16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSportScrisoare de protest împotriva numirii lui Dan Şova în Guvernul Ponta

Scrisoare de protest împotriva numirii lui Dan Şova în Guvernul Ponta

Directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea, a publicat pe blogul personal – marceltolcea.ro – o scrisoare de protest virulentă împotriva numirii lui Dan Şova în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Victor Ponta, informează Realitatea.net.

 

Textul integral al scrisorii de protest:

“Scrisoare deschisă către intelectualii lui Ponta şi Antonescu cu privire la numirea Domnului Şova în Guvernul României

Către,

Semnatarii Scrisorii adresate oficialilor Uniunii Europene


Onoraţi membri ai comunităţii academice, oameni de artă şi cultură,


Gestul Domniilor Voastre de a fi adresat o scrisoare oficialilor Uniunii Europene cu privire la ceea ce Dv. aţi numit o neînţelegere a realităţilor politice din România mă încurajează să aştept o neîntârziată şi vehementă reacţie în legătură cu un fenomen ce depăşeşte cu mult lupta politică şi mizele individuale.

De data aceasta nu este vorba nici despre ipoteza că europenii nu înţeleg ce se întâmplă în România şi ce face Guvernul Ponta, nici despre suspendarea Preşedintelui Băsescu, nici despre CCR, nici despre Parlament, nici despre liste, nici despre Monitorul oficial, ci despre un lucru extrem de grav care, iată, din păcate nu a produs reacţie organizată şi colectivă în mediile intelectuale: numirea în Guvernul Ponta a Dlui Dan Şova, catalogat de către Comunitatea Evreiască din România şi de către presa străină drept un „negaţionist al Holocaustului”

Sunt convins că reacţiile unor personalităţi influente din lumea academică şi culturală, cum ar fi acad. prof. dr. Nicolae Anastasiu, prof.dr. Liviu Antonesei, prof. dr. Vasile Astărăstoae, prof. dr. Zoe Petre, prof. dr. Stelian Tănase, prof.dr.Cristian Pîrvulescu şi mulţi alţii ar fi în măsură să mai atenueze din imaginea lamentabilă a unei numiri jignitoare faţă de cele 300 000 de victime ale Holocaustului de pe actualul teritoriu al României.

Ceea ce mă face optimist în demersul meu este prezenţa, în lista semnatarilor Dv., a unor personalităţi care au denunţat derapajele xenofobe şi antisemitismul. Mă refer mai ales la Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea Babeş-Bolyai, Conf. Dr. Mihai Chioveanu, delegat al României în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistică, Universitatea Babes-Bolyai sau prof. dr . Victor Neumann de la Timişoara, autor al unor importante studii şi cărţi despre istoria evreilor.

Sunt convins că formularea unor poziţii a Domniilor lor, în primul rând, ar fi în beneficiul României şi ar atenua ecoul ruşinos al unei fraze care îi aparţine ministrului recent întors în Guvern, Dan Şova:

.

În speranţa unei reacţii imediate, primiţi, vă rog, expresia preţuirii mele.

Prof. dr. Marcel Tolcea

Universitatea de Vest Timişoara

Laureat cu Medalia de onoare „Prieten al comunitatilor evreiesti din Romania – Iubitor de pace şi iubitor de oameni “Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România”

 

Cele mai citite

Executoare judecătorească, acuzată că și-a însușit peste 200.000 de lei

O executoare judecătorească din Suceava este acuzată că și-a însușit peste 200.000 de lei, bani obținuți din vânzarea unui imobil, pe care trebuia...

Percheziții în București la mafia permiselor. Procurorii au descins la 12

Percheziții de amploare în București la mafia permiselor. Sunt vizate persoane care falsificau fișele medicale pentru șoferii care solicitau reînnoirea permisului de conducere....

Scad timpii de așteptare a bagajelor pe Aeroportul Henri Coandă

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A. anunţă că a finalizat lucrările de modernizare a echipamentelor de procesare a bagajelor de cală pe fluxul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă