14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSportReacție MAE: E inacceptabilă afirmaţia că România e Statul Islamic al UE

Reacție MAE: E inacceptabilă afirmaţia că România e Statul Islamic al UE

Ministerul de Externe a precizat că este “inacceptabilă” afirmaţia liderului Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, Arpad Gyorgy-Mozes, potrivit căreia România ar fi Statul Islamic al UE, deoarece “decapitează” dreptul la identitate naţională al minorităţii maghiare, relatează Mediafax.

Citește și: Lider maghiar: România este Statul Islamic al Uniunii Europene

“Ministerul Afacerilor Externe apreciază că o astfel de afirmaţie este inacceptabilă”, se arată în răspunsul instituţiei.

Totodată, MAE precizează că o asemenea declaraţie “nu corespunde spiritului european”.

Aproximativ 500 de persoane care au participat, marţi, în Piaţa Eroilor din Budapesta, la un miting de comemorare a execuţiei unor martiri secui la 10 martie 1854, au adoptat o petiţie prin care îi cer premierului Victor Ponta să demareze negocieri cu privire la statutul Ţinutului Secuiesc, relatează MTI.

Participanţii la miting au protestat, totodată, faţă de interdicţia impusă primarului din Târgu Mureş de a organiza un eveniment similar în oraşul românesc.

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a declarat la domonstraţie că secuilor din România li s-a interzis dreptul la liberă exprimare.

El a denunţat o încercare din partea autorităţilor române de a distruge moştenirea arhitectonică a secuilor.

Liderul maghiar a declarat că România este Statul Islamic al Uniunii Europene.

“România este Statul Islamic al Uniunii Europene în secolul XXI”, a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes.

El a susţinut că autorităţile române “decapitează” săptămânal drepturile la liberă întrunire, de exprimare şi la “identitate naţională” ale maghiarilor din România.

Cele mai citite

Sforarul șef al Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, încă 5 luni administrator provizoriu ilegal la RAR

Sforarul șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, și-a prelungit ilegal, cu acordul ministrul Sorin Grindeanu, provizoratul ca administrator al Registrului...

Hotelurile unde vor fi cazați tricolorii pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal

UEFA a stabilit hotelurile pe care echipele le vor folosi pentru partidele ce se vor desfășura în cadrul turneului final al EURO 2024, organizat...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă