Un exemplu clar de traseism politic este cel al lui Viorel Pop, fost presedinte al PDSR, care a trecut la ApR, pe urma la PD. A vrut sa candideze la Primaria Satu Mare din partea PD-L la alegerile din iunie, insa nu a avut suficienta sustinere din partea Biroului Judetean al PD-L. S-a inscris din nou in cursa interna in PD-L pentru un mandat de deputat in Colegiul nr. 3, dar nici de data aceasta nu a fost sustinut de partid. Astfel, la finele lunii septembrie, a trecut in tabara conservatorilor si a fost propus direct candidat din partea acestei formatiuni, tot in Colegiul 3. Chiar daca acum candideaza pe listele PSD-PC, Viorel Pop nu este prea iubit de social-democratii satmareni, care nu au uitat ca acesta a tradat partidul in urma cu 10 ani. Un alt scandal este legat de faptul ca, in stare de ebrietate, Viorel Pop a mai provocat un accident rutier in lant si a incercat sa agreseze un fotograf.
Viorel Pop a beneficiat de lucrari prin incredintare directa si din partea Primariei Satu Mare, rezultanta directa a bunelor relatii pe care omul de afaceri le are cu primarul UDMR Iuliu Ilyes. Viorel Pop, unul dintre faimosii migratori politici satmareni, este si un controversat om de afaceri, suspectat ca ar fi obtinut, cu sprijin politic, lucrari in domeniul constructiilor, unele prin atribuire directa. Un alt concurent este Valer Marian, candidat la Senat din partea PSD in Colegiul 1. Acesta a fost candidat independent la presedintia Consiliului Judetean Satu Mare, desi toata lumea stia ca este omul care conduce din umbra PSD. A fost prefect al judetului Satu Mare timp de sase luni, pe finalul guvernarii PSD, iar de la sfarsitul anului trecut pana la alegerile locale din acest an a fost directorul de cabinet al ex-presedintelui CJ, Gheorghe Ciocan, liderul PSD Satu Mare.
Pe lista candidatilor implicati in scandaluri se afla si Istvan Doloczi Erdei din partea UDMR. In cursul anului trecut, 39 de deputati au reusit sa depaseasca media de 2.000 lei cheltuiti lunar din fondurile Parlamentului pe zborurile de acasa la serviciu si retur. Printre acestia se numara si Istvan Doloczki Erdei, actual deputat UDMR de Satu Mare, care nu stie exact cate mile aeriene are, dar le-a folosit odata pentru un bilet de avion pana la Bucuresti. Pentru fiica sa.
Un altul este Ovidiu Silaghi, deputat liberal de Satu Mare si fost europarlamentar, in prezent ministrul pentru IMM-uri, care are mile si de la zborurile externe, platite de Parlamentul European. Silaghi, si-a depus candidatura pentru un mandat de senator in Colegiul nr. 1 din judetul Satu Mare. Numele sau a fost pomenit de presa in mai multe scandaluri, dintre care cel mai grav este lichidarea fostei fabrici de mobila "Samobil" din Satu Mare.
Presa locala afirma ca a obtinut un contract prin "selectie de oferte", si nu prin licitatie, pentru firma de paza a lui Mihai Adrian stef, fratele sotiei ministrului Silaghi. Aceasta pazeste parcurile industriale Tetarom Cluj, in care au investit companii de talia Nokia ori Emerson. Tetarom este o societate controlata de Consiliul Judetean Cluj, institutie care a fost condusa pana in aceasta vara de liberalul Marius Nicoara, prietenul lui Ovidiu Silaghi.
A fost mereu la putere
Lider al PSD Satu Mare, fost prefect, vicepresedinte si apoi presedinte al Consiliului Judetean. Este unul dintre cei mai controversati oameni politici. Apropiat al fostului ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu, Ciocan a beneficiat de un contract de un milion de euro cu Ministerul Apararii destul de controversat.
Politistul devenit bancher
Fostul politist s-a lansat in afaceri, iar acum a devenit bancher. A prins gustul politicii si s-a inscris in PD-L. In perioada in care conducea Politia Satu Mare a fost implicat in nenumarate scandaluri. Puterea financiara de care dispune i-a asigurat o campanie electorala consistenta.
De la pensie la putere
Fostul prefect si subprefect al judetului revine in politica dupa o perioada scurta de pensie. In Consiliul Judetean este una dintre cele mai ascultate voci. Nu a reusit sa convinga alti alegatori din afara comunitatii maghiare sa il voteze. Mizeaza pe buna mobilizare a alegatorilor maghiari, care reprezinta un electorat deosebit de disciplinat.
Colegiul lui Ciocan
Cea mai stransa competitie electorala va avea loc in Colegiul 1 electoral pentru deputati, in care sunt sunt cuprinse sectiile de votare din Orasul Negresti-Oas, mai exact comunele Batarci, Bixad, Calinesti-Oas, Camarzana, Certeze, Gherta Mica, Orasu Nou, Tarna Mare, Tarsolt, Turt si Vama. Aici candideaza presedintele organizatiei judetene a PSD, Gheorghe Ciocan, jurist, fost prefect al judetului, ex-vicepresedinte si ex-presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare; pensionarul Rudolf Riedl, din partea UDMR, fost prefect si subprefect, actual consilier judetean, de profesie inginer; inginerul Ioan Rus, din partea PNL; Ioan Tibil, PD-L, fost sef al Inspectoratului Judetean de Politie in guvernarea PSD, jurist; George Pop, din partea PRM, economist; Dumitru Ciorba, PNG-CD, laborant; Grigore Ghere, din partea Aliantei Partidul Verde Ecologist (APVE), de profesie jurist.
Cu cele mai mari sanse sunt cotati Gheorghe Ciocan, Rudolf Riedl si Ioan Tibil. Gheorghe Ciocan, care locuieste in localitatea Certeze, mizeaza inclusiv pe sprijinul nedeclarat in mod oficial al preotilor ortodocsi din zona. si asta, in conditiile in care, pe vremea in care era prefect, s-a remarcat prin intretinerea scandalurilor interconfesionale dintre ortodocsi si greco-catolici. Gheorghe Ciocan a luat partea otodocsilor, desi pozitia sa oficiala il obliga la neutralitate. Tot in acea perioada in Satu Mare au inceput sa circule glume pe seama sa. Una dintre ele era legata de faptul ca Gheorghe Ciocan, invitat la o nunta, a ajuns din greseala la o alta nunta. si-a dat seama de greseala abia dupa ce a oferit darul mirilor, altor miri decat cei care il asteptau. Desi nu poate fi certificata autenticitatea intamplarii, satmarenii il privesc de sus pe Gheorghe Ciocan.
Scandalurile mediatice acumulate in CV-urile candidatilor nu sunt nici ele de ocolit. Presa a facut o legatura intre faptul ca Gheorghe Ciocan si Ioan Mircea Pascu – fost ministru al Apararii – impart aceeasi casa de vacanta, iar ginerele lui Ciocan a obtinut un contract de reamenajare a cazarmei de la Eforie Sud din fonduri ale MAp in valoare de un milion de euro. Pe durata mandatului lui Pascu la conducerea Ministerului, prin raspunsuri oficiale, MAp a negat existenta vreunei relatii cu firma fiului lui Ciocan. Conducerea ulterioara a MAp a admis, insa, existenta unui contract cu respectiva firma si a precizat ca a fost atribuit prin selectionare din "baza de date a ministerului".
Un alt candidat, Ioan Tibil, este fostul sef al Inspectoratului de Politie al judetului Satu Mare. Acesta ocupa in prezent o functie de conducere in cadrul filialei din Negresti-Oas a Bancii Transilvania si este candidatul PD-L pentru Camera Deputatilor. Ioan Tibil a fost comandant al Politiei chiar in perioada in care Gheorghe Ciocan era prefect. si Ioan Tibil a fost implicat in certurile interconfesionale din judet, dupa ce "mascatii" trimisi de el l-au ridicat pe un preot greco-catolic care incepuse sa sape un sant pe un teren, proprietate a parohiei, pe care dorea sa ridice un nou lacas de cult. Preotul a fost ridicat de catre subordonatii lui Tibil chiar din fata copiilor. Ulterior, el a fost trimis pe jos din Satu Mare, la o distanta de 40 de kilometri.
Candidatul UDMR Rudolf Riedl, poreclit "Pensionarul", este momentan consilier judetean. Ca multi altii din paleta colorata a politicii romanesti, el a fost cercetat penal de DNA pentru abuz in serviciu si acuzat ca in perioada in care a fost subprefect a orientat sumele provenite de la rectificarea de buget spre comunele cu primari UDMR.
Satmarenii au dalmatienii lor
Alegerile din 30 noiembrie aduc o premiera absoluta in sistemul parlamentar romanesc, pentru ca romanii isi vor desemna pentru prima data alesii prin vot uninominal. Asa au aparut pentru alegatori si surprizele, unele nu tocmai placute. Unii din candidatii la Senat si Camera Deputatilor sunt urmariti de greselile trecutului si trecuti pe "lista neagra" a politicienilor ce-si doresc sa acceada la putere. Printre motivele contestarilor se numara traseismul politic, colaborarea cu Securitatea, conflictul de interese sau averea nejustificata.
Sapte parlamentari
Locuitorii din judetul Satu Mare vor fi reprezentati in Parlament de cinci deputati si de doi senatori. 49 de candidati, printre care si un independent, s-au inscris in cursa electorala in judetul Satu Mare pentru a reprezenta comunitatea din judet in Parlament.
Un judet cu probleme
Judetul se numara printre cele mai sarace din Transilvania de Nord. si asta desi Satu Mare este situat la granita cu Ungaria si cu Ucraina, iar oportunitatile oferite de comertul transfrontalier ar trebui sa impulsioneze economia locala. Cu toate ca veniturile locuitorilor judetului sunt mai mici decat cele ale celorlalti ardeleni, rata somajului este foarte mica. In plus, satmarenii sunt avantajati de faptul ca pot sa isi faca cumparaturile de fiecare zi de la magazine din Ungaria, care au preturi mai mici decat cele din Romania.
CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1:
Gheorghe Ciocan (PSD), Ioan Tibil (PD-L), Rudolf Riedl (UDMR), Ioan Rus (PNL).
Colegiul 2:
Mihaela Rusu (PSD), Ioan Holdis (PD-L), Kovacs Mate (UDMR), Silviu Zetea (PNL).
Colegiul 3:
Eugenia Sabou (PSD), Ioan Mihalca (PD-L), Turos Lorand (UDMR), Ovidiu Silaghi (PNL).
Colegiul 4:
Vasile Mitrasca (PSD), Florin Gal (PD-L), Varga Attila (UDMR), Valentin Macec (PNL).
Colegiul 5:
Paula Mare (PSD), Adrian Ciobanu (PD-L), Erdei Istvan (UDMR), Csaba Csapo (PNL).
SENAT
Colegiul 1:
Ladislau Konya (UDMR); Marian Valer (PSD); Petre Muresan (PD-L); Ovidiu Silaghi (PNL).
Colegiul 2:
Valentin Macec (PNL); Zoltan Pop (PD-L); Ioan Viman (PSD), Tiberiu Gunthner (UDMR).