5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportSchimbare de strategie: Guvernul Cioloș iese la atac

Schimbare de strategie: Guvernul Cioloș iese la atac

Miniștrii cabinetului condus de Dacian Cioloș au început, în ultima perioadă, să atace deciziile controversate luate de liderii partidelor politice: contractele preferențiale, dezincriminarea conflictului de interese, pensiile speciale pentru aleșii locali.

Pozițiile publice dure vin după ce PSD a decis să nu depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, ci să diminueze, în schimb, puterile Executivului, reducându-i posibilitatea de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare. În planul lui Li­viu Dragnea, PSD spera să obțină voturi la alegerile parlamentare atacând Guvernul Cioloș, tocmai limitându-i posibilitatea de acțiune și mizând pe lipsa de replică a miniștrilor, așa cum s-a întâmplat înainte de alegerile locale. 

Cel mai vizibil membru al desantului guvernamental s-a dovedit a fi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care l-a atacat, recent, pe fostul premier Victor Ponta. Ministrul i-a reproșat lui Ponta că a păstrat mediul rural în dependenţă, că a blocat realizarea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu, că a neglijat pregătirea absorbţiei europene și că l-a favorizat pe Sebastian Ghiță în ceea ce privește contractele cu statul în dome­niul informatic. De altfel, ulterior, Ghinea  a anunțat că a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice contractele firmelor controlate de deputatul Sebastian Ghiţă, potrivit DNA, dar și cele ale firmelor deputatului, afirmând că a dat ordin pentru recuperarea sumelor.

Ghinea – cu documente, PSD – cu atacuri

În aceste condiții, audierea mi­nistrului la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, pe tema absorbției fondurilor, s-a tranformat într-un război politic. În deschiderea ședinţei, Ana Birchall (PSD), președintele Comisiei de afaceri europene, i-a cerut ministrului Cristian Ghinea să își explice o postare pe Facebook în care afirmase că Birchall a făcut „declarații premature” în privința fondurilor europene, Ghinea i-a răspuns Anei Birchall că a fost “elegant” afirmând că nu a vrut să spună direct că minte atunci când spune că gradul de absorbţie este zero. El a prezentat o scrisoare a Comisiei Europene din 14 iunie, potrivit căreia România a absorbit 57 de milioane de euro, în exercițiul bugetar 2014-2020.   Ministrul a susţinut că dovada faptul că Birchall a mințit când a spus că nu s-a luat niciun ban din fonduri europene este chitanța pe care o deține. Birchall l-a apostrofat, cerându-i să ia cuvântul doar atunci când îi permite, continuând să îl întrerupă pe Ghinea în repetate rânduri pe parcursul audierii, fapt care a stârnit indignarea liberalilor și a încurajat atacurile social-democraţilor.

Ghiță s-a autoinvitat

De remarcat că la comisie au fost prezenți doi parlamentari care nu fac parte din comisie. Cum a venit vorba de bani, deputatul Sebastian Ghiță, altfel un campion al absențelor în Parlament, s-a mobilizat și a venit la ședinţa comisiei, deși nu face parte din acest for,  înlocuind un deputat PSD, membru al comisiei. A fost prezent  și fostul ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor, se­natorul PSD Eugen Teodorovici.  Sebastian Ghiţă a susţinut că nu a venit să îl certe pe Ghinea, dar îl sfătuiește să înceapă dezvoltarea sistemelor electronice. ”Din păcate, cu tot ­respectul, nici nu vă pregătiți să puneți pe picioare acest sistem informatic, mai mult, ați părut extrem de refractar la a adopta anumite tehnologii eventual existente. Eu nu am venit să vă cert, dar am venit să vă spun că în cele câteva luni pe care le mai aveți la dispoziție cu acest Guvern ar trebui să începeți dezvoltarea acestor sisteme”, a susţinut Sebastian Ghiţă.

Ministrul Fondurilor Europene a fost în repetate rânduri întrerupt, acuzat că primește bileţele din stânga, de la se­cretarul său de stat, unul dintre cei care a intervenit fiind predecesorul său la minister, se­natorul PSD Eugen Teodorovici. Deși nu avea dreptul să pună întrebări, acesta s-a declarat nemulţumit de răspunsurile lui Ghinea.

Ghiță, contracte de 750 de milioane

Deputatul PNL Alexandru Na­zare a decis să părăsească sala, nemulţumit de întreruperea continuă a audierii ministrului de către președintele comisiei, Ana Birchall. Liberalul și-a pierdut răbdarea după aproximativ două ore, în care ministrul a fost întrerup în repetate rânduri.“Ați transformat într-un circ această audiere, nu avem nimic de câștigat, numai de pierdut”, a spus deputatul PNL Alexandru Nazare, ulterior părăsind sala de ședinţă.

Ghinea a susţinut că în perioada Guvernului Ponta s-a luat decizia să se dezvolte sistemul informatic cu resurse interne, afirmând că „așa se va reuși să se evite achiziţiile publice”, fraudate apoi de firmele pe care Sebastian Ghiţă le controla. În replică, Ghiţă i-a răspuns că nu a fraudat nicio licitaţie și a părăsit ulterior ședinţa. „Dacă v-aţi gândit că s-ar putea să fiu eu vinovat, argumentul dumneavoastră nu se susţine. Nici nu am fraudat vreo licitaţie pentru că ar însemna să încalc legea. Vă încurajez solid să purcedeţi la a dezvolta un sistem informatic. Eu am vrut doar să vin să mă asigur că înţelegeţi asta”, a declarat Ghiţă, părăsind ședinţa în semn de protest.

Cristian Ghinea a prezentat, ulterior, un document pri­vind contractele obținute de firmele controlate de Ghiţă, în valoare de 750 de milioane lei, repetând că a sesizat Corpul de Control pe această temă.  Sedinţa s-a suspendat ca urmare a unei noi dispute dintre Ana Birchall și ministrul Fondurilor Europene, social-democrata acuzându-l din nou de minciună și manipulare. 

Pensiile baronilor și nepotismul, puse la zid

Un alt front de atac a fost deschis de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, după ce Senatul a votat legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali. Demnitarul a caracterizat votul drept „un act de iresponsabilitate”, riscând să ducă la depăşirea deficitului bugetar de 3%. Pîslaru a explicat că pensiile speciale erodează sistemul de pensii şi sunt făcute pe un regim noncontributiv, adică „noi toţi ceilalţi cotizăm cu bani ca aceste pensii să poată fi plătite”. Rezervele ministrului Muncii au fost  însușite și de premier. Guvernul a sesizat din nou CCR privind legea pensiilor aleșilor locali, a anunțat premierul Dacian Cioloș. El a subliniat că din textul adoptat de parlamentari nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii care nu respectă principiul contributivității. Cioloș a atras atenția că pensiile speciale acordate anumitor categorii ocupaţionale riscă să afecteze pe termen mediu şi lung sustenabilitatea sistemului de pensii din România, impactul bugetar al pensiilor speciale aprobate fiind de aproximativ 400 de milioane de lei pe an.

Și ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat două dintre deciziile Legislativului: dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele în Legislativ și amputerea legii privind abilitatea Guvernului de a da ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare.

„Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici în discuţii de text. Astfel de discuţii, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Déjà vu? Am fost, nu de mult, somată să spun ce înţeleg prin restauraţie. Exact asta. Mai înţeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina de Facebook. 

Borc îi răspunde lui Udrea

Vicepremierul Costin Borc a răspuns acuzațiilor Elenei Udrea privind privatizarea Romcim, arătând că aceasta s-a finalizat în 1997, iar el a venit să lucreze cu Radu Vasile în 1998. „Mi-am făcut un obicei să nu răspund celor care mă acuză de tot felul de lucruri. Dar, cred că este cazul să pun la punct o acuzație pe care doamna Elena Udrea o vântură pe la televiziuni. Privatizarea Romcim s-a finalizat în septembrie 1997, iar eu am venit din Statele Unite să lucrez pentru Radu Vasile în aprilie 1998. Despre ce trafic de influență poate fi vorba?”, a replicat Borc. Elena Udrea îl acuzase pe vicepremier că „umblă cu hârtii de la Romcim” pentru „a se vinde mai repede către Lafarge”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă