Cu mai puţin de zece zile până la Convenţia Naţională a PDL din 14-15 mai nu se ştiu nici toţi aspiranţii la şefie, nici cum va fi alcătuită echipa finală de conducere şi nici măcar cum se vor vota delegaţii (în ordine alfabetică sau pe filiale, caz în care sunt mai uşor de controlat „dezertările”).
Mai degrabă se ştie cine nu mai doreşte să candideze pentru vreo funcţie de conducere, iar pe listă s-a adăugat, ieri, Valeriu Stoica. Actualul vicepreşedinte, invitat de Emil Boc să i se alăture, spune că a decis să se retragă din prim-planul PDL pentru a se dedica activităţii la Institutul de Studii Populare. O dată cu anunţul deciziei, Stoica a lansat şi o provocare colegilor de partid de aceeaşi generaţie cu el: „Am luat această decizie şi pentru că vreau să rămân fidel unui principiu pe care, aşa cum se ştie foarte bine, l-am pus sistematic în practică în întreaga mea carieră politică. Anume, acela de a dovedi că oamenii politici trebuie să ştie nu numai când să iasă în faţă, dar şi când şi cum să se retragă în linia a doua. M-aş bucura dacă tot mai mulţi dintre colegii mei de generaţie ar înţelege acest principiu şi ar face ca şi mine un pas înapoi pentru a deschide drumul altora, mai tineri”. Nu în ultimul rând, Stoica s-a arătat dispus să-şi ofere experienţa politică „reformiştilor din România, fie ei din PDL, fie din afara sa”, declaraţie care nu a făcut decât să pună gaz pe focul speculaţiilor despre iminenta formare a unui nou partid.
Tot necesitatea unei schimbări de generaţie în PDL a invocat şi prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan când şi-a anunţat, acum aproximativ o lună, decizia de a nu mai candida pentru vreo funcţie.
Al doilea prim-vicepreşedinte din formula actuală de conducere, Adriean Videanu, va opta cel mai probabil pentru conducerea Comisiei Naţionale pentru Strategii a PDL, comisie ce are misiunea de a creiona analize, programe şi strategii privind politicile publice.
Echipa lui Blaga, zgârcită cu declaraţiile
Dacă, în ceea ce priveşte atacarea echipei adverse, susţinătorii lui Vasile Blaga s-au arătat deosebit de vocali, în privinţa funcţiilor pentru care vor candida la Convenţie, aceştia s-au dovedit zgârciţi în a-şi face publice intenţiile. Pe surse s-a aflat doar că un post de prim-vicepreşedinte ar fi vizat de liderul PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, în timp ce funcţia de secretar general ar fi ţintită de liderul PDL Buzău, Cezar Preda. Cei doi au, de altfel, cele mai mari şanse să se regăsească în echipa care va conduce PDL după 15 mai, chiar dacă va ieşi învingător Emil Boc. Aceasta deoarece, potrivit cutumei democrat-liberale, echipa cu moţiunea câştigătoare nu ia toate funcţiile de conducere, ci unele dintre acestea se împart, după o anumită proporţie, care este încă subiect de negociere între Boc şi Blaga. Cutuma este admisă, indirect, şi de Elena Udrea care spunea, pe blogul său, că Emil Boc va fi câştigător, dar că „echipa lui va fi formată din susţinători ai tuturor moţiunilor”.
Din tabăra premierului, şi-au anunţat clar intenţia de a candida pentru o funcţie de conducere Gheorghe Flutur (prim-vicepreşedinte), Elena Udrea, William Brânză şi Roberta Anastase (vicepreşedinţi). Pentru un post de vicepreşedinte erau aşteptaţi să-şi anunţe candidaturile şi Raluca Turcan şi Mircea Toader, în timp ce Ioan Oltean era cotat, la bursa zvonurilor, atât pentru o funcţia de prim-vicepreşedinte, cât şi pentru una de vicepreşedinte.
Cristian Preda merge pe mâna lui Paleologu
Vehiculat, la un moment dat, ca posibil candidat al grupului reformist la şefia PDL, europarlamentarul Cristian Preda este nevoit acum să-l susţină pe Toader Paleologu. Aceasta pentru că ideile propuse de trioul Macovei-Preda-Voinescu nu au găsit prea mulţi adepţi în PDL. „În stilul său propriu, cu umor şi fără înverşunare, Toader Paleologu a vorbit despre aşteptările publicului aşa cum le-am aşternut pe hârtie şi noi, cei trei membri PDL dispreţuiţi şi umiliţi de cvasi-totalitatea colegilor noştri. Coerenţa îmi cere să îl sprijin pe cel care a preluat ceea ce eu nu am putut duce mai departe”, şi-a explicat decizia, ieri, Preda.
La rândul său, pentru a nu rămâne total pe dinafara echipei de conducere, Paleologu ar putea candida la Convenţie şi pentru o altă funcţie pe lângă cea de preşedinte al partidului.