19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportRidzi anunta ca nu a demisionat

Ridzi anunta ca nu a demisionat

Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a transmis vineri, prin intermediul unui comunicat de presa remis agentiei NewsIn, ca nu si-a depus demisia din functia detinuta in Guvern.

"Dezmint informatia vehiculata in mass-media pe surse potrivit careia mi-am depus demisia din functia de ministru. Din respect pentru o informare corecta a opiniei publice, rog mass-media sa ia in considerare doar pozitia mea oficiala", a declarat Ridzi, printr-un comunicat, ca urmare a informatiilor transmise de unele televiziuni, conform carora ministrul si-ar fi anuntat retragerea din Guvern.

Potrivit informatiilor detinute de Agentia NewsIn, conducerea democrat-liberalilor intentioneaza sa o inlocuiasca din functia de ministru al Tineretului si Sportului pe Monica Iacob-Ridzi, indiferent daca DNA va decide sau nu inceperea urmaririi penale, in intentia de a atenua deficitul de imagine incasat de partid in timpul scandalului "Zilele Tineretului".

Conform unor surse din PDL, liderii partidului sunt hotarati sa gaseasca un inlocuitor pentru Monica Iacob-Ridzi, chiar si in eventualitatea in care procurorii de la DNA nu vor cere inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Tineretului si Sportului.

 

Principalul motiv este ca scandalul legat de finantarea "Zilei Tineretului" a adus prejudicii prea mari de imagine partidului, iar pastrarea in functie a ministrului nu ar rezolva aceasta problema. "Problema este cum a gestionat cazul Monica. Daca e sa cautam si in alte ministere cazuri de astea, s-ar putea sa gasim lucruri mult mai grave. Acum ea plateste pentru incompetenta unor subalterni", a declarat pentru NewsIn un democrat-liberal. Conform acelorasi surse, este insa greu de crezut ca DNA nu va cere avizul pentru declansarea urmaririi penale.

In privinta procedurii de inlocuire a ministrului, democrat-liberalii ar prefera ca Iacob-Ridzi sa demisioneze singura, fara a-l pune pe presedintele Traian Basescu in postura de a fi nevoit sa o suspende din functie. De altfel, un democrat-liberal sustine ca lideri ai partidului s-au consultat deja cu seful statului pe acest subiect, toti fiind de parere ca se impune o noua numire in fruntea ministerului. Exista deja o varianta de inlocuire, numele vehiculat fiind cel al lui Octavian Bellu. "A fost si consilier prezidential, este un om serios si in cazuri de astea va sufla si de zece ori in iaurt inainte de a lua o decizie", a afirmat un democrat-liberal.

De altfel, au inceput sa apara si declaratii oficiale prin care Monicai Iacob-Ridzi i se sugereaza ca ar fi mai bine sa paraseasca functia detinuta. Intr-o emisiune la Realitatea TV, ministrul Transporturilor Radu Berceanu a spus, joi, ca Ridzi ar trebui sa incerce sa-si demonstreze nevinovatia din postura de ministru "pana la un punct". "Daca intr-adevar la DNA lucrurile capata o chestiune concreta, e mai bine pentru ea sa se dea la o parte si sa spuna: domnule, nu vreau sa fiu intr-o situatie in care functia mea sa creeze un fel de baraj in ceea ce priveste aflarea adevarului", a adaugat Berceanu. Si mai recent, Cezar Preda, vicepresedinte PDL, a declarat ca solidarizarea cu Ridzi ar fi similara cu solidarea pe care a manifestat-o PSD fata de Gabriel Bivolaru. "Ma oboseste aceasta solidarizare tiganeasca", a fost sintagma pe care a folosit-o Preda in contextul amintit. In acelasi timp, Emil Boc a afirmat, intr-un cadru restrans, zilele trecute, ca, in momentul in care procurorii vor cere cercetarea penala a lui Ridzi, "in secunda doi" va cere schimbarea ei din functie.

Public, la 22 iunie, premierul Emil Boc a declarat ca asteapta finalizarea anchetei cu privire la cheltuirea celor 630.000 de euro din bugetul Ministerului Tineretului si Sportului pentru organizarea Zilei Tineretului si spune ca niciun membru al Guvernului nu este "mai presus de lege". "Nu se intampla nimic altceva decat se aplica procedurile legale si fiecare raspunde potrivit acestora. Exista, am inteles, o ancheta in derulare, vom respecta concluziile acesteia si asteptam finalizarea ei", a declarat Boc.

Deputatii au decis prin vot, pe 23 iunie, constituirea Comisiei de ancheta care sa analizeze modul in care au fost cheltuiti banii de catre ministerul Tineretului pentru organizarea Zilei Tineretului, cu 220 de voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri. Ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a solicitat luni incetarea activitatii Comisiei parlamentare de ancheta in ceea ce priveste contractele derulate pentru "Ziua Tineretului", pe motiv ca DNA cerceteaza deja cauza. In aceeasi zi, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, se arata ca seful statului va suspenda din functie orice ministru impotriva caruia se cere urmarirea penala. "In momentul in care institutiile abilitate in drept vor solicita urmarirea penala a unui membru al Guvernului, Presedintele va utiliza prerogativa legala pe care o are, aceea de suspendare din functie a respectivului ministru", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Un punct de vedere similar a fost exprimat, o zi mai tarziu, de premierul Emil Boc. Premierul Emil Boc a declarat ca, daca procurorii vor solicita inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului, prim-ministrul are "datoria morala" sa propuna schimbarea acestuia din functie. " Nimeni in acest Guvern nu este mai presus de lege si trebuie sa raspunda in fata oricarei autoritati a statului cu privire la modul de gestionare a banului public. Este adevarat, de multe ori nu tot ce este legal poate fi si moral. Un om trebuie judecat dintr-o dubla perspectiva. Din punctul de vedere al legalitatii, avem organele abilitate ale statului care trebuie sa se pronunte (…). Daca aceste autoritati ale statului vor solicita inceperea urmaririi penale, in acel caz evident ca prim-ministrul are datoria morala sa propuna schimbarea ministrului in cauza", a declarat Boc.

Ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a solicitat, pe 29 iunie incetarea activitatii Comisiei parlamentare de ancheta in ceea ce priveste contractele derulate pentru "Ziua Tineretului", pe motiv ca DNA cerceteaza deja cauza, insa Biroul Permanent al Camerei a decis ca, in absenta unei informari oficiale a Procurorului General privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Ridzi, activitatea comisiei poate continua.

"Referitor la adresa Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, sub semnatura ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea "Zilei Tineretului" (…) prin care se solicita transmiterea catre Comisie a documentelor indicate, va aducem la cunostinta ca prin adresa Ministerului Public, PICCJ – DNA Sectia de Combatere a Combatere a Coruptiei, din data de 26.06.2009, au fost declansate la data de 23.06.2009 cercetarile penale in baza unui denunt penal cu privire la imprejurarile incheierii si derularii a trei contracte intre MTS si, respectiv, societatile SC Compania de Publicitate Mark SRL si SC Artisan Consulting SRL", se arata in scrisoarea lui Ridzi. "In urma declansarii procedurilor judiciare penale s-a format cauza nr. 147/P/2009 pe rolul DNA", se mai arata in document, in care se adauga faptul ca MTS a inaintat "intreaga documentatie solicitata de DNA prin adresele inaintate in data de 24, respectiv 25 iunie 2009". "In temeiul articolului 3, articolului 4 alineatul 2 din Legea 304/2004 coroborat cu articolul 74 alineatele 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, va solicit sa luati act ca ancheta parlamentara inceteaza de drept", a subliniat ministrul Tineretului.

 

Ridzi, a declarat pe 30 iunie, la finalul audierii sale de Comisia parlamentara de ancheta, ca-si va da demisia daca va incepe urmarirea sa penala, ca nu se va ascunde asa cum fac alti oameni politici si ca va raspunde in fata electoratului. "Am spus daca se va considera ca sunt vinovata, voi raspunde in fata justitiei si bineinteles in fata electoratului. Cu siguranta voi demisiona daca se va incepe urmarirea penala in ceea ce ma priveste. Nu fug de raspundere si nu am de gand sa ma ascund asa cum fac alti oameni politici", a precizat Ridzi, intrebata daca va demisiona in cazul in care ancheta va arata ca si ea este vinovata.

Deputatul Cristian Rizea a prezentat miercuri, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta a ministrului Tineretului, o Hotarare de Guvern despre care spune ca ar demonstra ca Ridzi nu avea suportul legal pentru a organiza Ziua Tineretului. Rizea a invocat in cadrul lucrarilor o Hotarare de Guvern, cu numarul 478, din 22 aprilie, prin care a fost modificata Hotararea de infiintare, organizare si functionarea Ministerului Tineretului si Sportului. Prin HG 478, era introdus un alineat prin care ministerul Tineretului era abilitat sa organizeze "evenimente in vederea promovarii programelor de tineret", precum si a "programelor de sport".  De asemenea, Rizea sustine ca HG in cauza a intrat in vigoare abia dupa "Ziua Tineretului" din 2 mai, fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 299 din 7 mai. "Nu exista baza legala pentru organizarea acestor evenimente. Hotararea a fost adoptata in 22 aprilie, a intrat in vigoare pe 7 mai, deci dupa evenimentul organizat in 2 mai", a declarat Rizea in cadrul lucrarilor in Comisie.

Jurnalistul Catalin Tolontan, redactor-sef al Gazetei Sporturilor, a venit, joi, in fata Comisiei pentru a prezenta probe materiale "care atesta ca Guvernul Romaniei incalca drepturile civile ale cetatenilor sai". Tolontan a aratat ca se foloseste de materiale puse la dispozitie de Ministerul Tineretului si Sportului, precizand ca Monica Iacob Ridzi nu a pus nicio piedica anchetei jurnalistice a Gazetei Sporturilor. "Documentele arata ca Guvernul a contractat, a receptionat si a platit stiri si reportaje la cinci televiziuni (Antena 1, Antena 3, Realitatea Tv, ProTv si MTV). Aceste stiri si reportaje au fost difuzate ca informatii. Acest lucru incalca o lege a Romaniei, Legea audiovizualului, care spune in articolul 6, punctul 3, ca oricarei autaritati publice ii este interzis sa se imixioneze in editorial, in apararitia oricarei forme de media", a spus Tolontan.

Tot joi, Directorul executiv al Pro Tv SA, Costi Mocanu, a explicat, in Comisia de ancheta care o vizeaza pe Monica Iacob Ridzi, ca scena principala a evenimentului de la Costinesti, din 2 mai, a fost platita de Media Pro Pictures, la fel ca si organizarea "MTV Days". "Legatura noastra cu ziua de 2 Mai nu incepe acum. In anul 2008 canalul MTV a intrat in portofoliul nostru, am preluat administrarea lui. In anul 2008, de 2 mai, am decis sa organizam pentru prima data evenimentul numit MTV Days, la Mamaia. A fost un eveniment care a durat doua zile, ne-am asumat impreuna cu partenerii nostri de la Media Pro Pictures si atunci, ca si anul acesta, organizarea si implicit toate costurile acestui eveniment. Prin urmare, ceea ce s-a intamplat anul acesta la Costinesti este o continuare a unui eveniment pe care noi speram sa-l avem si in anii viitori. Noi am avut un partener comercial, o companie de bere anul acesta, cei de la Media Pro Pictures, care au suportat toate costurile de organizare pentru evenimentul MTV Days, s-au asociat cu un alt advertiser", a spus Mocanu in fata Comisiei de ancheta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă