4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportRăzboiul UDMR-ANI se mută la Senat

Războiul UDMR-ANI se mută la Senat

Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a chemat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate să-şi prezinte raportul de activitate pe ultimii doi ani. ANI spune însă că rapoartele de audit se trimit Consiliului Naţional de Integritate, şi nu Parlamentului.

Comisia condusă de senatorul UDMR Gyorgy Frunda (foto) are astăzi pe ordinea de zi dezbaterea raportului de audit extern al managementului ANI pe 2010 şi raportul privind progresele înregistrate de Consiliul Naţional de Integritate în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) impus de Uniunea Europeană în domeniul justiţiei.

Frunda, un adversar declarat al ANI, a cerut în Biroul Permanent ca senatorii să dezbată şi raportul pe 2009 al activităţii Agenţiei. „Pe 2009 sunt, vă spun, constatări ale mai multor instituţii ale statului care trebuie luate în considerare de către comisii şi dezbătute în plen. Abia, pe urmă, putem dezbate şi raportul pe 2010″, a spus Frunda. Senatorul se referea la un raport al Curţii de Conturi privind activitatea Agenţiei, care vorbea de nereguli financiare în cheltuielile ANI în valoare de 500.000 de lei. ANI a contestat acest raport, dar a pierdut la
Înalta Curte.

De altfel, anul trecut, Frunda reclamase că Agenţia nu a depus rapoarte de activitate la parlament şi a cerut demiterea preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, şi a secretarului general, Horia Georgescu. Tot el s-a răzgândit atunci, motivând că abia fusese adoptată legea de funcţionare a ANI, iar o demitere a conducerii Agenţiei ar fi considerată o amânare a aplicării actului normativ.

În Biroul Permanent, senatorul Toni Greblă i-a amintit lui Frunda că Agenţia nu trimite rapoarte de evaluare Parlamentului şi că procedura este ca raportul anual de audit al ANI, făcut de o firmă de audit, să fie transmis Consiliului Naţional de Integritate. La rândul său, acesta transmite mai departe raportul către Senat.

Discuţia s-a încheiat după ce Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a conchis că rapoartele trebuie cerute de la CNI şi dezbătute de Comisia Juridică, iar Frunda a cerut ca documentele să ajungă şi la Comisia pentru Drepturile Omului, pe care o conduce. Din această comisie face parte şi Cătălin Voicu (PSD), care a stat aproape un an în arest preventiv într-un dosar de corupţie.

ANI a transmis comisiei că nici un reprezentant al Agenţiei nu va fi prezent la şedinţa de astăzi şi că au transmis invitaţia mai departe către CNI. Oficiali ai ANI spun însă că aceasta este încă o formă de presiune la adresa Agenţiei, în condiţiile în care mai mulţi parlamentari ai UDMR vor diminuarea prerogativelor inspectorilor de integritate.

Deputatul Arpad Marton a adus recent o serie de amendamente care practic lăsau agenţia fără obiect de activitate, motivând că vrea doar să elimine din textul legislativ o serie de articole neconstituţionale. Şi Frunda susţine că legea ANI e neconstituţională, pentru că introduce o jurisdicţie paralelă cu cea a statului român. „UE are 27 de ţări membre, nici una nu are o Agenţie Naţională de Integritate”, a spus Frunda. Totuşi, cazuri răsunătoare de corupţie, în care sunt implicaţi foşti miniştri, au fost declanşate în urma unor investigaţii ale ANI.  Text Box:  

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Descoperire surprinzătoare despre creierul uman

Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a dezvăluit o descoperire surprinzătoare despre creierul uman: procesăm gândurile la...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă