17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSportREVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Preşedintele poate acorda mandat premierului pentru reprezentare externă

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Preşedintele poate acorda mandat premierului pentru reprezentare externă

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, un amendament al USL care oferă posibilitatea preşedintelui de a acorda un mandat de reprezentare premierului chiar şi în chestiunile de politică externă a UE şi securitate, teme care intră în competenţa şefului statului, informează Mediafax.

Comisia de revizuire a adoptat un amendament al USL care oferă posibilitatea şefului statului de a acorda premierului mandat de reprezentare a României şi în cazul în care subiectele reuniunilor internaţionale prevăd subiecte de competenţa exclusivă a preşedintelui.

“În cazurile prevăzute la art. 91 alin. (2), reprezentarea se poate face doar în baza unui mandat dat de Preşedintele României”, a fost amendamentul adoptat de membrii comisiei.

Astfel, articolul 91 aliniatul (2) precizează că “Preşedintele reprezintă România la reuniunile Uniunii Europene având ca temă relaţiile externe ale Uniunii Europene, politica de securitate comună, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Justificarea completărilor propuse de USL a fost enunţată de senatorul PNL Tudor Chiuariu, care a precizat că la reuniunile care privesc competenţa Guvernului şi la care participă premierul pot apărea subiecte care sunt de competenţa şefului statului fără a fi anunţate anterior.

Totodată, comisia de revizuire a redus numărul minim de semnături pe care trebuie să-l strângă, în fiecare judeţ, cei care doresc convocarea unui referendum naţional, de la 20.000 la 10.000.

Membrii comisiei de revizuire au mai adoptat un amendament care precizează în mod expres în legea fundamentală că “intervenţiile legislative asupra legilor organice nu se pot realiza prin acte normative de nivel inferior”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă