21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportRomani impiedicati sa voteze cu pasaportul

Romani impiedicati sa voteze cu pasaportul

Am primit la redactie doua mesaje ale unor romani impiedicati sa voteze pe baza de pasaport. Din aceste mesaje reiese fie ca membrii sectiilor de votare nu cunosc legea si impiedica cetatenii romanisa voteze, fie ca legislatia in vigoare e contradictorie. Ii lasam pe cititorii nostri sa aleaga varianta corecte, pe baza mesajelor primite:

 

MESAJUL 1:

"Cetateni romani cu domiciliul in strainatate, am votat la sectia 118 din Dorobanti in cadrul colegiului Titu Maiorescu (liceul Caragiale).

Pentru referendum a fost relativ in regula dupa ce membrii biroului s-au consultat cateva minute pentru a decide daca votam pe liste speciale sau suplimentare; in cele din urma o membra a scos regulamentul si a stabilit pe ce lista votam. Mai tarziu, cand eram la sectia 118 pt votul pt Parlamentul European , persoana in cauza a venit sa ne mai verifice inca o data pasapoartele pentru a se asigura ca nu sunt simple ci cu domiciliul in strainatate (nu parea insa prea convinsa ca totul e in regula cand a plecat)

Pentru europarlamentare insa a fost mai greu, unul din membrii biroului spunandu-ne din start ca nu putem vota pe baza pasaportului simplu ca asa i-a comunicat lui cineva de la BEC. La insistentele noastre au scos legea din sertar si in timp ce cautau paragraful respectiv ne spuneau in continuare pe un ton agresiv ca nu putem vota pentru ca avem pasapoarte simple si ca ar fi trebuit sa avem pasapoarte diplomatice sau de serviciu. Cum inainte de a pleca la vot vizitasem site-ul web al MAE, http://www.mae.ro/index.php?undesdoc&ids34459 , unde este scrisa procedura de vot (Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu sau a titlului de calatorie), am continuat sa cerem respectarea regulamentului de vot si in cele din urma ni s-a permis sa votam, nu inainte de a ni se specifica ca se aplica sanctiuni penale pentru cei ce nu respecta procedura.

Ar fi de dorit ca cei care sunt in birourile sectiilor de votare sa fie la curent cu legea si /sau sa adopte o atitudine mai flexibila pentru a nu descuraja din start participantii la vot.

Multumesc,
Ileana Olendraru"

 

MESAJUL 2:

"Imi permit sa va scriu deoarece astazi am vrut sa votez si mi s-a spus ca nu este posibil. De 7 ani locuiesc in Franta (am dubla cetatenie), iar pentru o misiune profesionala ma aflu in aceasta perioada in Romania, la Pitesti. Necunoscand unde sunt sectiile de votare din Pitesti, m-am dus la Biroul electoral Arges sa ma interesez de locul unde mi-as putea exprima dreptul de vot pentru ambele scrutine. Mi s-a spus ca-mi pierd vremea deoarece acum nu se mai poate vota cu pasaportul romanesc, ci doar cu cartea de identitate (nu am CI). Mi s-a recomandat de unul din membrii comisiei intalnit in fata intrarii in birou, in batjocora, ca nu am decat sa iau un avion si sa ma duc sa votez in Franta cu pasaportul.

Sunt foarte revoltata – este inadmisibila o astfel de atitudine. Spuneti-mi, va rog, se permite sa votez pe liste complementare cu pasaportul ? Stiu ca pe 19 mai a fost posibil, acum de ce nu mai este ? La aceasta intrebare, aceeasi persoana de la Biroul Arges mi-a spus ca s-a schimbat legea. Ce sa mai cred ? Pe internet am gasit informatii contradictorii pe aceasta tema. Poate ma lamuriti dvs.

Vasilica Charnay"

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă