Preşedintele ICR, Andrei Marga, a ales deja noii şefi care urmează să le înlocuiască pe Ioana Anghel, fostul director al ICR Madrid, şi pe Silvana Rachieru, fost director al ICR Istanbul, deşi acestea nu mai aveau mult până la încheierea mandatului. ”Am desemat pentru ambele oraşe, cei mai buni oameni pe care îi avem în domeniu. La Istanbul l-am pus pe Tasin Gemil, cel mai bun turcolog din România, iar la Madrid pe Irina Călin, unul dintre cei mai buni hispanişti”, a declarat preşedintele ICR, Andrei Marga.
În plus, pe site-ul ICR s-au scos deja la concurs posturi de refrent în străinătate pentru poziţii care se vor vacanta de-abia în 2014.
Graba instituţiei conduse de Andrei Maga de scăpa de cei care au fost angajaţi în timpul mandatului lui Horia-Roman Patapievici este evidentă. Surse din interiorul ICR ne-au declarat că planul lui Marga e, se pare, sa îi schimbe pe mai toti cei rămaşi din „vechiul regim“ înainte de începerea vacantei parlamentare şi de vreun divorţ de prin USL. Singurii rămaşi neatinşi sunt cei de la ICR Stockholm pentru că România e ţară invitată anul acesta la Târgul de Carte de la Gotteborg, iar directorul Dan Shafran este imbatabil ca imagine şi relaţii în Suedia, aşa că ar fi fost totuşi prea riscant pentru conducerea ICR să-l îndepărteze tocmai acum, şi cei de la ICR Londra pentru că au ridicat imediat crenguţa de măslin şi l-au invitat pe Andrei Marga să susţină acolo conferinţe universitare, ceea ce filialele din Madrid şi Istanbul nu au făcut.
Schimbările sunt evident de natură politică şi chiar, mai grav, de vendetă personală în lupta lui Andrei Marga cu „oamenii lui Patapievici“. Criteriul performanţei, atât de invocat în acţiunea de curăţire aproape stalinistă a insituţiei de „vechile elemente“ , nu se aplică de fapt absolut deloc în realitate.
Încercând să aflăm opinia conducerii ICR referitoare la schimbarea directorilor ICR Madrid şi ICR Istanbul, ni s-a spus că un punct de vedere oficial a fost comunicat pe site-ul instituţiei. „În urma evaluării anuale a activităţilor fiecărui Institut Cultural Român din străinătate, ICR Istanbul şi ICR Madrid au primit, din partea Comisiei mixte, alcătuită din reprezentanţi ai Institutului Cultural Român şi ai Ministerului Afacerilor Externe, calificativul nesatisfăcător”, se arată în comunicatul ICR.
Andrei Marga a şters cu buretele dintr-un singur gest sutele de acţiuni ale ICR Madrid şi Istanbul, minimalizând o activitate de ani de zile astfel: „Dacă este să fiu mai complet atunci aş spune două lucruri: sunt multe acţiuni, dar sunt mărunte, care nu creează ceva durabil, ţinta noastră a institutului, vizibilitatea şi prestigiul culturii române.“
„Intelectualii lui Băsescu“
Reproşurile aduse celor două institute culturale sunt chiar comice, printre ele numărâdu-se şi faptul că „nu s-a pătruns în sfere universitare inalte”, în condiţiile in care ICR Madrid a avut cele mai multe congrese universitare organizate, în plus, directoarea ICR Madrid, cu un masterat în management cultural la o mare universitate spaniolâ, Carlos III, a fost aleasă în 2012 preşedinta EUNIC Spania, fiind votată ca atare de directorii de la Goethe Institut, British Council, Institul Francez etc, iar în această lună, directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru,urma să preia presedintia clusterului EUNIC Turcia, EUNIC fiind Uniunea Europeană a a Institutelor Culturale Naţionale.
I s-a reproşat adesea fostei conduceri ICR că a promovat în străinătate doar „intelectualii lui Băsescu“. Numai aşa se poate explica probabil faptul că, înainte chiar de decapitarea dramatică din vara trecută a şefilor de la Bucureşti, la ICR Madrid au fost invitaţi, printre alţii, în mandatul „odios“ al lui Patapievici, „intelectualii lui Băsescu“ Varujan Vosganian şi Stelian Tănase.