25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportSe amână revizuirea Constituţiei?

Se amână revizuirea Constituţiei?

România caută să obţină de la UE o derogare de la regula ca ratificarea Acordului de uniune fiscală să se facă până la 31 decembrie 2012 deoarece partidele nu reuşesc să pună interesul naţional în faţa propriilor priorităţi. Termenul vizat – 2015.

Solicitarea de a fi analizată posibilitatea ca România să ratifice acordul nu până la sfârşitul anului viitor, ci până la intrarea în zona euro a fost transmisă liderilor UE de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului îşi explică demersul invocând lipsa de „înţelepciune” a partidelor româneşti, ai căror reprezen-tanţi pun tot felul de condiţii pentru a accepta revizuirea Constituţiei în 2012.

„A rezultat clar că nici un partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe condiţii ca să apreciez că nu vom intra într-un lung proces de negociere. Spre exemplu, condiţii de genul «da, dar să fie în luna martie-aprilie», «da, dar să fie referendumul cuplat cu alegerile». Şi atunci, mi s-a părut mai uşor să găsesc înţelegere la colegii mei, liderii europeni, care în mod cert au capacitatea să privească realist problemele”, a explicat Băsescu la postul public de radio. În opinia şefului statului, România ar avea şanse să obţină înţele-gerea partenerilor europeni, în condiţiile în care aceştia ştiu că anul 2012 este an electoral şi că „partidele pun în lista priorităţilor priorităţile lor politice, şi nu interesul naţional”.

PDL: „Noi vrem să revizuim”

Deşi condiţiile la care a făcut referire Traian Băsescu sunt exact condiţiile vehiculate de partidele din coaliţia la putere, democrat-liberalii nu se simt vizaţi şi spun că din punctul lor de vedere nu s-a schimbat nimic şi că ei vor ca legea fundamentală să fie revizuită în 2012. „Întrebaţi-vă preşedintele ce s-a schimbat. Noi vrem să facem cât mai repede cu putinţă. Iar «până în…» este un termen, nu înseamnă că se va face atunci”, a explicat, pentru România liberă, vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

La rândul lor, reprezentanţii USL au declarat că Uniunea are în plan „discuţii publice ample, şi de detaliu, cu privire la poziţia pe care România trebuie să o aibă” pe subiectul Acordului de guvernanţă fiscală. „Implementarea unui nou prag de deficit creează probleme pe care mulţi nu şi le imaginează – pentru că România va trebui să găsească soluţii de modernizare şi dezvoltare fără a cheltui mai mult decât produce, cu eventuale plăţi suplimentare către UE, şi asta fără să avem resursele, infrastructura şi tradiţia ţărilor vestice”, mai spune acum preşedintele PSD, Victor Ponta. Acelaşi Ponta lăsa a se înţelege însă, după consultările de la Cotroceni de acum o săptămână, că USL acceptă revizuirea Constituţiei. „Eu cred – şi în numele USL vorbesc – că noi nu putem rămâne în afara Europei, noi trebuie să mergem alături de celelalte 26 de ţări”, spunea Ponta atunci. Singura condiţie explicită formulată atunci de USL se referea la neorganizarea referendumului o dată cu alegerile comasate, aşa cum avansase secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Atac dur la UDMR

Dacă PDL şi USL au fost vizate fără a le fi pomenite numele, UDMR a fost acuzat direct de preşedinte că „blochează eforturile de reformare a statului român”. Şeful statului a invocat nepunerea în dezbatere publică a Legii sănătăţii şi a avansat şi posibile motive: „Nu poate fi decât traficul de influenţă făcut de baronii sistemului de sănătate şi baronii sistemului de distribuţie medicamente, care par mai importanţi decât interesul naţional. (…) Or, teama, pentru că aici e o teamă – a unui ministru, a unui partid -, de a pune legea în dezbatere publică nu arată decât un singur lucru: le e teamă de ce s-ar vedea în comparaţie între ce este acum şi cum ar putea fi sistemul”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă