20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportReactii la decizia Curtii Constitutionale

Reactii la decizia Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala a constatat, astazi, cu majoritate de voturi, ca legea pentru modificarea Legii referendumului este constitutionala. Modificarea reclamata de PD la Curtea Constitutionala a fost facuta in 21 martie, deputatii aproband-o cu 198 voturi "pentru", 46 "impotriva" si 2 abtineri. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Basescu: Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza. Eu castig referendumul

Presedintele suspendat Traian Basescu, intrebat cum comenteaza decizia Curtii Constitutionale, a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza". Jurnalistii i-au spus presedintelui suspendat ca aceasta decizie a Curtii vine dupa alte doua hotarari contrare, la care Basescu a spus: "Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare. Nu vreau sa-mi exprim parerea". El s-a declarat convins ca va castiga referendumul. "Ca eu castig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi castiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a afirmat Basescu. Intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai, Basescu a raspuns: "Deocamdata vorbim de decizia Curtii".

Valeriu Stoica: Decizia CC nu are niciun efect asupra referendumului din 19 mai

"Curtea Constitutionala este suverana in a aprecia daca o lege este in acord cu legea fundamentala. Asadar, solutia de astazi a Curtii Constitutionale nu poate fi comentata", a declarat Valeriu Stoica. El a mentionat ca modificarea Legii referendmului va intra in vigoare numai dupa ce va fi promulgata legea si va fi publicata in Monitorul Oficial si ca nu se va aplica referendumului din 19 mai, pentru ca procedura in acest caz este deja in desfasurare. "Indiferent de momentul publicarii legii in Monitorul Oficial, ea nu se va aplica acestui referendum pentru ca procedura referendumului deja a inceput. Se poate aplica numai in viitor si, ca urmare, nu are niciun efect asupra acestui referendum. Referendumulul care va avea loc in 19 mai va fi guvernat de legea in vigoare", a explicat juristul PLD.

Andon: Decizia Curtii Constitutionale da continut si semnificatie referendumului

"Decizia Curtii este in folosul referendumului, al tuturor competitorilor, inclusiv al presedintelui suspendat Traian Basescu, care poate sa-si verifice increderea pe care o are in randul populatiei. De acum incolo, toate formatiunile politice trebuie sa faca tot ce pot, si in primul rand initiatorii suspendarii presedintelui, sa convinga populatia. Incepe o lupta foarte importanta", a precizat Sergiu Andon. El a aratat ca verdictul dat de Curte nu trebuie privit ca pe o victorie, ci ca pe un punct de vedere care nu avantajeaza nicio tabara. Potrivit lui Andon, faptul ca se poate hotari cu votul majoritatii celor prezenti la referendum nu da apriori castig de cauza unei parti sau alta, ci da substanta referendumului. El a mai spus ca nu se pronunta in privinta aplicarii deciziei Curtii Constitutionale incepand de la referendumul din 19 mai sau de la viitoarele referendumuri.

Geoana: Demiterea presedintelui conform deciziei CCR se aplica pe 19 mai

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca decizia Curtii privind modul de demitere a presedintelui este "un lucru pozitiv" si ca legea modificata de formatiunea sa se poate aplica la referendumul de pe 19 mai, nefiind retroactiva. "Este ridicol (sa consideram legea PSD retroactiva, n.r.). Legea va merge la promulgare si se aplica la referendumul de pe 19 mai", a afirmat Geoana. El a caracterizat decizia judecatorilor constitutionali drept intemeiata pentru ca modificarile PSD au tinut cont de o decizie anterioara a Curtii pe acest subiect. " Curtea nu a facut decat sa confirme ca amendamentele acestor legi sunt valide", a declarat Geoana, invocind nevoia instituirii principiului simetriei intre modul de alegere si cel de demitere. Totodata, presedintele PSD a sustinut ca decizia Curtii nu lasa loc de interpretare si ca rezolva dilema legislativa, adica "dupa referendum, a doua zi, indiferent de cati vor veni la vot, vom sti rezultatul referendumului, daca romanii il mai vor pe Traian Basescu".

Flutur: Decizia Curtii Constitutionale ii va mobiliza si mai mult pe sustinatorii lui Traian Basescu

Flutur a declarat ca decizia de astazi a Curtii Constitutionale va mobiliza si mai mult lumea la urne pentru a vota "Nu" demiterii lui Traian Basescu. Flutur considera ca aceasta decizie va mari rata de participare la vot si implicit numarul de sustinatori ai presedintelui. "Va fi diminuata probabilitatea de a mai fi consultat Paramentul in legatura cu ceea ce trebuie de urmat", a mai spus presedintele executiv al PLD.

Boc: Decizia Curtii Constitutionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual

Deciziile Curtii Constitutionale se respecta, sunt obligatorii, chiar daca uneori nu convin, a declarat presedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc. "Acesta este punctul de vedere al Partidului Democrat, iar noi vom respecta decizia Curtii Constitutionale, dar vreau sa subliniez ca regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului", a afirmat Emil Boc. Liderul PD a sustinut ca Legea referendumului modificata poate fi aplicata doar la o viitoare consultare populara si nu la cea care va avea loc in 19 mai, deoarece, in prezent, referendumul cu privire la demiterea sefului statului este in desfasurare.

Ludovic Orban: Decizia Curtii Constitutionale este conforma cu principiile democratice

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca decizia Curtii Constitutionale este "normala si fireasca". "Decizia Curtii Constitutionale este conforma cu principiile democratice, cu litera si spiritul Constitutiei", a afirmat Orban. Vicepresedintele PNL a subliniat ca cetatenii Romaniei si-au recapatat dreptul integral de a lua decizii prin referendum, drept care era "restrans" de forma veche a Legii referendumului.

Marton Arpad: Modificarea legii nu s-a facut cu scopul de a-i pune piedici lui Traian Basescu

Liderul grupului Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ca votul deputatilor pe amendamentele facute la Legea referendumului a fost dat inainte de suspendarea lui Traian Basescu din functia de sef al statului. Deputatul a spus ca modificarea legii nu s-a facut cu scopul de a-i pune piedici lui Traian Basescu la referendumul din 19 mai, parlamentarii dorind doar sa gaseasca "niste solutii constitutionale" de amendarea a respectivului act normativ. Potrivit lui Arpad, prevederile Legii referendumului modificata vor intra in vigoare dupa ce decizia de astazi a Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă