20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportRegistrul Comertului nu merge in ograda PNL

Registrul Comertului nu merge in ograda PNL

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis, ieri, ca Legea Camerelor de comert si industrie din Romania este neconforma cu Legea Fundamentala a tarii, dand astfel castig de cauza deputatilor democrati care au semnat sesizarea. Potrivit controversatei legi, ar fi trebuit ca, de la 1 ianuarie 2007, Registrul Comertului sa fi trecut, cu patrimoniul aferent, din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de comert.
Miza financiara deosebit de mare Ð aproximativ 20 de milioane de euro anual, cat incaseaza Registrul cu ocazia inregistrarii firmelor Ð a generat dispute aprinse intre PNL si PD, dar si contestari din partea Ministerului Justitiei, care a invocat legislatia comunitara.
Nemultumirea democratilor s-a bazat pe faptul ca exista mai multi parlamentari ai PNL care sunt si presedinti ai unor Camere judetene de comert. Hotararea democratilor de a sesiza Curtea Constitutionala pentru acest act normativ a fost anuntata inca de la votarea in Parlament a legii. In Camera Deputatilor, Camera decizionala, PD a sustinut ca adoptarea actului ar fi fost facuta cu incalcarea regulamentului si cu ajutorul presedintelui Bogdan Olteanu, care ar fi schimbat regulile pentru a fi necesar un numar mai mic de voturi si a suplini, astfel, votul „contra” al democratilor. In plus, reprezentantii PD au legat dorinta liberalilor de a fi adoptata legea de interesele financiare ale acestora. „Institutia este o sursa de bani inepuizabila, sunt bani colectati din taxe care ar intra in bugetul Camerei de Comert si care nu ar putea fi controlati de stat”, au sustinut democratii, prin vocea deputatului Daniel Buda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă