1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportSchimbarea lui Nicolae Vacaroiu, la pachet cu pensia de lux

Schimbarea lui Nicolae Vacaroiu, la pachet cu pensia de lux

Prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare s-a scurs pentru senatori in consens deplin, fara contraziceri interminabile si certuri, asa cum s-a intamplat in nenumarate alte cazuri. Sedinta de plen a durat doar 15 minute, timp in care s-a adoptat hotararea Biroului Permanent al Senatului, luata la mijlocul saptamanii trecute, dupa aproape sapte ore de discutii furtunoase.

Dincolo de subiectul spinos al modificarii Regulamentului Senatului – astfel incat coalitia de guvernare sa-si poata atinge obiectivul de schimbare a presedintilor celor doua Camere -, alesii poporului s-au gandit si la binele propriu, readucand in discutie Statutul deputatilor si senatorilor. Prin intermediul acestuia, parlamentarii isi asigura noi privilegii sau si le consolideaza pe cele deja existente.

A ramas cum stabilisera

Cu 106 voturi „pentru” si doar 3 voturi „impotriva”, senatorii au pecetluit in plen hotararea Biroului Permanent de joia trecuta, potrivit careia pe parcursul sesiunii extraordinare nu se va dezbate noul Regulament, ci doar se vor primi noi amendamente. Pana maine, la ora 16.00, senatorii vor discuta in cadrul grupurilor parlamentare propunerile de modificari dorite, urmand ca acestea sa fie depuse, in aceeasi zi, la secretarul general. Odata ajunse la Comisia speciala, amendamentele vor fi dezbatute in perioada 1-4 septembrie. In cazul in care vor fi inregistrate un numar foarte mare de propuneri de modificare, iar comisia nu va apuca sa le dezbata pe toate, cele ramase vor fi considerate respinse, lasandu-li-se autorilor posibilitatea de a le sustine in plen. Raportul comisiei va intra in dezbaterea plenului de-abia pe 8 septembrie, adica in cadrul sesiunii ordinare.
Calendarul, exact in forma adoptata ieri de plen, fusese stabilit in cadrul Biroului Permanent de saptamana trecuta, la capatul a peste sapte ore de discutii furtunoase, in care senatorii coalitiei au incercat sa-si impuna punctul de vedere, dar, din cauza unei formulari nefericite, au trebuit sa cedeze in fata opozitiei.

Privilegiile parlamentarilor, readuse pe tapet

Daca subiectul modificarii Regulamentului Senatului starneste aprigi dispute, nu la fel sta situatia atunci cand vine vorba de Statutul parlamentarilor. Pentru intocmirea acestuia a fost infiintata, in martie anul curent, o comisie speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Propunerea se afla insa tot in stadiul de proiect, putand fi aduse amendamente tot in cadrul sesiunii extraordinare, adica pana maine, la ora 16.00.
Potrivit Statutului, pe langa deja cunoscutele privilegii – diurna de deplasare, decontarea cheltuielilor de cazare, cheltuieli de protocol, transport gratuit, sume forfetare si altele -, senatorii si deputatii vor avea dreptul la pensie suplimentara. In schimbul unei cotizatii lunare de 5% din indemnizatia bruta, parlamentarii vor primi o pensie suplimentara de 5% din indemnizatie pentru fiecare an de exercitare a mandatului. Adica, pentru un mandat, pensia suplimentara va ajunge la 20% pe luna din indemnizatia bruta, iar pentru doua mandate desfasurate in Parlament pensia va ajunge la 40% din indemnizatia bruta lunara. Pentru o idee mai exacta despre ceea ce inseamna aceste procente: o indemnizatie bruta este, la ora actuala, de aproximativ… 47 de milioane. In plus, parlamentarii vor avea dreptul sa cumuleze pensia suplimentara cu pensia din sistemul public, cu o singura conditie: cele doua pensii insumate sa nu depaseasca 80% din indemnizatia bruta lunara, adica sa nu depaseasca 37,6 milioane! Si pentru a nu fi acuzati ca si-au „tras” drepturi doar pentru ei, actualii alesi s-au gandit si la cei care au parasit Parlamentul, de dreptul la pensie suplimentara beneficiind si deputatii si senatorii al caror mandat a expirat anterior anului 2005.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă