4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSportReînvierea votului pe listă ameninţă uninominalul

Reînvierea votului pe listă ameninţă uninominalul

PSD va demara în această săptămână procedurile parlamentare de modificare a legii electorale. Scopul este reapariţia parţială a votului pe listă. Schimbarea este susţinută de UDMR, dar şi de unii parlamentari PDL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că partidul său va propune reintroducerea votului pe listă pentru jumătate din Camera Deputaţilor, Senatul urmând să cuprindă reprezentanţi ai autorităţilor locale. De asemenea, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat recent că Uniunea ar putea lansa propria variantă de modificare a legii electorale. Votul uninominal nu este favorabil Uniunii pentru că ajută partidele mari, dar senatorul Gyorgy Frunda a explicat că este necesară schimbarea sistemului de vot şi din alte motive: „S-a ajuns, în mod paradoxal ca în Parlament să intre candidaţii de pe locurile 2,3 şi 4, iar unii, care au câştigat alegerile, au rămas acasă”.

El spune că legea actuală este „o lege proastă” şi pentru că încurajează traseismul politic şi adaugă că cea mai bună variantă ar fi votul mixt de tip german sau ungar, adică jumătate de Cameră prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate pe listă. Actuala lege electorală cuprinde articole neconstituţionale, aşa că ea trebuie modificată neapărat până la următoarele alegeri, fie că vor avea loc la termen sau nu. Potrivit procedurilor parlamentare, se va constitui o comisie electorală care trebuie să cuprindă toate partidele parlamentare pentru a iniţia proiectul de modificare. Gradul mare de complexitate a fiecărui sistem electoral în parte ar prelungi extrem de mult negocierile dacă fiecare partid ar încerca să-şi promoveze singur proiectul de lege până în plen.

Onofrei: Uninominalul actual a fost un eşec

În PDL părerile sunt împărţite: unii vor vot uninominal în două tururi, alţii, vot mixt sau chiar numai pe liste.  Senatorul PDL Orest Onofrei a declarat acum două zile că votul uninominal „aşa cum a fost introdus în 2008″, „s-a dovedit a fi un eşec”. „A scăzut foarte mult răspunderea partidelor politice şi a produs mari distorsiuni ale voinţei poporului”, a subliniat Onofrei. Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, îmbrăţişează, în schimb, soluţia propusă de PSD: „Eu prefer varianta combinată, vot şi pe liste şi uninominal, pentru că trebuie satisfăcute şi nevoile şi cerinţele partidului de a impune oameni valoroşi pe liste, dar şi pe cele ale alegătorilor”, a spus Toader. În acelaşi timp, colegul său de partid, vicepreşedintele Ioan Oltean, a ţinut să precizeze că nu s-a discutat în PDL despre modificarea legii electorale.  „Nu este momentul oportun pentru o nouă lege electorală.

Au apărut unele disfuncţionalităţi în aplicarea votului uninominal. Dar nu putem proba acest sistem de vot decât după câteva scrutine, să avem o imagine generală asupra fenomenului electoral”, a mai spus Oltean.  Acest punct de vedere este împărtăşit şi de europarlamentarul Cristian Preda. „Revenirea la votul pe liste ar fi un handicap pentru România.Eu aş merge pe varianta unui scrutin uninominal majoritar în două tururi”, a spus Preda. Acest tip de vot favorizează însă primii doi clasaţi, iar PDL a trecut în ultima perioadă pe locul trei. Liberalii susţin că este prea devreme să se vorbească despre modificarea legii electorale. „Partidul nostru susţine un principiu care trebuie să fie aplicat în toate legile electorale: votul să fie proporţional. Actuala lege respectă acest principiu”, a declarat deputatul Mihai Voicu.

Legea actuală poate fi salvată prin mici modificări

Directorul executiv al IPP, Adrian Moraru, crede că liderii partidelor vor să se reîntoarcă la votul pe listă, fie şi parţial, „pentru că le este teamă de confruntarea directă în alegeri”. „Le este frică să candideze uninominal, nu au încredere în forţele proprii. Aşa că vor să se ascundă în spatele listelor. Aşa vor beneficia de structura de partid care va lucra pentru ei”, a precizat Moraru. În schimb, preşedintele asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, susţine că toate partidele vor să se întoarcă la formula iniţială a legii uninominalului. „În proiectul Pro Democraţia, care a fost preluat în 2008  de PNL, PSD şi PDL, se introducea votul mixt, de tip german: pe listă şi uninominal. Dar, în urma negocierilor din 2008, partidele au ales un vot uninominal nefericit, de tip românesc”, a declarat Pârvulescu. Acesta a mai spus că, „nu trebuie făcute decât mici modificări la legea actuală”. „Doar se va introduce principiul proporţionalităţii, iar votul va reflecta dorinţa electoratului”, a spus Pârvulescu.  

De ce sistemul actual e mixt

Legea actuală spune că din fiecare colegiu trebuie să plece spre Parlament un deputat şi un senator. Candidatul care reuşeşte să obţină 50% plus 1 din voturi în colegiul său intră în Parlament în prima etapă, restul voturilor din colegii se adună la nivel judeţean în etapa a doua şi trimit în Parlament alţi candidaţi, iar numărul de voturi rămas la judeţe se adună la nivel naţional şi stabileşte ultimii câştigători în etapa a treia. Astfel, în ciuda faptului că alegătorul alege un nume, rezultatele votului se transformă, la nivel judeţean şi naţional, în liste de nume, dar de această dată stabilite nu de partide, ci de numărul de voturi obţinut de reprezentanţii uninominali ai diferitelor partide.

Cele mai citite

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat", transmite Antena...

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă