25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportScenariul scindării USL. Cum arată calculele liderilor PSD şi PNL

Scenariul scindării USL. Cum arată calculele liderilor PSD şi PNL

Social-democraţii şi liberalii au tot mai multe neînţelegeri în public, cea mai recentă vizând atitudinea diametral opusă faţă de referendumul lui Traian Băsescu. În culise, ambele partide caută variante de majoritate parlamentară pentru eventualitatea despărţirii.

Acuzaţi de social-democraţi că ar fi încălcat o înţe-legere privind avizarea referendumului dorit de Traian Băsescu, liberalii au început să riposteze.

Crin Antonescu a susţinut, ieri, că, înainte de votul din Parlament, a convenit telefonic cu Victor Ponta să nu sprijine iniţiativa prezidenţială. Dialogul a avut loc în timp ce Crin Antonescu era într-o vizită oficială în Croaţia.

„Am discutat cu domnul Ponta şi, cu termenul domniei sale, îl citez, am convenit că vom exprima prin votul nostru ideea că este inoportun acest referendum. Asta a fost înţelegerea, nu a fost, ca să spun aşa, o decizie oficială“, a susţinut Crin Antonescu.

El a încercat să explice şi faptul că, în plenul Parlamentului, PSD a sprijinit referendumul lui Traian Băsescu, în timp ce PNL a votat împotrivă.

„În legătură cu votul de ieri, părerea mea e că au fost nişte neînţelegeri în legătură cu ce se votează. Dar mai mult de atât nu aş dezvolta, până la urmă fondul problemei nu se schimbă“, a explicat Antonescu.

El a spus că, din moment ce avizul Parlamentului este consultativ, Legislativul nu-l poate împiedica pe şeful statului, în termenii actuali ai Constituţiei, să facă referendum când vrea, respectiv „în fiecare săptămână“.

Replica lui Crin Antonescu a venit după ce liderii grupurilor PSD din Camera Deputaţilor şi Senat, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, i-au acuzat pe liberali că ar fi încălcat o înţe-legere din USL privind avizarea referendumului lui Traian Băsescu.

Nu a fost singura neînţelegere dintre PSD şi PNL la şedinţa de marţi a Parlamentului. O altă dispută a vizat unul dintre cele 11 locuri din Consiliul de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

PSD a sprijinit un candidat al UDMR, Biro Albin, în dauna unuia al PC, Nina Puiu, care a avut şi votul liberalilor. În cele din urmă, candidatul UDMR a câştigat şi va face parte din CA al ASF, în ciuda contestaţiei depuse de conservatori.

PSD, la zece voturi de majoritate

În paralel, atât PSD, cât şi PNL caută variante de majoritate parlamentară pe cont propriu, social-democraţii fiind cel mai aproape de realizarea acestui obiectiv.

Legislativul are, la ora actuală, 584 de senatori şi de deputaţi, iar majoritatea parlamentară este de 293, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor.

Victor Ponta mizează, la ora actuală, pe 283 de voturi: 268 sigure şi 15 „aproape sigure“. Voturile sigure provin de la PSD, UDMR şi grupul minorităţilor.

Grupurile parlamentare ale PSD au 223 de senatori şi deputaţi. UDMR are 27 de parlamentari şi, spre deosebire de liberali, Victor Ponta a avut grijă să rămână în relaţii bune cu liderii Uniunii. Episodul recent privind promovarea în CA al ASF a unui candidat UDMR a venit după alte gesturi de bunăvoinţă: Ponta a pledat pentru cooptarea Uniunii la guvernare, spre deosebire de PNL şi PC, şi l-a numit pe Gyorgy Frunda drept consilier al său pe probleme juridice.

Alte 18 voturi provin de la grupul minorităţilor, care are un protocol de sprijinire a Guvernului Ponta.

Acestor 268 de voturi sigure li se alătură 15 voturi aproape sigure, care provin din grupul celor 15 independenţi. Zece dintre aceştia au demisionat din
PP-DD şi cochetează cu PSD, având deja negocieri neoficiale cu social-democraţii.

Alţi patru independenţi au demisionat din PDL şi se vor alătura, cel mai probabil, Mişcării Populare.

În cazul accentuării conflictului dintre PSD şi PNL, sunt şanse ca aceştia să-i sprijine pe social-democraţi. În fine, Diana Tuşa, un alt independent a fost exclusă recent din PNL.

Crin Antonescu, în schimb, mizează, deocamdată, pe 177 de voturi: cei 151 de parlamentari proprii şi cei 26 ai PC. Dacă ar avea şi sprijinul PDL, care are 72 de parlamentari, Antonescu ar miza pe 249 de voturi.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă