori nu-l mai pui", a sustinut Radu Stroe. Fostul sef al SGG a anuntat raspicat ca, de fapt, parerea sa este aceea ca institutia prefectului ar trebui chiar desfiintata.

Cele mai citite

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă