19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportRuptura dintre PDL şi Traian Băsescu, "un scenariu de coşmar"

Ruptura dintre PDL şi Traian Băsescu, „un scenariu de coşmar”

În timpul şedinţei maraton de la PDL, deputatul Sever Voinescu a punctat pentru România Liberă divergenţele dintre grupul apropiat lui Traian Băsescu şi garda veche a partidului.

 

Traian Băsescu a cerut o remaniere consistentă a Guvernului, dar parlamentarii PDL au votat masiv împotrivă. E începutul unei rupturi între preşedinte şi partid?

S.V.: Parlamentarii PDL l-au mandatat pe preşedintele partidului, Emil Boc, să facă modificările cuvenite pentru ca acest Guvern să meargă înainte. Dacă această remaniere rămâne o cosmetizare este răspunderea premierului. Eu am preferat varianta mai radicală: schimbarea întregului Guvern.

Peste 100 de parlamentari PDL au votat însă, pentru Emil Boc, contrazi­când preferinţa  pre­şedintelui pentru schimbări mai mai serioase. Este deci posibilă o ruptură între Traian Băsescu şi PDL?

S.V.: O astfel de ruptură ar fi extrem de dăunătoare, atât pentru preşedinte, cât şi pentru PDL. Pe de altă parte, preşedintele a dat semnale diverse, l-a lăudat pe Emil Boc, i-a criticat pe unii miniştri. Majoritatea colegilor mei nu au înţeles exact ce vrea preşedintele.

Preşedintele a spus în diverse discursuri destul de clar că vrea schimbări de profunzime, iar parlamentarii PDL l-au contrazis prin votul lor

S.V.: Nu, fiindcă punctul de inflexiune în discuţia din interiorul PDL a fost dacă putem continua cu Emil Boc sau nu.

Nici parlamentarii PDL nu au ştiut cum să voteze, pentru că nu aveau o îndrumare clară dinspre Cotroceni?

S.V.: Parlamentarii PDL au decis să mergem înainte cu Emil Boc şi eu nu-mi aduc aminte ca preşedintele Băsescu să se fi pronunţat în acest sens

Nu credeţi că preşedintele ar fi vrut o schimbare clară?

S.V.: Nu pot fi exegetul preşe­dintelui, dar eu cred că ar fi fost preferabilă o variantă care să deschidă o nouă perspectivă PDL. Din păcate votul parlamentarilor PDL a fost dat din interiorul unei stări de spirit asediate de frica pierderii puterii şi nu din partea unei stări de spirit care simte oportunităţile.

Care ar fi riscul rupturii între preşedintele Băsescu şi PDL?

S.V.: Nici nu vreau să mă gândesc că s-ar putea întâmpla aşa ceva, intrăm deja în scenarii de coşmar pentru PDL, pentru preşedinte şi pentru dreapta românească în general.

Remanierea făcută de Emil Boc ar putea ajuta indirect moţiunea  de cenzură, pregătită de PSD şi PNL. Această moţiune ar putea duce la căderea Cabinetului Boc?

S.V.: Eu unul nu o voi vota şi cred că această moţiune a opoziţiei nu va trece.   

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă