13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportRăzboi politic pe Codul Silvic

Război politic pe Codul Silvic

Izbucnirea scandalului legat de tăierile ilegale de lemn provoacă acuzații la vârful scenei politice. Premierul Ponta a acuzat „lideri din PNL“ de trafic de influență, președintele Iohannis a dezmințit, iar Traian Băsescu a taxat implicarea lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.

Startul atacurilor a fost dat de premierul Victor Ponta, care a afirmat că lideri din PNL ar fi avut întâlniri private cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. În acest fel, l-ar fi determinat pe șeful statului să ceară Parlamentului reexaminarea proiectului de lege. 

Ponta a pretins că ar avea informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa CSAT în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic. El a evitat să spună dacă este vorba de Lucia Varga, fost ministru al Apelor. Aceasta a admis, recent, pentru „România liberă“ că s-a întâlnit în particular, dar la minister, cu omul de afaceri Gerald Schweighofer, patronul firmei austriece.  Ponta a apreciat că ar fi „100%“ vorba de trafic de influență, după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice.

În replică, președintele Klaus Iohannis a cerut directorului SRI să verifice de ce informaţii a beneficiat premierul Ponta,  arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă. „Lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui“, a explicat şeful statului de ce i se par grave acuzațiile.

În curtea cui este „mortul“?

El a adăugat că acest lucru este “surprinzător şi fals“. “Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, şi nu au existat nici un fel de discuţii, nici cu lobby-işti şi nici măcar cu foşti colegi din PNL, pe această temă“, a mai spus preşedintele. Iohannis a explicat că a retrimis Codul Silvic în Parlament, pe baza unui document, provenit de la Consiliul Concurenței, potrivit căruia există riscul de infringement pentru România, dacă legea nu este conformă cu legislaţia europeană. Șeful statului a menționat că a rugat departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta şi că nu mai tolerează „aşa ceva“, ca în campanie.

A ieșit la rampă și fostul preşedinte Băsescu, care a descris plastic situația  acuzându-l pe Victor Ponta că „încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor“, profitând de inabilitatea lui Klaus Iohannis, deși problemele sunt chiar în familia premierului. Traian Băsescu a menționat că, în 2003, la semnarea contractului cu austriecii de la Schweighofer, Ilie Sârbu era ministrul Agriculturii, Victor Ponta era șeful corpului de control,  iar Adam Crăciunescu, caracterizat drept „un protejat al lui tata socru“, era secretar de stat, responsabil cu pădurile in Ministerul Agriculturii.

Traian Băsescu a adăugat că, în 2013, când contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, Victor Ponta era prim-ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise „celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României“. „Mai mult, ticălosul plagiator şi mincinos face aluzie la faptul că, în susţinerile lui, are argumente primite de la servicii de informaţii, lucru absolut imposibil fără informarea simultană a preşedintelui, având în vedere magnitudinea subiectului“, susţine Băsescu.

Mihalache: Nu am nici o relație cu Schweighofer

Traian Băsescu a menționat că există probleme și la Cotroceni, nominalizându-l pe „sforarul“ Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale. Potrivit unor informații publicate, ieri, pe site-ul România Curată, în 2008, Mihalache, pe atunci deputat PSD,  i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, referitoare la situația exploatărilor forestiere din Poienii de Munte, județul Maramureș. „Un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeș, este împiedicat să își desfășoare activitatea în condiții normale“, scria Dan Mihalache.

Fostul deputat PSD aprecia că este  „de datoria ROMSILVA să găsească o soluție convenabilă ambelor părți, deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitația pentru exploatarea masei lemnoase, cât și locuitorilor comunei“.  „Nu mai țin minte toate detaliile unei interpelări de acum șapte ani de zile. Știu că era o situație conflictuală, era vorba de circumscripția mea electorală“, a explicat Mihalache. El a suținut că nu este un apropiat al omului de afaceri Gerald Schweighofer. „Am avut o singură întâlnire în 2005. Nu am nici un fel de relație cu acesta“, a declarat Mihalache, contactat de „România liberă“.   

Compania Holzindustrie Schweighofer susţine că nu a ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale şi salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta în CSAT problema exploatărilor de lemn, precizând că va pune la dispoziția acestuia informaţiile necesare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă