20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportScoli uninominale PDL-PSD

Scoli uninominale PDL-PSD

» In vreme ce pedelistii si pesedistii au impartit banii Educatiei nu pe proiecte, ci pe colegii uninominale, amendamentele liberale au devenit moneda de schimb. Liderii PSD si PDL au propus ca, in schimbul acceptarii de amendamente in valoare de 100.000 lei de parlamentar, PNL sa renunte la sutele de propuneri nediscutate inca.

In comisiile reunite de buget-finante au fost acceptate doar sase amendamente la proiectul de buget al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, printre care acordarea a 20,2 milioane de lei pentru cercetare si a unui milion de lei pentru inceperea functionarii in 2009 a Agentiei de credit pentru studentii din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate. Totodata, s-a acceptat suplimentarea bugetului MECI cu suma de 33,49 milioane lei, care va fi folosita pentru reparatii capitale si achizitii de dotari si laboratoare in 242 de gradinite, scoli generale, colegii si licee. Cele mai mari sume se regasesc in dreptul a doua unitati din sectorul 5: 1,4 milioane lei, respectiv, 2,5 milioane de lei. De finantare vor mai beneficia 17 unitati de invatamant din Capitala, dintre care 11 sunt in sectorul 2 si trei sunt in sectorul 6. Suma totala alocata acestora? 5,46 milioane lei. Ca alocarea fondurilor s-a facut mai putin dupa criterii obiective si mai mult dupa culoarea politica a localitatilor rezulta chiar din lista de obiective aprobata de comisii: in judetul Ilfov s-au acordat in plus 280.000 de lei nu pentru niste obiective clare, ci sub denumirea generica de "gradinite si scoli din colegiul 2 Ilfov, circumscriptia electorala 25"! Respectivul colegiu a fost adjudecat si la Camera Deputatilor si la Senat de PDL, prin Mircea Marin si Iulian Urban. In avantaj fata de alte judete au mai iesit Aradul (dominat de PDL, 1,06 milioane lei), Botosaniul ("impartit" intre PSD si PDL, 1,09 milioane lei), Brasovul (PSD si PDL, 1,97 milioane lei), Doljul (in colegii din acest judet au castigat Mircea Geoana si Radu Berceanu, 1,97 milioane lei) si Suceava (dominat de PDL, 1,44 milioane lei).

Numarul amendamentelor admise este insa infim fata de cel al propunerilor respinse. La comisiile de buget-finante au venit de la comisiile de invatamant peste 600 de amendamente, iar dintre acestea atrage atentia cel prin care patru parlamentari PSD (Ioan Chelaru, Ioan Munteanu, Culita Tarata si Victor Surdu) au solicitat nu mai putin de 26,78 milioane de lei pentru 95 de unitati de invatamant din judetul Neamt. Pentru sute de scoli si gradinite din colegiile in care au fost alesi au depus amendamente si parlamentarii PNL. Majoritatea au fost respinse de comisiile de specialitate, unele sub motivul unei formulari neclare. si pe buna dreptate, daca remarcam, de pilda, ca pentru construirea unei sali de sport la o scoala din Baicoi (Prahova) senatorii si deputatii PNL au cerut o suma suplimentara de "2.500.000 mii lei". Adica, 2,5 miliarde lei, echivalentul a aproape 600 milioane de euro!

Pentru a scurta sedintele interminabile, liderii coalitiei guvernamentale s-au asezat totusi la negocieri cu liberalii, dispusi fiind sa accepte o serie din amendamentele depuse la bugetul Educatiei in schimbul renuntarii la sutele de propuneri nediscutate inca. Potrivit unor surse, PDL si PSD ar fi avansat ca acceptabila suma de 100.000 de lei pentru fiecare parlamentar PNL, iar liberalii ar fi acceptat oferta. Asa se explica si faptul ca, pe la pranz, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, dadea ca sigura adoptarea bugetului "in jurul orei 16". Acest lucru nu s-a intamplat insa, iar aceleasi surse au aratat ca liberalii s-ar fi razgandit in privinta renuntarii la amendamente pe motiv ca intelegerea a ajuns la urechile presei. "Vreau sa fiu foarte clar inteles, nu facem nici un fel de intelegere, de troc. Trebuie toate amendamentele sustinute; daca se considera ca aceste amendamente sunt utile, ele trebuie aprobate. Daca puterea vrea sa se comporte ca pana acum, n-are decat s-o faca, dar cu toate consecintele care decurg din aceasta atitudine", a declarat apoi oficial Tariceanu.

Parlamentarii au rezistat marti sa discute bugetul pana la 1.00 noaptea. Au fost adoptate pana acum, fara a se accepta vreun amendament al liberalilor, bugetele Sanatatii, Transporturilor, Mediului, Dezvoltarii Regionale, Agriculturii, Apararii Nationale, Muncii si Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă